1944.09.22_Нацистички извештај – македонски антифашизам

1944.09.22_Нацистички извештај - македонски антифашизам

Македонците се непријателски настроени кон германската армија

Во германскиот документ, кој е именуван како таен команден предмет од 22 гроздобер 1944 година, се вели дека целокупната борбена област Македонија е боиште и треба да се очекуваат непријателски напади. Во понатамошниот дел се предупредува дека „на секој германски војник или цивил мора да му биде јасно дека постојано е опколен од непријателско настроено население кое го чека само моментот на напад од надвор, за да се ослободи со едно внатрешно востание“.

 

Посочил: Весник Илинден