Оддел: В13 Друго

Авторски објави поврзани со други теми.

Родољубието како нужна потреба
Posted in В13 Друго

Родољубието како нужна потреба

Патриотизмот не е имагинарна желба за својата татковина. Не е празен збор изговорен од поединец. Патриотизмот е резултат на свесноста за неопходност од заедничка борба за опстанок. Патриоти се оние кои се доволно свесни дека без да се борат заедно со останатите припадници на својата група на припадност, ќе им робуваат на другите. Бидејќи светот е џунгла во кој ако…

Вероучение - Поука 03
Posted in В13 Друго

Дали треба да се има доверба во анти-ковид вакцините!?

Во христијанството постои едно начело за откривање на вистината. Ако за некоја работа е сложено да се открие која страна е во право се советува еден многу едноставен метод кој неизбежно ќе ни открие кој е исправен, а кој има задни намери – ЌЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ПО ДЕЛАТА. Така го земам за пример долготрајниот спор околу иконоборството. Ако некој обичен…

Posted in В13 Друго

Мало Турче турски зборува!

На Бугарија не ѝ пречи македонскиот јазик и потекло (идентитет), само што бараат Зајко Минхаузен (и компанија) написмено да им потврдат дека истите имаат “бугарски” корени! А народот и понатаму ќе го убедуваат со старо-новата пропагандна изрека: „Никој нас не може да ни го одземе идентитетот, ние се чувствуваме Македонци и говориме македонски! Може некој да нѐ запре да говориме!?“…

Posted in В13 Друго

Пристрасност и расудливост

За македонското родољубие и општо сегашната македонската национална борба, од исклучителна важност е да се посвети внимание на две важни човечки особини, способноста за расудување и слабоста на пристрасноста. Пристрасните луѓе се оние кои завземаат и поддржуваат страна независно дали е или не е во право. Расудливите ги поддржуваат страните според мерата која колку е во право. Пристрасноста на пристрасните…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В13 Друго

Уништете го подобриот од вас!?

Македонска клетва, судбина, синдром или пркос. Напредокот во секоја област се должи на исклучителните способности, знаења, идеи кои ги поседува исклучителниот поединец. Ако тие исклучителни поедници се сплотат, здружат, енергијата се мултиплицира и допринесува за општ и целосен развој на заедницата. Дали ние ги препознаваме исклучителните поединци, личности со посебни способности, личности чии идеи и ставови се најподобни, нудат брзи…