Оддел: А10.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со оригинални слики од ГЕОГРАФСКИ КАРТИ.

1946.05_National Geographic, Staff Artist Sundberg (disputed areas)-01
Posted in А10.1 Слика и посока

1946.05_National Geographic, Staff Artist Sundberg (disputed areas)

„Колку ќе оди за Југославија, Грција и Бугарија, или дали таму ќе биде НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА?“ Една година после Втора Светска Војна како една од спорните територијални точки во Европа, е ставена југословенско-македонската граница кон грчката држава. Од краткиот опис кој завршува со прашањето „дали таму ќе биде независна Македонија?“ може да се заклучи дека во тогашната светска политика била пошироко…

1885_Karte zur Geschichte der Europäischen Türkei, Bibliographisches Institut in Leipzig
Posted in А10.1 Слика и посока

1885_Karte zur Geschichte der Europäischen Türkei, Bibliographisches Institut in Leipzig

Мозаик од историски земјописни карти на Македонија што го прикажуваат – османлиското ширење на Балканот, како и потиснувањето на Османлиското Царство од тој простор од XIV век до 1885 година. Овие карти како и многу многу други, се уверлив приказ за настанувањето на новите држави на Балканот, Србија, Бугарија и Грција, со нивните стварни историски простори пред Балканските војни и…

Posted in А10.1 Слика и посока А15 Странски изјави А9.1 Слика и посока

1928.01.08_Guy Hickok – The Brooklyn Daily Eagle newspaper, New York

Јужно и западно од Бугарите, се простираат Македонците… не сосема Бугари како народ и исто така не Срби. To the south and west of the Bulgarians, lay the Macedonians…not quite Bulgarian by race and also not Serbian. Guy Hickok бил американски новинар, пријател со Ernest Hemingway.     Посочил: Саша Узунов

Posted in А10.1 Слика и посока

1913.04_Magyar Kantonai Közlöny

Македонците разликувани од другите соседи.   Посочил: Вождот

1774_Christopherus Cellarius - 'The Kingdoms of Macedon.-Thessaly.-and Epirus'
Posted in А10.1 Слика и посока

1774_Christopherus Cellarius – ‘The Kingdoms of Macedon.-Thessaly.-and Epirus’

~0000 « 2000+_ConformingToJesus Ministry - Biblical Maps
Posted in А10.1 Слика и посока А17.1 Слика и посока

~0000 « 2000+_ConformingToJesus Ministry – Biblical Maps

Збирка на земјописни карти изработени според напишаното во Библијата. Од сите книги и податоци Библијата е најтешко остварливо за да биде лажирана (фалсификувана). Покрај светотаинската причина, за тоа што Светото Писмо е заштитено од самиот Бог, гледано и од човечка страна исклучително тешко е Библијата да биде лажирана: • Во последните реченици од Библијата во книгата Откровение дадена е строга…

1941_Max Vasmer - 'Die Slaven in Griechenland'
Posted in А10.1 Слика и посока А20.1 Слика и посока

1941_Max Vasmer – ‘Die Slaven in Griechenland’

Избројување на земјописните славјански местоименувања во денешна Грција кои до времето на пишување на книгата преку изведбата на хеленизација биле заменети со грчки имиња.   Измена на имињата според области Според продолжено истражување извршено помеѓу 1913 до 1996 година од Институтот за Ново-Хеленски Истражувања од Атина, 4,413 места во Грција имаат нови имиња кои биле со закон сменети. Преименувањата биле…

1817_Schreibers Erben - The Turkish Empire in Europe, Leipzig
Posted in А10.1 Слика и посока

1817_Schreibers Erben – The Turkish Empire in Europe, Leipzig

Германска земјописна карта каде што Македонија е нацртана и во легендата наведена како одделна земја. Mo. Moldova B. Bessarabia W. Wallachia R Romania B Bulgaria Ма. Macedonia T. Thessaly L. Livadien M Morea A. Albania S Serbia Bo Bosnia   Посочил: makedonien-geschichte.blogspot.com

1125 — 1154_Al Idrizi - 'Nuzhat al-Mushataq fi ikhtiraq al-afaq'
Posted in А10.1 Слика и посока А21.1 Слика и посока

1125 — 1154_Al Idrizi – ‘Nuzhat al-Mushataq fi ikhtiraq al-afaq’

Според оваа арапска земојописна карта во Македонија спаѓа и добар дел од денешните јужна Србија, западна Бугарија и северна Грција. „А што се однесува на планината „Макадунија“ (таа е планина која се простира од Лариса со правец од југ кон север). Меѓу неа и Константија (Константинопол) има 125 милји… Од гореспоменатата планина (Макадунија) еден дел се простира во правец од…

1100+_Rouben Galichian - The Matenadaran Archive, Yerevan
Posted in А10.1 Слика и посока

1100+_Rouben Galichian – The Matenadaran Archive, Yerevan

На земјописната карта, Македонија јасно се гледа под Европа. На картата ги нема другите македонските соседи, со исклучок на Албанија која пак е дадена во Азија. Посочил: Македонија на Македонците

1918_George Soteriadis - 'Hellenism in the Balkan Peninsula and Asia Minor', London
Posted in А10.1 Слика и посока

1918_George Soteriadis – ‘Hellenism in the Balkan Peninsula and Asia Minor’, London

Познат грчки писател, иако пристрасен, со очигледно прилагодувани бројки, сепак не избегнал да спомене силно присуство на Македонски Славјани во беломорска Македонија, кои на места во својата книга ги разликува од Бугарите. Исто така во книгата признава постојана демографска измена со доселување грчко и иселување на славјанско население. Посочиле: DragonGirl и Achilles Deltaс

2000_Тим Даули - 'Библейский Атлас', Российское Библейское Общество, Москва
Posted in А10.1 Слика и посока А17.1 Слика и посока

2000_Тим Даули – ‘Библейский Атлас’, Российское Библейское Общество, Москва

Македонија во библиско време јасно одвоена како посебна земја во сите земјописни карти низ книгата „Библиски Атлас“ од писателот Тим Даули објавена преку Руското Библиско Друштво.     Извор: Портал ИИсуса Христа

0600 - 0900_Slavic Tribes
Posted in А10.1 Слика и посока А20.1 Слика и посока

0600 – 0900_Slavic Tribes

И според званичната светска историја населението во Грција најмалку два пати во минатото скоро целосно било претопено. Со славјанската наезда претставена на земјописната карта и за време на албанското распространување од 17-19 век.

1834_Henri Duval - ’Tableau l'historie de l'Empire des Califes et de l'Empire de Turquie.‘, Paris (L. Houbloup)
Posted in А10.1 Слика и посока

1834_Henri Duval – ’Tableau l’historie de l’Empire des Califes et de l’Empire de Turquie.‘, Paris (L. Houbloup)

Македонија земја одвоена од соседните земји Албанија, Србија, Бугарија, Румелија и Грција.   Извор: Збирка David Rumsey

1828_Aaron Jr. Arrowsmith - ’Northern Turkey in Europe, with part of Hungary and Dalmatia‘, London
Posted in А10.1 Слика и посока

1828_Aaron Jr. Arrowsmith – ’Northern Turkey in Europe, with part of Hungary and Dalmatia‘, London

„… Македонија во времето на создавање на картата на север ги вклучува Качаник, Скопје, Куманово, на исток – Ќустендил, Дупница, Неврокоп (денес Гоце Делчев), Драма. На запад до Ресен, на југ до Платамона. …“   Извор: Збирка David Rumsey