Автор: Уредник

1910.07_Американски завод за доселеници - ’Списание за политичка економија‘, т11, бр7
Posted in А8.1 Слика и посока

1910.07_Американски завод за доселеници – ’Списание за политичка економија‘, т11, бр7

Од упатствата за попишувачите на американските пописи во 1911, 1920 и 1930 година може да се заклучи дека веќе во 1899 година во САД, македонскиот јазик бил ставен во графата главни странски јазици кои попишувачите можеле да ги впишат во…

1899.12.09_Филип Трпче, патна исправа, САД
Posted in А8.1 Слика и посока

1899.12.09_Филип Трпче, патна исправа, САД

Меѓу патниците од бродот “Палатиа” кои од Хамбург тргнале кон пристаништето Елис Ајланд во Њу Јорк, на 9 снежник 1899 година, бил и 33 годишниот Филип Трпче. Тој се претставил дека е од Македонија, со националност македонска. Посочиле: Драги Стојкоски,…

1540_Johannes Cuspinianus, Christoph Scheurl, Nikolaus Gerbel - ’Niani viri clarissimi, poetae..‘, Straßburg
Posted in А10.1 Слика и посока

1540_Johannes Cuspinianus, Christoph Scheurl, Nikolaus Gerbel – ’Niani viri clarissimi, poetae..‘, Straßburg

  Во ова средновековно дело напишано на латински јазик како народност (етникум) се споменуваат и Македонците. Може да се забележи дека покрај денешните народи се споменати етникуми кои тогаш биле во фаза на обликување како Мизи, Тракијци, Епирци, .. но…

2018.05.09_Виктор Фридман - Грците се многу несигурни
Posted in А15 Странски сведоштва

2018.05.09_Виктор Фридман – Грците се многу несигурни

„Македонија општо, посебно Скопје, го претставува последното место на Балканот на кое условите кои го создадоа балканскиот јазичен сојуз сè уште постојат на одредено ниво. Сакав да го проучам тоа и да го документирам неговото постојано присуство денес“ ќе рече…

0037+_Josephus Flavius, part-I
Posted in А16.3 Само посока

0037+_Josephus Flavius, part-I

  Цитатот опишува како римското владеење им паднало тешко на Грците и наведени одделно Македонците. „… Да, но колку потешко им е ова на Грците, кои беа сметани за најплеменити од сите народи под сонцето! Тие, иако населени во голема…

-0498 — -0454_Herodotus, Alexander I
Posted in А16.2 Само слика

-0498 — -0454_Herodotus, Alexander I

„Не дозволувај Александровата слаткоречивата верзија на Мардониусовите предлози да те заведат; тој го прави она кое може од него да се очекува – самиот деспот, се разбира соработува со деспот. Но такво држење не е за тебе – барем не…

2008+_БМОРК, лажен Устав
Posted in А5.2 Само слика

2008+_Б.М.О.Р.К., лажен Устав

Бугарските пропагандисти едно време започнаа упорно да убедуваат дека во првиот Устав на В.М.Р.О. не стоело В.М.Р.О. (Внатрешна) туку Б.М.Р.О. (Бугарско). При тоа за поткрепа ја вадеа горната лажирана (фалсификувана) слика. Бројните подоцнежно откриени документи посебно од странските новинарски архиви…

1988_Хеленска Република и СР Македонија, дипломатски дописи
Posted in А6.2 Само слика

1988_Хеленска Република и СР Македонија, дипломатски дописи

  Додека Република Македонија е во состав на југословенската федерација, Грција со текот на времето, сѐ повеќе се помирувала со името Македонија. Така во грчките службени дописи на дипломатско ниво, од 80тите години на минатиот век, може да се види,…

1998_Uwe Topper - 'Die Grosse aktion', Tübingen
Posted in А19.1 Слика и посока

1998_Uwe Topper – ‘Die Grosse aktion’, Tübingen

Според германскиот историчар, археолог и писател, Уве Топер (Uwe Topper), вистинската историја нема ништо заедничко со она што го пишуваат западните историчари, особено не со нивната измислена древна историја, односно историјата поврзана со Грција. Во својата книга „Големата акција“ (Die…

Вероучение - Поука 03
Posted in А14.1 Вардар

1935_К. Поп Стефанија

Сум трагал за песната „Народе македонски“. Сум е вртел цела Преспа одозгора од Лерин десно, па ко ќе одиш за Костур, тука се Загоричани, кое три пати е изгорено. Песнава „Народе македонски“ е настаната во Загоричани, кога го земат, кога…

1907_Тимотеј Флорински - 'Славјанското племе'
Posted in А* Избор А10.1 Слика и посока

1907_Тимотеј Флорински – ‘Славјанското племе’

„… Македонските Словени не се ни Срби ни Бугари, туку совршено посебно, самостојно, различно словенско племе. …“ Посочил: Пољакот од Македонија

Posted in А14.3 Пирин

2021.03.13_Атанас Кирјаков – Војводата

Македонскиот деец Атанас Кирјаков – Војводата од Благоевград му возврати на бугарскиот Вицепремиер и Министер за одбрана Красимир Каракачанов, кој ги повика Македонците што имаат и бугарско државјанство на претстојните избори да гласаат за неговата партија ВМРО-БНД. „Кога ќе дојде…

1949.08.04_Круме Кепески - Граматика, литературен јазик, с3
Posted in А11.1 Слика и посока

1949.08.04_Круме Кепески – Граматика, литературен јазик, с3

  Посочил: Пољакот од Македонија

1569 — 1586_Alonso de Ercilla - 'Araucana'
Posted in А* Избор А10.1 Слика и посока

1569 — 1586_Alonso de Ercilla – ‘Araucana’

„… Може ли некој да ги изброи ескадроните? И големиот број галии? Толпи и мешавина од нации… Видов Хрвати, Далматијци, Славонци, Бугари, Албанци… Грци, Македонци, Турци, Арапи, Сиријци, ’сарацени‘, Африканци. …“ Цитат од книгата на шпанскиoт патешественик и поет Алонсо…

Вероучение - Поука 03
Posted in А25.3 Дела и Настани А3.3 Само посока

1944.10.01_Весник ‘Победа’ – уводна статија

“… Скокна природното и реалното право на нашиот народ да си направи војска, рожба и крма на славјаномакедонскиот народ, плешка од снагата му… Така ќе го дадеме печатот на нашата нација, на нашиот нард што шестстотини години се наоѓа поробен….