Оддел: А33 Правни дејства

Posted in А33 Правни дејства

2023.09_Обединета Македонска Дијаспора – Денови на македонското наследство, САД

Градоначалникот на Њујорк Ерик Адамс ја прогласи оваа сабота, 16 гроздобер, за ден на македонското наследство. Тој, заедно со македонската заедница во Њујорк, денес се очекува да го крене македонското знаме на настан на Вол Стрит во Менхетн, по повод 32 години од независноста на Македонија. „Македонските Американци ќе продолжат да играат клучна улога како што преземаме цврсти чекори да…

Posted in А16.7 Иселеништво А33 Правни дејства

2000.09.14_The Age, p3

Владата на сојузната австралиска држава Викторија донесла одлука да се повлече наредбата до службите и агенциите, македонскиот јазик да се именува како Македонски Словенски откако таа наредба била утврдена како незаконска. Премиерот Steve Bracks побарал да се почитува одлуката која е во согласност со Human Rights и Equal Opportunity Commission. Комесарот Alexander Street во таа комисија, дошол до заклучок дека…

Posted in А16.2 Беломорие А33 Правни дејства

2023.03.26_Македонците во Грција – Сакаме да го учиме македонскиот јазик

Во сите образовни институции во општината Мелити (Овчарани) во егејскиот дел на Македонија, да се учи на македонски јазик. Панајотис Анастасиадис, с. Овчарани Петрос Василиадис, с. Екшису Пеце Димчев, Лерин Сакис Ромас, с. Овчарани Сите местоименувања на територијата на општината да бидат двојазични и сите службени ознаки на јавните објекти да имаат написи на грчки и на македонски јазик. Ова…

2022.06_Австралиското биро за статистика - Белинда Делиос за Македонци Православни-01
Posted in А16.7 Иселеништво А33 Правни дејства

2022.06_Австралиското биро за статистика – Белинда Делиос за Македонци Православни

Белинда Делиос успеа да ги убеди австралиските власти дека за православните Македонци, невалидна е графата „Greek Orthodox“, туку е потребна и графа „Macedonian Orthodox“. На наредните пописи во Австралија во делот за вероисповед на пописницата ќе има посебна графа „Macedonian Orthodox“ што ќе овозможи да се добиваат поточни резултати за вероисповедта на Македонците во Австралија. Конечно се оствари долгогодишната желба…

2023.03.19_Отфрлени тужби против Центар за македонски јазик, Лерин
Posted in А33 Правни дејства

2023.03.19_Отфрлени тужби против Центарот за македонски јазик, Лерин

Судот во Лерин ги одбива сите тужби против „Центарот за македонски јазик“ заведен во Лерин во златец 2022 година. Тужбите за укинување на овој центар биле поднесени од неколку ултранационалистички грчки движења, грчки здруженија од Австралија и Канада и од Златна зора. „Ова е пријатно изненадување од грчкиот правосуден систем. Сега се надеваме дека ќе отвориме повеќе вакви училишта за…

2022.04.05 _Macedonians from Australia - Bulgarian embassy, letter, Canberra
Posted in А28 Македонија Независна А33 Правни дејства

2022.04.05 _Macedonians from Australia – Bulgarian embassy, letter, Canberra

  Писмото на македонскиот јазик Почитуван амбасадор, Ние, долупотпишаните, етнички Македонци, Ви пишуваме за да ја изразиме нашата загриженост во врската со официјалниот став на Владата на Република Бугарија со кој не го признава македонскиот јазик како единствен и посебен јазик што го зборуваат Македонците каде и да живеат низ светот. Сигурни сме дека знаете, дека секоја држава и сојузна…

2021.07.19_ОМО Илинден до бугарскиот Омбдусман, писмо
Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2021.07.19_ОМО Илинден до бугарскиот Омбдусман, писмо

Македонците во Пиринско неуморно ги бараат своите национални и човекови права пред надлежните бугарски и европски институции.

