Оддел: В16.2 Macédoniens Oubliés – Заборавени Македонци

Известувања поврзани со работата на здружението „Macédoniens Oubliés – Заборавени Македонци“*

*Македонска Национална Академија е соработник со здружението „Macédoniens Oubliés – Заборавени Македонци“*

2023.03.26_Одблесоци_13_Плаката за одбележувањето на д-р Коцарев
Posted in В16.2 Macédoniens Oubliés - Заборавени Македонци

2023.03.26_Одблесоци за д-р Анастас Коцарев во Париз

PRESS RELEASE Communiqué de presse Париз, 26. цутар 2023 ОДБЛЕСОЦИ ЗА Д-Р АНАСТАС КОЦАРЕВ ВО ПАРИЗ Во организација на здружението „Заборавени Македонци“ од Париз викендов во Париз се одржаа низа на случувања во чест на светски познатиот научник д-р Анастас Коцарев во рамките на одбележувањето 133 години од неговото раѓање и 92 години од неговата прерана смрт под слоганот: „Одблесоци. Д-р Анастас Коцарев. Еден…

2022.07.31_Чествување за Илинденскиот војвода и деец Смиле Војданов
Posted in В16.2 Macédoniens Oubliés - Заборавени Македонци

2022.07.31_Чествување за Илинденскиот војвода и деец Смиле Војданов

ВО ДЕТРОИТ УДРИЈА ИЛИНДЕНСКИТЕ КАМБАНИ НА МАКЕДОНСКИОТ НЕПОКОР   Детроит, Мичиген недела, 31. златец 2022 Приготвил: Гоце ПАНГОВСКИ МПЦ-ОА „Св. Ѓорѓи Кратовски“ од Детроит како домаќин на чествувањето по повод Илинден и 150 години од раѓањето на охридскиот војвода Смиле Војданов Во рамките на 19. Илинденски фестивал кој започна вчера на 31. златец 2022 г. во организација на македонската заедница…

Необнародени Македонци - Анастас Коцарев, д-р
Posted in В16.2 Macédoniens Oubliés - Заборавени Македонци

2022.03.27_д-р Анастас Коцарев

Градоначалникот на општина Бонди и член на Парискиот регионален совет г. Стефен ЕРВЕ во придружба од советникот за култура и одбележување настани г. Отман АСАДИ и претседателот на здружението „Заборавени Македонци“ од Париз, г. Златко НИКОЛОВСКИ полагаат венец на гробот на д-р Анастас Коцарев.   БЕЗВРЕМЕНСКИОТ НАУЧЕН И ЧОВЕКОЉУБИВ ПРИДОНЕС НА ОХРИЃАНЕЦОТ Д-Р АНАСТАС КОЦАРЕВ   Во француската престолнина Париз…