Дознака: антимакедонство империјално

Податоци кои на површина изнесуваат – империјални политики, пропаганди и постапки; со кои се вршело негирање на македонскиот народ низ историјата.

Posted in А11.1 Слика и посока

1955_Sarkis Atamian – ‘The Armenian Community, The Historical Development of a Social and Ideological Conflict’

„… Додека Курдите останале поделени, Македонското револуционерно движење соодветствува на Dashnaktzoutyoun (Ерменска Револуционерна Федерација н.з.). Иако Македонците имале исклучителни борци како Апостол Петков пред 1893, дури до тој датум дојде кога Внатрешната Македонска Револуционерна Организација била основана од такви исклучителни револуционерни умственици како Груев, Делчев, Матов, Сарафов и други. Најголемото достигнување на организацијата било Илинденското Востание од 1903. Движењето најпосле…

Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.08.31_The New York Times – Gen. Garibaldi’s Position

„… Ген. Ричиот Гарибалди кој се бореше на страната од Грција против Турција во 1807, беше разговаран во врска со гласината дека Грција ќе ја поддржи Турција против Македонците. Тој рече дека не му е чудно дека Грција и Турција ќе се обединат во потиснување на Македонското востание. ‘Јас самиот,’ тој продолжи ‘сум ја поттикнувал Грција да дојде до договор…

Posted in А19.1 Слика и посока

1904.02 « 1909_Годишникъ на Софийския Университетъ – Договор между Турската Империя и Княжество България

Договор помеѓу Бугарија и Турција од 1904 година со кој Бугарија презела обврска да ги прогонува и казнува македонските револуционери. Податоците се превземени од книгата “Годишник (Annuaire)” издадена во Софија во 1909 година.   Посочиле: Баба Лаже Трап Не Лаже и Dunek Makedonski

1996.02.02_Evening Standard, p85'-01
Posted in А28 Македонија Независна А9.1 Слика и посока UK

1996.02.02_Evening Standard, p85

На барање од британската разузнавачка служба MI6 дека книгата ‘Field of Wheat, Hills of Blood’, напишана од Гркинката Анастасија Каракасидоу, наводно ќе доведе до терористички напади, Кембриџкиот Универзитетски Печат ја цензурирал и одбил да ја испечати. Тоа довело целото универзитетско антрополошко уредништво да поднесе оставка. Етнографската книга за селата во “северна Грција” била одбиена затоа што била “противречна на грчката…

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago

„Бугарија Колонија на Велика Британија Софиските дописи покажуваат колку „независност“ има Бугарија, со наведување на сторијата дека бугарската Влада протестира против британското барање  Македонското револуцинерно потиснувано национално движење да биде енергично истиснато. Министерот за надворешни Буров објави дo британскиот министар Сер Сидни Вотерлоу (Sidney Waterlow), дека ‘британското настојување за строги мерки’ испровоцира големо возбудување и ќе биде „невозможно да се…

1928.08.16_The New York Times - Macedonians raided by bulgarian police-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.08.16_The New York Times – Macedonians raided by bulgarian police

„РАЦИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРСКАТА ПОЛИЦИЈА Француско-Британската Поплака до Форин Офисот Се Верува Дека е Причината за Апсењата. Се дозна дека Британски и Француски Министри направиле неформален потег до Форин Офисот предлагајќи дека сегашното време е најпогодно за прекршување на “ВМРО” внатрешната Македонска револуционерна организација, бидејќи сега е поделена на фракции после убиството на Генерал Протуѓеров и затоа може да…

1949.06.15_CIA declassified assessment report on Albania-01'
Posted in А18.1 Слика и посока

1949.06.15_CIA declassified assessment report on Albania

  Во овој документ од Средишната Американска Разузнавачка Служба – CIA, се тврди дека Албанија како држава е створена од Големите Сили за да се оневозможи било која подрачна сила да има пристап до Отранскиот протек и влезот во Јадранското Море. „… Од таму, Албанија како “независна” национална држава повеќе е вештачка креација на политиките од Големите Сили, отколку израз…

Вероучение - Поука 03
Posted in А9.3 Само посока

1903.09.24_The National Tribune, p3

Уште една новинарска статија која укажува за склоноста (тенденцијата) за отстранувањето на Македонија од званичната документација. „Во дописите од Константинопол постојано се спомнува Македонија. Нашите читатели ќе имаат големи тешкотии да ја најдат на мапата, бидејќи македонското име исчезна од светската политичка историја пред векови.“   Посочил: Портал Македонска Нација

Posted in А8.1 Слика и посока

1903.04.07_Султанска наредба – забрана на името Македонија

Името Македонија, Македонци е во непрекинатост забранувано и присвојувано име. Забранувано како народносен поим, присвојувано како титула и бренд за посед. Со завршетокот на македонското превладување сите подоцнежни империи поради историски геостратешки засегања имале и во денешницата имаат повеќе или помалку негативен однос кон обновата и растот на значењето на македонското име. Посебно е негативен односот против Македонија како народносен…

Posted in А26.3 Дела и Настани

1944 « 1986.06.13_The Bangor Daily News, Maine, US

„… Фатен документ покажува дека во 1944, Валдхајм пријавил точна местоположба на партизани на подрачјето близу Македонските градови Штип и Кочани. Во тек на 48 часа, цивилното население во тоа подрачје било масакрирано. Сто и четиринаесет мажи, жени и деца биле убиени. Валдхајм не може да се правда поради незнаење, затоа што неколку месеци порано, самиот тој ја запишал Хитлеровата…

1941 — 1949_Злосторства над Македонците во Беломорска Македонија, слики (18+)
Posted in А16.2 Беломорие

1941 — 1949_Злосторства над Македонците во Беломорска Македонија, слики (18+)

1947-1950_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)
Posted in А16.2 Беломорие

1947-1950_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)

1916.10.02_The General Staff, war offfice - Daily Review of the Foreign Press, Series 2 - No. 161
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1916.10.02_The General Staff, war offfice – Daily Review of the Foreign Press, Series 2 – No. 161

Британски воен документ: „… Изгледа дека дојде времето да се исправи фаталната грешка на европската дипломатија, која што одредено време дозволи поделба на Македонија меѓу три мали балкански држави. Ова никогаш нема да може и нема да биде прифатено од македонските патриоти. Факт е дека колку и Бугарите да сметаат дека Македонија е нивна, македонскиот народ јасно истакнува дека тие…

1941-1949+_Крсте Димитров Нушков и други - бомбардирање и прогон
Posted in А16.2 Беломорие

1941-1949+_Крсте Димитров Нушков и други – бомбардирање и прогон

Повеќе лични сведоштва за бомбардирањето со напалм, измачувањата и прогонот на Македонците од Беломорска Македонија.

1903.04.18_The New York Times - 'In the Balkans; A Trip Through Macedonia - The Land of Strife'
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.04.18_The New York Times – ‘In the Balkans; A Trip Through Macedonia – The Land of Strife’

Балканско лажирање: „Вистинска комедија од грешки во кои никој не знае кој е кој, но секој е некој друг.“ Романските, српските и бугарските агенти, како и учените во Санкт Петерсбург, Букурешт, Белград, Софија биле пуштени во фабрикување родословски дрва и шкрабање секакви национални апелации за стекнување права над Македонија. „… A true comedy of errors in which no one knows…