2007.10_Стразбур бара Софија итно да ја регистрира партијата на Македонците
Posted in А33 Правни дејства

2007.10_Стразбур бара Софија итно да ја регистрира партијата на Македонците

Германскиот парламентарец Холгер Хајбах ја критикуваше Бугарија за непочитување на човековите права. Советот на Европа бара Бугарија веќе да не си игра со регистрацијата на ОМО „Илинден“ – ПИРИН. СТРАЗБУР – Комитетот на министрите го контролира спроведувањето на пресудата за ОМО „Илинден“- ПИРИН од страна на Бугарија. Софија од своја страна даде цврста определба да ја спроведе пресудата во целост…

Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.08_ОМО „Илинден“ – Пирин – невладина организација

Бугарија пронајде нов начин да не дозволи регистрација на политичката партија ОМО Илинден Пирин. Наместо партија на Македонците во Бугарија, им нуди регистрација на невладина организација. Вчера по средбата во софискиот градски суд, бугарското Јавно обвинителство излегло со тврдење дека ОМО Илинден пирин нема партиски цели, туку цели на невладина организација. Според Стојко Стојков, претседател на ОМО Илинден Пирин, ова…

Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.08_ОМО „Илинден“ – Пирин повторно бара регистрација

Партијата на Македонците од Бугарија ОМО „Илинден“ – ПИРИН повторно побарала да биде регистрирана, дознава „Дневник“. Документите биле поднесени во минатиот петок до софискиот суд што ја врши регистрацијата на политичките партии. Претходно било одржано основачко собрание на партијата на кое 685 делегати избрале петчлено претседателство. Иван Сингартиски, член на раководството, вчера потврди дека регистрацијата се бара и врз основа…

2007.04-05_ОМО Илинден во лавиринтот на Советот на Европа
Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.04-05_ОМО Илинден во лавиринтот на Советот на Европа

Бугарија ако ги исплатила парите за отштета не направила ништо за регистрација на партијата. СТРАЗБУР – Членовите на Работната група за човекови права на Комитетот на министрите на Советот на Европа, задолжена да го следи извршувањето на пресудите на Европскиот суд за правата на човекот, при разгледувањето на четирите предмети поврзани со регистрацијата, поточно нерегистрацијата на ОМО „Илинден“ и ОМО…

Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.10_ОМО Илинден – ПИРИН учествуваше на изборите во Бугарија

ОМО Илинден-ПИРИН учествуваше на изборите во Бугарија Партијата на Македонците во Бугарија ОМО Илинден-ПИРИН преку свои независни кандидати учествуваше на локалните избори што вчера се одржаа во Бугарија. Нерегистрираната партија има свои кандидати во општините Сандански, Благоевград, Гоце Делчев и Петрич, а во Разлог ги поддржа кандидатите на Бугарскиот земјоделски народен сојуз, кои се приврзаници на ОМО Илинден-ПИРИН. ОМО Илинден-ПИРИН…

2007.06_Стразбур ќе го решава проблемот на ОМО
Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.06_Стразбур ќе го решава проблемот на ОМО

Бугарската влада и секретаријатот на СЕ треба заеднички да најдат решение за регистрација на партијата на Македонците, е заклучено на последната седница на Комитетот Случајот со ОМО „Илинден“-ПИРИН, партијата на Македонците во Бугарија, се движи во позитивна насока, оценија вчера дипломати во Стразбур. Нивната оценка доаѓа по последниот специјален состанок на Комитетот на министрите кој на 5 и 6 јуни…

2007.04_ОМО „Илинден“ - ПИРИН ќе учествува на локалните избори во Бугарија
Posted in А16.3 Пирин А33 Правни дејства

2007.04_ОМО „Илинден“ – ПИРИН ќе учествува на локалните избори во Бугарија

Партијата на Македонците ќе поддржи независни или кандидати на други партии Доколку учествувавме како партија во изборната трка, тогаш сигурно ќе постигневме прилично голем успех, нагласува Стојко Стојков: од прослава на ОМО Илинден Пирин пред споменикот на Јане Сандански во Мелник ОМО „Илинден“ – Пирин ќе учествува на локалните избори во Бугарија кои се одржуваат на 28 октомври. Не директно,…

2014.05.19_2014.05.19_Димитриј Јоану - грчките власти ги крадат нашите гласови
Posted in А16.2 Беломорие А33 Правни дејства

2014.05.19_2014.05.19_Димитриј Јоану – грчките власти ги крадат нашите гласови

Имаме докази дека грчките власти на секои евроизбори ги крадат нашите гласови. Според Јоану, станува збор за човек кој на сите изминати избори бил сведок на крадењето гласови. Истиот тој сега е подготвен да ја каже вистината пред надлежните институции – На секои ЕУ-избори, буквално, грчките власти го активираат својот механизам за бришење, односно крадење на нашите гласови, за да прикажат…