Оддел: А9.3 Само посока

Докази за македонската самобитност од СВЕТСКИОТ ПЕЧАТ без изворна слика, но со посока (референца) на потеклот на кој се повикува.

Вероучение - Поука 03
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.3 Само посока

1903.08.14_Osaka Majnichi Shimbun, Japan

„… Изгледа дека е многу тешко да се најде темелен начин за да се решат проблемите на Балканот. Се стравува дека ако продолжи борбата, мирот во Европа исто така ќе биде нарушен. Повикувајќи се на вестите што доаѓаат од Лондон, востанието сѐ уште се шири, а згора на тоа извршен е и атентат врз рускиот конзул. Востаниците се составени од:…

Вероучение - Поука 03
Posted in А9.3 Само посока

1902_Die Zeit, n288, Austria

„… Сарафов работи на тоа Македонија да добие политичка самостојност. Факт е дека постои извесна разлика помеѓу македонското наречје и јазикот што се зборува во Србија или во Бугарија, поради што постои желба наречјето на оваа покраина самостојно да се развива. Во таа смисла Сарафов го даде слоганот: Македонија на Македонците!… Ако Сарафов сериозно мисли за самостојноста на Македонија, ние…

Вероучение - Поука 03
Posted in А9.3 Само посока

1903.09.24_The National Tribune, p3

Уште една новинарска статија која укажува за склоноста (тенденцијата) за отстранувањето на Македонија од званичната документација. „Во дописите од Константинопол постојано се спомнува Македонија. Нашите читатели ќе имаат големи тешкотии да ја најдат на мапата, бидејќи македонското име исчезна од светската политичка историја пред векови.“   Посочил: Портал Македонска Нација

Вероучение - Поука 03
Posted in А9.3 Само посока

1903.06.16_The Sun, p12

Поимите Македонија, Македонци, македонски народ и јазик, носат со себе голема историска гордост и вековна традиција. Така секој оној којшто сакал да ги добие тие вредности во свој посед, извесно време ја забранувал нивната употреба, заради претопување (отстранување) на неговите носители. Во американскиот весник „The sun“, се објаснети обидите на османлиските власти за целосно бришење на името Македонија. Бидејќи тоа…

1925.01.25_Time - Macedonian Echo
Posted in _Избор А17.3 ДМК Само посока А9.3 Само посока

1925.01.25_Time – Macedonian Echo

  … Ако земјата не постои, народот постои. … … Главниот на современите Македонци кој побаруваше автономија беше Тодор Александров, Генерал Протугеров, Петер Шанкев. … … Јас сум Македонски Националист … … Philip of Macedon …   „… Одамна некогаш, во деновите на Филип Македонецот, кога цели војски се нафрлија против страшната македонска фаланга, Македонија беше голема и независна земја….

1934.01.17_New York Times - Macedonian leader seeks conciliation, p15
Posted in А9.3 Само посока

1934.01.17_New York Times – Macedonian leader seeks conciliation, p15

Македонскиот лидер бара помирување Софија, 16 коложег – Иван Михајлов, лидер на македонската револуционерна организација издаде вечерва прокламација, која се сфаќа важно како доказ за намалување на тензиите кои постојат меѓу Бугарија и нејзините соседи. Михајлов, горчлив непријател на Југославија и Грција, може да биде задоволен бидејќи е направено одредено настојување неодамна од Белград и Атина за да дојде до…

1933.06.26_New York Times - Bulgaria Isolated During 19-Hour Round-Up; Every House Is Searched for Revolutionaries, p1
Posted in А9.3 Само посока

1933.06.26_New York Times – Bulgaria Isolated During 19-Hour Round-Up; Every House Is Searched for Revolutionaries, p1

Бугарија се изолира на 19 часа: секоја куќа беше пребарана по револуционери Софија, 25 жетвар – Бугарија беше отсечена 19 часа од остатокот на светот за да ѝ се овозможи на владата да преземе силна акција против двете македонски револуционерни групи. Бројот на неодамнешните убиства како резултат од нивното ривалство, предизвика сериозна тревога. Од 3 часот ова утро беше прогласена…

1933.07.19_New York Times - Both Macedonian Groups Now Ready to End Killing, p36
Posted in А9.3 Само посока

