Стојан Христов

Стојан Христов

Една или две недели по 2 житар 1944 година, секое утро по разбудувањето, морав да застанам и да си речам дека сега има слободна македонска држава. Тоа ми изгледаше како чудо, па морав да се принудувам себе да верувам во неговата вистина. Тоа беше премногу убаво за да биде вистина. Тоа беше како да си бил цел живот сиромав, па одеднаш си добил еден милион долари. Тоа просто изгледаше нереално.

Стојан Христов роден 1898 во Кономлади, Костурско, Егејска Македонија – починал 1996, Томсон Хауст, Вест Довер, Америка