Оддел: А16.7 Иселеништво

Лични судбински изјави од Македонците во иселеништвото за настани поврзани со македонската определба.

1930.07.27_The New York Times - A macedonian denial-01
Posted in _Избор А16.7 Иселеништво А9.1 Слика и посока

1930.07.27_The New York Times – A macedonian denial

„МАКЕДОНСКО НЕГИРАЊЕ … Централниот комитет на Македонската Политичка Организација од Соединетите Држави, преку нивниот Заменик Претседател, Л. Л. Киселинчев, излезе со изјава која се однесува на обидот за атентат врз Др. Константин Ангелеску, тековен романски Министер за Внатрешни, во златец 21, за тоа дека Георг Беза, кој требало да биде атентатор е непознат за Македонското движење; дека Македонското движење ‘или…

Posted in А16.7 Иселеништво А33 Правни дејства

2000.09.14_The Age, p3

Владата на сојузната австралиска држава Викторија донесла одлука да се повлече наредбата до службите и агенциите, македонскиот јазик да се именува како Македонски Словенски откако таа наредба била утврдена како незаконска. Премиерот Steve Bracks побарал да се почитува одлуката која е во согласност со Human Rights и Equal Opportunity Commission. Комесарот Alexander Street во таа комисија, дошол до заклучок дека…

1945.08.02_МПО - Илинденски пикник, САД-01
Posted in А16.7 Иселеништво А4.1 Слика и посока

1945.08.02_МПО – Илинденски излет, САД

Огромна маса на Македонци сликани позади плакатот на кој стои: „Напред за обединета Македонија“.   Посочил: Јордан Груев

2022.07.11_Александар Волкановски - Македонец
Posted in А16.7 Иселеништво

2022.07.11_Александар Волкановски – Македонец

Изјавите за македонската национална свест кај македонското иселеништвото е една од несомнените потврди за вистината на нашите зборови во идентитетска и историска смисла. Покрај неброените такви постапки и изјави на иселениците, може да се наведат и изјавите и постапките на водечкиот светски UFC борец Александар (Велики) Волкановски – по потекло од пелагониско, а живее во Австралија. Волкановски долго време е…

2022.06_Австралиското биро за статистика - Белинда Делиос за Македонци Православни-01
Posted in А16.7 Иселеништво А33 Правни дејства

2022.06_Австралиското биро за статистика – Белинда Делиос за Македонци Православни

Белинда Делиос успеа да ги убеди австралиските власти дека за православните Македонци, невалидна е графата „Greek Orthodox“, туку е потребна и графа „Macedonian Orthodox“. На наредните пописи во Австралија во делот за вероисповед на пописницата ќе има посебна графа „Macedonian Orthodox“ што ќе овозможи да се добиваат поточни резултати за вероисповедта на Македонците во Австралија. Конечно се оствари долгогодишната желба…

1988.08_Македонски Национален Комитет - ’Повик за општонароден протест‘, Њу Јорк
Posted in А16.7 Иселеништво А27 Југославија Социјализам

1988.08_Македонски Национален Комитет – ’Повик за општонароден протест‘, Њу Јорк

„ … ПОВИК Македонскиот Национален Комитет го повикува целиот македонски народ да земе учество на големиот општо-македонски народен протест на: 10 август 1988 г. пред зградата на Обединетите Нации во градот Њу Јорк С.А.Д. Протестот се организира по повод 75 години од поделбата на Македонија која стана на 10 август 1913 година. …“   Посочил: Портал Македонска Нација

1986.10.11_Протест на Македонците пред бугарскиот конзулат, Сиднеј, Австралија
Posted in А16.7 Иселеништво

1986.10.11_Протест на Македонците пред бугарскиот конзулат, Сиднеј, Австралија

1935.09.01-03_МПО, 14та Конвенција, Охајо, САД.mp4
Posted in _Избор А16.7 Иселеништво А25 Југославија Кралство

1935.09.01-03_МПО, 14та Конвенција, Охајо, САД.mp4

Македонска Политичка Организација – секаде само Македонци, Македонија, „Македонија на Македонците!“.

1932_МПО, 11та Конвенција, Кливленд - Охајо, САД.mp4
Posted in _Избор А16.7 Иселеништво А4.2 Само слика БIV ВИДЕОЗБИРКА

1932_МПО, 11та Конвенција, Кливленд – Охајо, САД.mp4

1927_МПО, 6та Конвенција, Акрон - Охајо, САД
Posted in _Избор А16.7 Иселеништво А25 Југославија Кралство

1927_МПО, 6та Конвенција, Акрон – Охајо, САД

Шеста годишна конвенција на Македонската Политичка Организација. Со секогаш присутниот слоган „Македонија на Македонците!“

1933.09.3-5_МПО, 12та Конвенција, Детроит - Мичиген, САД.mp4
Posted in _Избор А16.7 Иселеништво А25 Југославија Кралство

1933.09.3-5_МПО, 12та Конвенција, Детроит – Мичиген, САД.mp4

1922+_МПО собир
Posted in А16.7 Иселеништво А17.2 ДМК Само слика А4.2 Само слика

1922+_МПО собир

Собир на Македонската Патриотска Организација (МПО) од Лорејн, Охајо, САД, на која е истакнато знаме со „Александар Велики“. На печатот од организацијата стоел слоганот: „Македонија на Македонците“.

1929.09.01_Годишна конвенција на македонските иселеници (МПО), Торонто
Posted in А16.7 Иселеништво А4.2 Само слика

1929.09.01_Годишна конвенција на македонските иселеници (МПО), Торонто

1911_Првата македонска Црква во Канада
Posted in А16.7 Иселеништво А4.2 Само слика

1911_Првата македонска Црква во Канада

Првиот македонски црковен храм во Канада под јурисдикција на руската задгранична Црква.

1945_Македонски црковен хокеј клуб - Св. Кирил и Методиј
Posted in А16.7 Иселеништво А4.2 Само слика

1945_Македонски црковен хокеј клуб – Св. Кирил и Методиј