Оддел: А24.5 Дела и Настани

Разни дела и настани од македонската национална борба во текот на Отоманското владеење.

Вероучение - Поука 03
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.3 Само посока

1903.08.14_Osaka Majnichi Shimbun, Japan

„… Изгледа дека е многу тешко да се најде темелен начин за да се решат проблемите на Балканот. Се стравува дека ако продолжи борбата, мирот во Европа исто така ќе биде нарушен. Повикувајќи се на вестите што доаѓаат од Лондон, востанието сѐ уште се шири, а згора на тоа извршен е и атентат врз рускиот конзул. Востаниците се составени од:…

1903.09.01_Press, p5, vLX, issue11676, Nea Zealand-01
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.09.01_Press, p5, vLX, issue11676, Nea Zealand

„… Разбивање на Македонците Совети од Солун тврдат дека Сервет паша, со шест баталјони, јуришал на позицијата држени од три илјади Македонци кај Смилево. Илјада Македонци биле убиени, а останатите избегале пред да започне артилерискиот оган. …“   „… Rout of Macedonians Advices from Salonika state Servet Pasha, with six battalions, stormed a position held by three thousand Macedonians at…

1902.04.07_The New York Times - Macedonian terrorism
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1902.04.07_The New York Times – Macedonian terrorism

„… МАКЕДОНСКИ ТЕРОРИЗАМ Комитетот ги присилува селаните во Манастир за да купуваат пушки. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Тревен 7 – Константинополскиот дописник на The Times кажува дека еден облик на тероризам применуван од Македонскиот Комитет во вилаетот Манастир е присилување на селаните да купуваат Грас пушки (вид на француска пушка – н.з.) од кои комитетот имал голема…

1902.04.13_The New York Times - Macedonian revolt urged
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1902.04.13_The New York Times – Macedonian revolt urged

„… ПОТТИКНАТ МАКЕДОНСКИ БУНТ Издаден е Повик за Општо Востание во Бугарија. Виена, Тревен 12 – The Neue Freie Presse денес објави допис од Софија, Бугарија, објавувајќи дека е издаден проглас од М. Сарафов, Македонскиот водач, повикувајќи ги Македонците во Бугарија да се придружат во општо востание за Тревен 27. Четите се собираат на Турската граница за соработка и инвазија…

Posted in А24.5 Дела и Настани А4.2 Само слика

1878_Печат од Кресненското Македонско востание

  Печатот на Македонското востание од 1878 година (познато и како Кресненско) дигнато во Кресна, пиринска Македонија. На печатотот се чита написот ‘МАКЕДОНСКО востание’, најдолу е годината ‘1878’, а во средина стои ‘Печат на началникот на штабот’.    

1953_Дино Г. Ќосев - 'Илинденско Востание'
Posted in А2.1 Слика и посока А24.5 Дела и Настани

1953_Дино Г. Ќосев – ‘Илинденско Востание’

Дино Георгиев Ќосев (Кукуш, 1901 – Софија, 1977) е македонски учен и општественик во Бугарија. Член на БКП и уредник на весникот “Работническо дело” (1950-1966). Соработува и со ВМРО (обединета). извор

1908.01.20_The New York Times - Outrage by Greeks
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1908.01.20_The New York Times – Outrage by Greeks

Sofia, Bulgaria, Januar 10 – News has reached here of a terrible tragedy at the village of Dragosch, near Monastir, a town in Macedonia, several days ago. While a festival was in progress and the villagers were dancing upon the lawns in the public park, a large band of Greeks suddenly swooped down upon them and after driving them into…

1905.02.20_The New York Times - Again slaying Macedonians
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1905.02.20_The New York Times – Again slaying Macedonians

„… AGAIN SLAYING MACEDONIANS. Turks Burn a Village—A Number of Women and Children Killed. SALONIKA, Feb. 19.—In a fight between i Bulgarians and Turks at the village Of Kuklitch, near Strumitza, on Feb. 16, the Bulgarians lost twenty killed or wounded. The Turks subsequently burned the vil- ] lage. A commission of inquiry sent to the spot from this city…

