Оддел: А30 Прогласи

Posted in А30 Прогласи

2023.05.03_Призив на Македонците од Пиринска Македония

Повик од повеќе здруженија на Македонците во пиринска Македонија, бугарската држава да им ги оствари нивните национални права. * Здружението за заштита на основните човекови права, * ОМО „Илинден“, * Македонско меѓународно движење за човекови права, * Здружението на репресирани…

2022.01.28_Македонски здруженија - соопштение, Бугарија
Posted in А14.3 Пирин А30 Прогласи

2022.01.28_Македонски здруженија – соопштение, Бугарија

Соопштението на македонските здруженија од Бугарија по денешната средба со македонскиот претседател Пендаровски. Систематска дискриминација и институционален говор на омраза „За нас тоа е многу ретка можност и чест. Ние претставуваме различни организации кои независно од некои разлики во своите…

Posted in А14.3 Пирин А30 Прогласи

2022.07.20_ОМО Илинден – Пирин – ‘барање за реципроцитет’

Македонците во Грција 41 година се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Македонците во Бугарија 15 години се во ЕУ. Немаат основни човекови права. Проблемот не е само во Бугарија и Грција, туку и во фашизоидниот однос на творбата ЕУ…

2022.07.12_Координативно Тело на Македонците во светот - 'Проглас НЕ за бугарскиот договор', Женева
Posted in А30 Прогласи

2022.07.12_Координативно Тело на Македонците во светот – ‘Проглас НЕ за бугарскиот договор’, Женева

Интегрален текст на прогласот упатен во јавноста од Координативно тело на Македонците во светот: “П Р О Г Л А С Не за бугарскиот договор Водени од неизмерната жар и љубов за Македонија ; Инспирирани од неправдата и мрачните облаци…

2022.06.20_Македонски организации, Обединување, Пирин
Posted in А14.3 Пирин А30 Прогласи

2022.06.20_Македонски организации, Обединување, Пирин

Македонците во Бугарија се обединија 20 јуни 2022 Македонското движење во Бугарија се обединува зад заедничка платформа за запирање на бугарските негирања. ЗАЕДНИЧКА ПЛАТФОРМА ЗА ЕДИНСТВО НА МАКЕДОНСКОТО ДВИЖЕЊЕ ВО БУГАРИЈА: I. Општи цели: 1. Запирање на негирањето на македонското…

2011.11.10_Македонските учени - Барање за признавање на македонското малцинство
Posted in А30 Прогласи

2011.11.10_Македонските учени – Барање за признавање на македонското малцинство

Барање од поголема бројка на македонски учени (интелектуалци) до Република Грција и Република Бугарија да се признае постоењето на македонското малцинство во рамките на нивните држави. „… На Балканот, „македонското малцинство“ е признаено од Република Србија и Република Албанија, наши…

2021.09_Весник 'Народна Волја', бр9, Пиринска Македонија
Posted in А3.1 Слика и посока А30 Прогласи

2021.09_Весник ‘Народна Волја’, бр9, Пиринска Македонија

Весникот „Народна Волја“ како гласило на Македонците кое се бори за негираните национални права на Македонците во Пиринска Македонија на насловната страна повикува: „МАКЕДОНКИ И МАКЕДОНЦИ, ИСКАЖЕТЕ ЈА БЕЗ СТРАВ МАКЕДОНСКАТА ПРИПАДНОСТ!“ Со поднаслов: „Бугарија секогаш ќе биде осудувана дотогаш,…