Оддел: А27 Југославија Социјализам

Податоци за македонските состојби и македонската национална борба за независност, национални права и слободи за време на социјализмот.

1977.08_ЦК на ДООМ - Илинденски проглас-01
Posted in А27 Југославија Социјализам

1977.08_ЦК на ДООМ – Илинденски проглас

ДВИЖЕЊЕ ЗА ОСЛОБОДУВАЊЕ И ОБЕДИНУВАЊЕ НА МАКЕДОНИЈА ИЛИНДЕНСКИ ПРОГЛАС МАКЕДОНСКИ НАРОДЕ! По случајот 74-годишнината од бессмртната Илинденска епопеја, Централниот комитет на Движењето за ослободување и обединувале на Македонија упатува борбени илинденски поздрави до сите Македонци. Нема Македонец кој не знае дека на Илинден 1903 година македонскиот народ се крена на востание да ги оствори своите вековни стремежи за слободен национален…

Posted in А27 Југославија Социјализам

Сократ Данаилов Маркилов (1924 – 1993)

Сократ Данаилов Маркилов (1924 – 1993) — еден од најистакнатите припадници на македонското национално движење и маченик за македонската национална кауза во комунистичка Бугарија. Маркилов е роден на 12 тревен 1921 година во селото Бутково, Демирхисарско, Егејскиот дел на Македонија. Во Втората светска војна дезертирал од бугарската војска и се придружил на антифашистичкото движење. По војната живеел во градот Петрич,…

1976.06.05_ДООМ - ’Слободна Македонија - Ударац Емиграције‘
Posted in А27 Југославија Социјализам

1976.06.05_ДООМ – ’Слободна Македонија – Ударац Емиграције‘

„’Слободна Македонија-Ударац емиграције’ или ‘Поробљена Македонија-Ударац Македонске масовне емиграције’?! Денес Југословенскиот црвен диктатор Тито, заменикот на крал Александар Караѓорѓевиќ се наоѓа пред тркалото на историската вистина и која го тера да признае пред светската јавност, па дури и пред самиот македонски народ дека се наоѓа на самиот крај на брегот …“.   Посочил: Портал Македонска Нација

1988.08_Македонски Национален Комитет - ’Повик за општонароден протест‘, Њу Јорк
Posted in А16.7 Иселеништво А27 Југославија Социјализам

1988.08_Македонски Национален Комитет – ’Повик за општонароден протест‘, Њу Јорк

„ … ПОВИК Македонскиот Национален Комитет го повикува целиот македонски народ да земе учество на големиот општо-македонски народен протест на: 10 август 1988 г. пред зградата на Обединетите Нации во градот Њу Јорк С.А.Д. Протестот се организира по повод 75 години од поделбата на Македонија која стана на 10 август 1913 година. …“   Посочил: Портал Македонска Нација

Методија Андонов - Ченто
Posted in А27 Југославија Социјализам

1946.08.10_Методија Андонов – Ченто

За време на социјализмот кај подоцнежните поколенија македонски родољуби, Методија Андонов – Ченто ќе биде водечка инспиративна личност во борбата за независна и обединета Македонија. Запрашани за што се борат, многумина од нив одговарале „за идеите на Ченто“. Така што неговата жртва, неговото и страдањето на семејството нема да бидат залудни.

1979.02.28_Hrvatski narodni oslobodilački pokret (Hamilton), Predsedniku okružnog suda (Skopje), писмо
Posted in А27 Југославија Социјализам А7.1 Слика и посока

1979.02.28_Hrvatski narodni oslobodilački pokret (Hamilton), Predsedniku okružnog suda (Skopje), писмо

Македонската борба за независна државност во текот на целото постоење на Југославија била поврзана и поддржувана од националните движења на југословенските народи кои биле со слични цели.   „… НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ОКРУЖНИОТ СУД ВО СКОПЈЕ под раководство на судијата Миладин Стојанов Осудувате човек на 13 години затвор само затоа што дрдорел (зборувал), а не ликвидирал никого од послушните слабаци…

1959.06.16_Полициски извештај, Časopis 'Makedonska loza', ФНРЈ
Posted in А27 Југославија Социјализам

1959.06.16_Полициски извештај, Časopis ‘Makedonska loza’, ФНРЈ

Полициски извештај за дисидентското списание “Македонска Лоза” чија цел била самостојна Македонија. Списанието под уредништво на Драган Богдановски кое излегувало во Осло се оградува од поврзаноста со Бугари, Срби и Грци. Покрај противкомунистичките написи објавувало и написи против бугароманската ванчомихајловистичка пропаганда.   Посочил: Портал Македонска Нација

1947.03.27_The New York Times - ’Yugoslavs Try 13 Rebels‘
Posted in А27 Југославија Социјализам

1947.03.27_The New York Times – ’Yugoslavs Try 13 Rebels‘

„… Тринаесет обвинети членови на Независната Македонска Републиканска Организација се дадени на суд во Скопје, главниот град од Југословенска Македонија, овде беше вчера објавено. …“

1982.06-07._НМРО - ’Глас на Македонците‘, бр.27
Posted in А27 Југославија Социјализам

1982.06-07._НМРО – ’Глас на Македонците‘, бр.27

Македонски иселеници во Австралија организирани во НМРО застануваат позади политичките идеи на Методија Андонов Ченто (независна и обединета Македонија).

1980_НМРО - весник 'Глас на Македонците', Н.Ј.Велс - Австралија
Posted in А27 Југославија Социјализам

1980_НМРО – весник ‘Глас на Македонците’, Н.Ј.Велс – Австралија

Народна Македонска Револуционерна Организација (НМРО) составена од Македонци во Австралија го повикува македонскиот народ во борба за ослободување од ропството и создавање слободна и обединета Македонија.

1984.09.14_Организационен комитет за македонски човечки права - Проглас
Posted in А27 Југославија Социјализам

1984.09.14_Организационен комитет за македонски човечки права – Проглас

1985.02.20_Australian Security Intelligence Organization - Macedonian community
Posted in А27 Југославија Социјализам А8.1 Слика и посока

1985.02.20_Australian Security Intelligence Organization – Macedonian community

Документот на австралиското разузнавање зборува за писмо испратено од организацијата „Македонија само на Македонците“ кое стигнало до грчкиот конзулат во Австралија со претпоставка и до други претставништва со закани кон сите кои вршат насилство врз македонскиот народ.

Пандо Џиков - Џиката
Posted in А14 Родољубни изјави А27 Југославија Социјализам

Пандо Џиков – Џиката

Лазо Ангеловски (1945+)
Posted in А14 Родољубни изјави А27 Југославија Социјализам

Лазо Ангеловски (1945+)

Заветот на Лазо Ангеловски – македонски национал-револуционер од Беломорска Македонија.

1951.08.13_Петте струмички студенти
Posted in А27 Југославија Социјализам

1951.08.13_Петте струмички студенти

Погинати за независна и обединета Македонија. Името „Петте струмички студенти“ или „Струмичката петорка“ се однесува на струмичаните Мирко Пецев, Ѓорги Јармов, Борис Белев, Ѓорги Костуранов и Стево Топчев на возраст од 18 до 23 години, кои на 13 Житар 1951 година биле убиени на планината Беласица од страна на комунистичките власти во Струмица на тогашната социјалистичка Народна Република Македонија. Тие…