1934.05.29_New York Times – Macedonians clash with police in Sofia, p9

Македонците се судрија со полицијата во Софија

Софија, 28 мај – Во првата јавна демонстрација откако беше воспоставен бугарскиот диктаторски режим, 20 Македонци денеска беа повредени во судирите со многубројните полициски сили. Судирот се случи за време на годишната прослава на честа за Македонците, кои умреа во минатиот век за македонската слобода. Дваесет илјади Македонци и нивните бугарски пријатели учествуваа во церемониите под будно око на полицијата и војската. По литургијата во црквата „Свети Јозеф“ и покрај наредбите на полицијата и македонските штабови, групата формираше процесија, ја пееше македонската химна и маршираше кон царската палата за да демонстрира.

Полицијата беше немоќна да ја раздвои групата, која ги блокираше сите главни булевари и извикуваше: „Долу со предавниците на Македонците“. Потоа следеа судирите. Полицијата ги конфискуваше сите негативи од фотографиите што беа направени за време на демонстрациите.

 

MACEDONIANS CLASH WITH POLICE IN SOFIA
20 Are Hurt in First Public Display Since Formation of the Dictatorship.
Wireless to The Nsw York Times.
SOFIA, May 28.—In the first public demonstration since the establishment of the Bulgarian dictatorship, twenty Macedonians were injured today in a clash with mounted police. The clash occurred during” the annual exercises in tribute to Macedonians who had died during the last century in the cause of Macedonian liberty.
Twenty thousand Macedonians and their Bulgarian friends participated in the ceremonies under the vigilant eyes of police and soldiers. After a service at St. Joseph’s Church the crowds, despite orders from the police and from Macedonian headquarters, formed a procession, sang the Macedonian anthem and marched toward the royal palace to demonstrate.
The police were unable to disperse the crowds, which blocked the main boulevards, shouting, “Down with the traitors to the Macedonians.”
They then charged into the crowds, and the casualties resulted. The police confiscated all negatives j of photographs made during the j demonstration. I
This evening the Macedonian com-1 mittee expressed its regret to the [ government that the demonstrators i had not obeyed the police orders to ! disperse immediately after the j religious service.

Published: May 29, 1934 Copyright © The New York Times

 

1934.05.29_New York Times - Macedonians clash with police in Sofia, p9

Посочил: loza.mk (http://loza.mk/2015/05/софија-како-македонска-воена-зона/)
Извор: Весник New York Times