1930+ « 2000_Hrvoje Magazinović – ‘Kroz jedno mučno stoljeće’, Split

1930+ « 2000_Hrvoje Magazinović - 'Kroz jedno mučno stoljeće', Split

Хрвоје Магазиновиќ, пред Втора Светска војна во 1930-тите прашал еден Македонец – зошто се определил за комунистите.

Македонецот одговорил:

„… Тоа е единствената партија што ги признава Македонците како нација со свој јазик и култура и со право на своја држава… Ние сме и сме биле посебна славјанска група, а „територијалниот“ назив сме го прифатиле како народен. Народот се чувствуваат како Македонци. Јас сега сум Јовановиќ, ама моите родители беа Јовановски. Јас сум со комунистите, но не сум комунист по убедување. Кога ќе се оствари слободата на Македонците, јас повеќе нема да имам причина да бидам комунист. …“

Посочил: Poljakot od Makedonija