1903.05.26_The Daily News, London

1903.05.26_The Daily News, London -01

„… Делчев создателот на Македонската револуционерна организација, беше убиен во престрелка кај Баница. Се смета дека неговата смрт најверојатно ќе го парализира револуционерното движење.
Минатата година се случи поделба во Македонскиот Комитет. Членовите на стариот комитет под Г. Сарафов беа обвинети дека повеќе работат за бугарско проширување отколку за независност на Македонија. Беше создаден нов комитет, кој искрено промовира македонската независност да биде целта. Г. Делчев беше водач на овој дел. …“

 

Посочил: _zona93