Оддел: В06 Соопштенија

Произнесување на МНА по повод разни тековни општествени појави.

Реформите на Министерката
Posted in В06 Соопштенија

Реформите на Министерката

Што да очекуваме од образовен систем наметнат само од една личност? Вршителката на должност министер за образование во нивната земја, по секоја цена турка реформи во образованито само по нејзина замисла и волја и со амин на душманите од странство. Не се важни мислењата на највисоките институции во земјата, став на личности кои се пример во педагошката дејност, јавноста, родителите….

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В06 Соопштенија

Повик до пратениците во Собранието на Македонија

ОД ИМЕТО НА ЧЛЕНОВИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЈА, А ВО ИМЕТО НА СИТЕ ВИСТИНСКИ РОДОЉУБИ КОИ СЕ ЗАЛАГААТ ЗА ИНТЕРЕСИТЕ НА ТАТКОВИНАТА, ВЕ ПОВИКАМЕ ВЕДНАШ ДА ГО НАПУШТИТЕ СОБРАНИЕТО И ДА СЕ ОТКАЖЕТЕ ОД ПРАТЕНИЧКИТЕ МАНДАТИ. ВИЕ СТЕ ПРАТЕНИЦИ НА МАКЕДОНСКИОТ НАРОД И ТРЕБА ДА ГИ ЗАСТАПУВАТЕ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДОТ. ПАРTИЈАТА, ПОЛИТИКАТА И МАНДАТИТЕ СЕ МИНЛИВИ, НАРОДОТ И МАКЕДОНИЈА СЕ…

Posted in В06 Соопштенија

Македонски проглас

Ние, македонските православни верни чеда на Православната Црква, Македонци по род, коишто сме крстени и духовно пораснати во, за нас, најсветата МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА, древната Охридска Архиепископија, во однос на решавањето на македонското црковно прашање, НЕМА НИКОГАШ ДА ГО ПРИФАТИМЕ следното: 1. Ние, македонскиот народ православен христијански, нема да прифатиме правно самоукинување на Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија (МПЦ-ОА),…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В06 Соопштенија

Поддршка на Светскиот Македонски Конгрес

Македонска Национална Академија (МНА) се приклучува го подржува ставот на Светскиот Македонски Конгрес (СМК) против новите разнебитувачки одлуки на Намесничката Колонијална Управа на чело со Зоран Заев. Намесничката Управа на чело со странскиот Намесник Зоран Заев продолжува со намерното поставување на најнепогодни лица за вршење на чувствителни национални должности, со цел за понатамошно разградување на македонската државност. Ги повикуваме политичките…

Posted in В06 Соопштенија

Поддршка на МНА за предлог – декларацијата на ПП Левица

Ние раководството и членството на Македонска Национална Академија, како и мнозинството од македонската јавност, сметаме дека треба да се даде целосна поддршка на Предлог – декларацијата за осуда на бугарските национал-шовинистички претензии, изготвена од пратеничката група на ПП ЛЕВИЦА при Собранието на Република Македонија. Ги повикуваме и другите македонски субјекти да го поддржат ова барање на ПП Левица. Се надеваме…