1903.12.29_The New York Times - Macedonians again active
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.12.29_The New York Times – Macedonians again active

„… MACEDONIANS AGAIN ACTIVE. Four Thousand of Them, Under Bul-: garian Officers, Said to be Ready ‘ .., to Invade Turkey. SALONIKA, Г)ес. 28,—The authorities are .informed that 4,000 Macedonian revolutionists, – under. the leadership of eighty Bulgarian1 officers, are ready to invade v Turkish territory. ,ʌn order was issued here to-day directing -the Turkish officers to exercise extreme vigilance….

1903.10.14_The New York Times - Macedonians near the sea
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.10.14_The New York Times – Macedonians near the sea

„… MACEDONIANS NEAR THE SEA. London Times—New York Times Special Cablegram. LONDON, Oct, 14.—The Times’s Vien- na correspondent says that according to Polltische Correspondenz the Insurgents in Sandjak. Seres, are rapidly nearing the southern seacoast at Kava la. Eljc Jfrtv llork Simes Published: October 14, 1903 Copyright © The New York Times …“ Посочил: Ѕале

1903.05.26_The New York Times - 150 Macedonians killed
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.05.26_The New York Times – 150 Macedonians killed

„… 150 MACEDONIANS KILLED. VIENNA, May 25.—About 150 Macedonian Insurgents were killed at the village of Smerdesh, south of the Lake of Presba, (which is southwest of Monastlr.) du May 21» according to a distpatch to the Neue FreJe Presse from Salonika. The Insurgents, who had possession * of quantities of dynamite, sought refuge in the village and were attacked…

1903.08.11_The New York Times - Balkan rising spreads
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.08.11_The New York Times – Balkan rising spreads

„… BALKAN RISING SPREADS Insurgents in Monastic District Said to Number 8,000. MACEDONIANS CONCENTRATING Will Try to Intercept Turkish Reinforcements—More Villages Destroyed by Both Sides. SOFIA. Aug. 10.—The representatives of the Macedonian Revolutionary Committee have published a statement saying that the number of insurgents in the District of lʧonastir is 8,00p, and that they are armed with rifles purchased in…

1903.03.30_The New York Times - Macedonian rising near
Posted in _Избор А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.03.30_The New York Times – Macedonian rising near

На 30 цутар 1903, весникот Њу Јорк Тајмс правилно предвидел дека македонското востание е блиску. Исто така точно посочува на битолскиот вилает каде има најсилни дејствувања, припреми за востанието, чести атентати. Иако населението го нарекува бугарско, понатаму не може да го избегне сознанието дека на населението не влијае софиската политика, а народот ја отфрлил надежта за ослободување од Русија. Дури…

1903.03.02_The New York Times - Severe fighting between Turks and Macedonians
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.03.02_The New York Times – Severe fighting between Turks and Macedonians

ɪ SEVERE FIGHTING BETWEEN | ! TURKS AND MACEDONIANS, i Turks Repulsed with Heavy Loss Near Monastir—Sultan’s Reform Order Regarded as a Trick. i i LONDON, March 2,—The Geneva corre- spondent of The Daily Chronicle telegraphs that news has been received there of an engagement between Turkish troops and j bodies of Macedonians and Bulgarians near j Monastir. The Turks…

1903.01.13_The New York Times - Macedonians will rise
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1903.01.13_The New York Times – Macedonians will rise

MACEDONIANS WILL RISE Revolutionist Chiefs Decide on Re- bellion on. April 1. Gen. Michaikowsky Is Told That Diplo-­ macy Will Probably Aid the Rebels. BERLIN, Jan. 12.—The chiefs of the Macedonian revolutionary movement in, Bulgaria have decided, according to a spe-­ cial dispatches from Sofia to the Vossiche Zeitung, to begin an insurrection April 1. Gen. Michaikowsky, President of the…