1933.07.19_New York Times – Both Macedonian Groups Now Ready to End Killing, p36

Двете македонски групи подготвени да го запрат убивањето Софија, 18 златец (Асошиетед прес) – Протоѓеровистичката група на македонските револуционери издаде денеска комунике со кое, исто така, го осудува братоубиствениот судир и изрази подготвеност да се откаже од политичките убиства и „ќе се погрижи да нема понатамошни провокации“. Ова беше одговор на сличното комунике, издадено на 11 златец, од македонската група…

1933.05.14_New York Times - Rival Gunmen Agree to Divide Sofia Into Two Safety Zones, p3
Posted in А9.3 Само посока

1933.05.14_New York Times – Rival Gunmen Agree to Divide Sofia Into Two Safety Zones, p3

Ривалските пиштолџии се согласија да ја поделат Софија на две безбедносни зони Софија, 13 косар – Македонските пиштолџии од спротивставените михајловистички и протоѓеровистички групи се согласија да ја поделат Софија во две зони во кои ќе можат да се движат без страв. Кога членовите на спротивставените фракции ќе се сретнат, пукањето е неизбежно. Овој договор бил направен за да се…

Posted in А9.3 Само посока

1934.05.29_New York Times – Macedonians clash with police in Sofia, p9

Македонците се судрија со полицијата во Софија Софија, 28 мај – Во првата јавна демонстрација откако беше воспоставен бугарскиот диктаторски режим, 20 Македонци денеска беа повредени во судирите со многубројните полициски сили. Судирот се случи за време на годишната прослава на честа за Македонците, кои умреа во минатиот век за македонската слобода. Дваесет илјади Македонци и нивните бугарски пријатели учествуваа…

1934.07.05_New York Times - Macedonian group quits, p11
Posted in А9.3 Само посока

1934.07.05_New York Times – Macedonian group quits, p11

Македонска група се распушти Софија, 4 златец – Протоѓеровистичката група на македонските револуционери денеска издаде проглас со кој го објави своето доброволно распуштање. Одлуката очигледно е донесена под влијание на премиерот Георгиев. Соперничката група, која ја предводи Иван Михајлов и која за време на режимите на Цанков и Љапчев преовладуваше со македонското движење и речиси ги отстрани протоѓеровистите со постојани…

1912.09.16_Весник Гражданин, бр.37, Петроград
Posted in _Избор А9.3 Само посока

1912.09.16_Весник Гражданин, бр.37, Петроград

„Македонско јадење на словенскиот ручек во ‘Виена’ Деновиве бев на словенскиот ручек во ‘Виена’. Кога сум на овие четврточни ручеци, неволно ме поразува некакво чудно и жално совпаѓање, насекаде каде што се судираат словенските интереси, бездруго веднаш се појавува веќе готовиот австриски рецепт, веќе се чувствува мирисот на ‘виенската кујна’. И би сакал да верувам, би сакал да мислам дека…

1933.01.16_Time Magazine - Sister Catherine is a good Macedonian
Posted in А9.3 Само посока

1933.01.16_Time Magazine – Sister Catherine is a good Macedonian

Bulgaria: Good Macedonian For six years Sister Catherine Konstantinoff, 26, has been a nurse in Alexander Hospital, Sofia. Renowned for herdevotion, her skill, her quiet bedside manner, not long ago she was promoted to ward matron. Sister Catherine is a good Macedonian. . . . Fortnight ago Christo Trojanoff and Ivan Petroff, also Macedonians, strolled past the Royal Palace in hunting clothes,…

1923.05.26_Berliner Tageblatt - Theodor Berkes
Posted in А9.3 Само посока

1923.05.26_Berliner Tageblatt – Theodor Berkes

Цитат „… кога се возите надолу кон Ќустендил, можете да најдете трупови врзани за дрвја во редови, со букви В.M.P.O. на градите и натамошниот натпис дека ќе им се случи на сите вака, кои се против Македонците. (…) Бугарската влада сега (…) влезе во отворена борба против Македонците. …“ „… when you drive down to Küstendil, you can find corpses…

1928.09.04_Frankfurter Allgemeine Zeitung
Posted in А9.3 Само посока

1928.09.04_Frankfurter Allgemeine Zeitung

Цитат: „… Денес во Бугарија живеат околу 500.000 Македонци, од кои повеќето се на високи позиции (…) Македонците седат во сите власти и се особено бројни во офицерскиот кор; вкупно тие се обединети во повеќе од 200 правни организации (…) Откако дури и Стамболијски падна над македонското прашање во 1923 година. Тешко дека денес може да се замисли бугарска влада…