Оддел: А16.3 Пирин

Лични судбински изјави од Македонците од Пиринско за настани поврзани со македонската определба.

Posted in А16.3 Пирин

2020.10.19_Ристо Македонец – колку Македонци има во пиринска Македонија, Разлог

Posted in А16.3 Пирин

2021.03.13_Атанас Кирјаков – Војводата

Македонскиот деец Атанас Кирјаков – Војводата од Благоевград му возврати на бугарскиот Вицепремиер и Министер за одбрана Красимир Каракачанов, кој ги повика Македонците што имаат и бугарско државјанство на претстојните избори да гласаат за неговата партија ВМРО-БНД. „Кога ќе дојде време бугарскиот суд да регистрира македонска партија (како ОМО ‘Илинден’), тогаш сите 100.000 Македонци од Република Македонија што имаат бугарски…

2022.01.28_Македонски здруженија - соопштение, Бугарија
Posted in А16.3 Пирин А31 Прогласи

2022.01.28_Македонски здруженија – соопштение, Бугарија

Соопштението на македонските здруженија од Бугарија по денешната средба со македонскиот претседател Пендаровски. Систематска дискриминација и институционален говор на омраза „За нас тоа е многу ретка можност и чест. Ние претставуваме различни организации кои независно од некои разлики во своите идеи сме обединети од тоа што ги претставуваме и штитиме правата и интересите на Македонците во Бугарија и работиме во…

Збирка народни сведоштва - Пиринско (видео листотека)
Posted in А16.3 Пирин БIV ВИДЕОЗБИРКА

Збирка народни сведоштва – Пиринско (видео листотека)

  Збирка на видеа со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во источниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Збирка лични сведоштва - Пиринско (видео листотека)
Posted in А16.3 Пирин БIV ВИДЕОЗБИРКА

Збирка лични сведоштва – Пиринско (видео листотека)

  Збирка на видеа со разни лични сведоштва на Македонците од источниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.  

2022.02.02_Гоце Делчев е Македонец, Едно име имаме
Posted in А16.3 Пирин

2022.02.02_Гоце Делчев е Македонец, Едно име имаме

1975_Лика Чопова Јурукова (внука на Гоце Делчев) - Гоце Делчев ѝ припаѓа единствено на Македонија
Posted in А16.3 Пирин

1975_Лика Чопова Јурукова (внука на Гоце Делчев) – Гоце Делчев ѝ припаѓа единствено на Македонија

„’Македонија на Македонците’ беше рекол вујко ми Гоце. Макар што е малечка таа цути… Имам само една желба: вистината за Гоце и за моето семејство да му ја кажам на светот. Таму (во Бугарија м.з.) тоа го кажував, но сè не можев да кажам – некои работи ми бришеа, а некои, воопшто, не ги објавуваа.“ „Гоце Делчев ѝ припаѓа единствено…

Posted in А16.3 Пирин А31 Прогласи

2022.07.20_ОМО Илинден – Пирин – ‘барање за реципроцитет’

Македонците во Грција 41 година се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Македонците во Бугарија 15 години се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Проблемот не е само во Бугарија и Грција, туку и во фашизоидниот однос на творбата ЕУ кон Македонците. Секој политичар кој по секоја цена ја води Македонија во ЕУ е најголем душман на Македонскиот народ. Се…

2022.06.20_Македонски организации, Обединување, Пирин
Posted in А16.3 Пирин А31 Прогласи

2022.06.20_Македонски организации, Обединување, Пирин

Македонците во Бугарија се обединија 20 јуни 2022 Македонското движење во Бугарија се обединува зад заедничка платформа за запирање на бугарските негирања. ЗАЕДНИЧКА ПЛАТФОРМА ЗА ЕДИНСТВО НА МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО БУГАРИЈА: I. Општи цели: 1. Запирање на негирањето на македонското национално малцинство во Бугарија преку негово официјално признавање, поништување на сите официјални државни акти кои постулираат дека такво малцинство не…

1962 « 2000+_Благоја Ангелов Чукарски
Posted in А16.3 Пирин

1962 « 2000+_Благоја Ангелов Чукарски

Сведоштво за насилното сменување на македонските презимиња и националност на Македонците од Пиринска Македонија за време на комунизмот во Бугарија.

2021.07.19_ОМО Илинден до бугарскиот Омбдусман, писмо
Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2021.07.19_ОМО Илинден до бугарскиот Омбдусман, писмо

Македонците во Пиринско неуморно ги бараат своите национални и човекови права пред надлежните бугарски и европски институции.

1990.04.22_Собир на Македонците во Пиринско
Posted in _Избор А16.3 Пирин

1990.04.22_Собир на Македонците во Пиринско

Моќен собир на 15 000 Македонци од пиринскиот дел од Македонија, со силна надеж за добивање на националните слободи и човековите права после падот на социјализмот во Република Бугарија.

2005.04.22_Собир на Македонците во Пиринско
Posted in А16.3 Пирин

2005.04.22_Собир на Македонците во Пиринско

Собир на Македонците по повод одбележување на смртта на царот Пирински – македонскиот војвода Јане Сандански.

2021.04_Македонско оро - Роженски манастир, Пиринска Македонија
Posted in А16.3 Пирин

2021.04_Македонско оро – Роженски манастир, Пиринска Македонија

2018.04.22_Димитар Иванов - ’Ехо од Пирин кон Вардар и Егеј‘, Мелник
Posted in А16.3 Пирин

2018.04.22_Димитар Иванов – ’Ехо од Пирин кон Вардар и Егеј‘, Мелник

Една од книгите за националната борба на Македонците во Пиринско. Посочила: Донка