Оддел: А18.1 Слика и посока

Податоци поткрепени СО СЛИКА И ПОСОКА, кои не се поврзани со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат националните табуа на АЛБАНСКИТЕ негатори.

1844_Bayreuther Zeitung, p419-01
Posted in А18.1 Слика и посока

1844.03_Bayreuther Zeitung, p419 (+18)

„… The Albanians tie the men to stakes and desecrate their wives and daughters in front of their eyes. They hang the men by their feet and force their own wives to suffocate them with the smoke of a straw fire lit below them. Eighty-year-old women and ten-year-old girls are equally dishonored by them. They spear the boys and roast…

1903.07.04_The World's News, p.21, Sidney-00
Posted in А18.1 Слика и посока

1903.07.04_The World’s News, p.21, Sidney

Во новинарската статија која известува за тешки злосторства и колежи (масакри) кои биле извршени врз Евреите во Кишињев, Молдавија, на едно место споредува дека такви има само во Македонија извршувани од албанскиот башибозук врз словенското население. Ова се случува еден месец пред Илинденското Востание.     Посочил: Саша Узунов Извор: TROVE

1949.06.15_CIA declassified assessment report on Albania-01'
Posted in А18.1 Слика и посока

1949.06.15_CIA declassified assessment report on Albania

  Во овој документ од Средишната Американска Разузнавачка Служба – CIA, се тврди дека Албанија како држава е створена од Големите Сили за да се оневозможи било која подрачна сила да има пристап до Отранскиот протек и влезот во Јадранското Море. „… Од таму, Албанија како “независна” национална држава повеќе е вештачка креација на политиките од Големите Сили, отколку израз…

Posted in А18.1 Слика и посока

1999_Agnes Jensen Mangerich – ‘Albanian Escape’

Во текот на Втора Светска војна албанската профашистичка милиција, Бали Комбетар (Balli Kombëtar) која делувала и на просторот од Македонија, била плаќана и опремувана од нацистичка Германија. На Бали Комбетар му биле дадени 12 милиони златни франци (600,000 наполоени) и италијанско оружје.     Изворен наслов: 1999_Agnes Jensen Mangerich – ‘Albanian Escape, The True Story of U.S. Army Nurses Behind…

2022.08_Баба Цвета, албанска Македонка
Posted in А16.4 Голо Брдо, Мала Преспа А18.1 Слика и посока

2022.08_Баба Цвета, албанска Македонка

Видео каде што наместо да се докаже погрешното себеопределување, се потврдува спротивната вистина, дека дел од денешните Албанци некогаш биле Македонци. Баба Цвета не го заборавила тоа, другите како младото момче нејзин соселанец и соговорник тоа не сака да го прифати.   Превод: – Селата овде се албански или македонски? – Кој? Ова место? – Да! – Мешано. – Ти…

1941 — 1945_Албанска СС Дивизија „Скендербег“
Posted in А18.1 Слика и посока

1941 — 1945_Албанска СС Дивизија „Скендербег“

1901.10.18_The New York Times - Albanian massacre
Posted in А18.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1901.10.18_The New York Times – Albanian massacre

Во првиот дел новинарската вест известува за хроничната анархија во Македонија пред сѐ поради злосторничкото делување на Албанците кон христијанското население кое го нарекува беззаконие полошо дури и од она на Курдите во однос на Ерменците. Во вториот дел известува дека од Турците бил фатен Македонскиот четник Малиу кој учествувал во атентатот врз бугарскиот политичар Стамболов. Главата на македонскиот четник…

1903.05.25_The New York Times - Macedonians terrorized
Posted in А18.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1903.05.25_The New York Times – Macedonians terrorized

„… МАКЕДОНЦИТЕ ТЕРОРИЗИРАНИ Скоро сите Мажи Бугари (бугарски државјани н.з.) во Џумаја се Уапсени. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм ЛОНДОН, Косар 25. – Претставникот на The Times во Софија вели дека дописникот од границата испратил допис дека Албанските трупи продолжуваат да пристигнуваат во Џумаја и дека нивното присуство поттикнува голем терор. Машкото население од бугарскиот кварт практично е…

1912.11.23_The Sydney Morning Herald - A.H.S. Lucas - 'The Walllace of Albania'
Posted in А18.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1912.11.23_The Sydney Morning Herald – A.H.S. Lucas – ‘The Walllace of Albania’

Ако Ѓорѓија Кастриот – Скендербег имал словенски родители и потекнувал од Македонија како може да биде Албанец!? „… Скендербег и неговите смели скиптари ја спасија Италија од потпаѓање под османлиската власт и лошо владеење. Кој беше тој? А, и кои беа тие Албанци кои тој ги водеше во долгата борба? Иако син на местен албански господар, се чини дека и…

1925.06.24_The Alexandra Herald & Central Otago Gazette, pg7, New Zealand
Posted in А18.1 Слика и посока

1925.06.24_The Alexandra Herald & Central Otago Gazette, pg7, New Zealand

„… познатиот ‘Архиепископ’ Фан Стилиан Ноли дојде на власт. Необично е тоа што овој бескруполозен авантурист во странство беше претставуван како албански Томас Бекет. Во стварност тој воопшто не е ни Албанец. Неговиот татко бил Бугарин, а неговата мајка Гркинка. Тој бил роден во Тракија …“ Посочил: Саша Узунов

1903.09.03_The Jackson Herald newspaper, pg3, Missouri
Posted in А18.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1903.09.03_The Jackson Herald newspaper, pg3, Missouri

„… The dreaded bashi-bazouks of Turkish army have begun operations In Macedonian uprising. They were reported to be massacring hundreds under the leadership of Albanian chiefs. Its said river at Monastir [Bitola] was full of bodies of women & children mutilated by bashi-bazouks. …“ Посочил: Саша Узунов Извор: Library of Congress

1904.09.16_The Pacific Commercial Advertiser, Honolulu
Posted in А18.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1904.09.16_The Pacific Commercial Advertiser, Honolulu

„… LIFE IN MACEDONIA: THE MARKET PLACE OF USKUB (Skopje) The centre figure is an Albanian, who carries arms – as do the Turks – though the Macedonians are not allowed to do so & are consequently often subjected to attacks against which they cannot defend themselves …“   Посочил: Саша Узунов Извор: chroniclingamerica.loc.gov  

1622_Giovanii Botero - 'Le Relationi Vniversali'
Posted in А12.1 Слика и посока А18.1 Слика и посока

1622_Giovanii Botero – ‘Le Relationi Vniversali’

„… Албанија, ова е дел од Македонија, носи име од Албанци, азиски народ кој дошол овде, потекнува од куќата на Татарите. …“ (слободен превод) „… Albania Questa e parte della Macedonia, hail nome da gli Albani, popoli Asiatici, che vi vennero, cauciati da casa toro da Tatari. …“ (изворно) Посочил: Makedon Hegemon

1903.02.25_The New York Times - Sultan must comply
Posted in А18.1 Слика и посока

1903.02.25_The New York Times – Sultan must comply

Во многу новинарски статии се известува за злосторствата на албански банди, врз христијанското население во Македонија, за време на Османлиското Царство. „… Препораката дека Османлиската Влада треба без одлагање да најде средства, за да ги принуди Албанците да ги почитуваат законите, веројатно предизвика исмевање во Yildiz Kiosk (Султановата резиденција н.з.). …“   „… SULTAN MUST COMPLY. Powers Concerned in the…