Оддел: В07 Национална борба

Креации со МНА ознаки
Posted in В07 Национална борба

ГЛОБАЛТОТАЛИТАРИЗАМ

Светските организации (како што е Светската Здравствена Организација) се КОМПРИМИТИРАНИ ОРГАНИЗАЦИИ. Нивното раководење е преземено од група од интерес, така што нивните одлуки повеќе не се валидни. Целосното разобличување на погрешно даваните насоки од СЗО за време на Ковид пандемијата е еден од најочигледните докази кои ја потврдуваат компромитираноста. Темничарите ќе ги користат СЗО и други преземени организации (UNESKO образование,…

Креации со МНА ознаки
Posted in В07 Национална борба

Историска комисија за политички прашања или политичка комисија за историски прашања!?

Некако сѐ е јасно, а сепак заматено. Наводно, се создаде мешовита Историска комисија за решавање историски прашања во политичките односи меѓу двете држави, Бугарија и Македонија. Всушност, јасно е како ден, дека двете држави, односно, тековните власти во двете држави, создадоа Политичка комисија од историчари за решавање на историски прашања. Зашто, колку и да се стручни членовите на комисијата, сепак,…

Posted in В07 Национална борба

ДА СЕ ДОТОЛЧИ ЗАЕВИЗМОТ!

Браќа и сестри Македонци, треба да се намалат радувањата, сѐ додека целосно не биде завршено со Заев и криминалната клика околу него. Да не се опуштаат правдољубивите сили, да не заборавиме дека Шарлатанот неколку пати се извлече од тешка положба. Се надеваме дека раководствата на опозициските партии пред сѐ ПП ВМРО-ДПМНЕ извлекле поука и овој пат со енергично делување нема…

Извештај - Втор протестен марш за ослободување на затворените уставобранители
Posted in В07 Национална борба

Извештај – Втор протестен марш за ослободување на затворените уставобранители

29 Косар 2021, Скопје. Втората протестна чекорница за ослободување на затворените уставобранители помина многу добро. Просведот беше нешто помалоброен од првиот во Тревен, но сепак бројноста и енергијата беше голема. Со оглед на значително помалата разгласувачка кампања, посетеноста беше над нашите очекувања. Чувството на присутните таму и отпосле е позитивно. Од сите страни проценките се дека ПРОТЕСТОТ БЕШЕ УСПЕШЕН! Чекор напред…

Учебници и настава мора да има
Posted in В07 Национална борба

Учебници и настава мора да има

Токму така, мора. Не е нешто да треба, да може , да се почека или импровизира. Мора да има учебници и никако поинаку. Учебници во хартиена форма како до сега, ништо повеќе ништо помалку. Македонска Национална Академија, како здружение, создадено пред сѐ за лична и национална наобразба, активно ги следи сите случувања во образованието во Македонија. Точно е дека во…

До сите присутни на протестот на Цветници
Posted in В07 Национална борба

До сите присутни на протестот на Цветници

25.04.2021 година во Скопје МАКЕДОНИЈА Од името на МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЈА, како здружение кое активно се вклучи во сите активности околу протестот, најискрено Ви заблагодаруваме на сите присутни на протестот од 25.04.2021 година, за целосната и безрезрвна подршка кон барањата за СЛОБОДА НА УСТАВОБРАНИТЕЛИТЕ. Ви благодариме од наше и од името на УСТАВОБРАНИТЕЛИТЕ, за одвоеното време, патриотскиот дух, достоинството од…

Пофалба на глупоста
Posted in В07 Национална борба

Пофалба на глупоста

И тоа се случи во мојата чудесна земја. Избори без можност за избор, притоа прикажано како врв на (не)демократија. Самиот збор „избор“, значи да имате повеќе можности – опции и од повеќето понудени да ја изберете најсоодветната според вашите мерила. Ако имате само една понудена можност неможе да стане збор за „ ИЗБОР“, не знам кој назив е најсоодеветен за…

27-ми тревен 2021 – Ново светло поглавје во македонската историја
Posted in В07 Национална борба

27-ми тревен 2021 – Ново светло поглавје во македонската историја

27-МИ ТРЕВЕН 2021 – НОВО, СВЕТЛО ПОГЛАВЈЕ ВО МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА 27 Април, 2017, најтемниот ден во поновата македонска историја. Ден кога започна слободниот пад на сите македонски вредности. Ден кога престанавме да бидеме држава, народ, кога останавме без идентитет, без јазик, историја, без најголемите наши револуционери и родољуби. Оние кои се обидоа да се спротивстават на неправдата и да ги…

Автономна Пиринска Македонија
Posted in В07 Национална борба

Автономна Пиринска Македонија

Ги охрабруваме Македонците задгранично, неуморно, постојано и се погласно во државите во кои живеат да ги бараат националните и човековите права кои им припаѓаат. Затоа што високото ниво на негаторски примитивизам во политичките кругови кај соседните држави е предизвикан од македонската тивкост како природа на однесување на Македонците. Не треба повеќе да дозволуваме доблеста на македонската простодушност да ги потхранува…

З а б р а н е т о   и м е
Posted in В07 Национална борба

З а б р а н е т о и м е

Повод за денешниот напис е забраната за употреба на зборот Македонија, Република Македонија, ПЈР Македонија и ПЈРМ донесено со декрет од страна на таканаречениот Министер за Правда на нивната Влада. Само да ги потсетиме (не)народните министри, пратеници и вршители на должноста власт за текот на случувањата поврзани со обидот за промена на името и идентитетот на македонскиот народ. Името со…

Posted in В07 Национална борба

Попис – запишување или бришење на Македонците!?

Уште еден многу значаен закон се донесува по брза постапка, со т.н. европско знаменце. За некого небитен за некого приоритетен закон. Проучувајќи (анализирајќи) ги одредбите од новиот сеуште предлог закон со законот за попис од 2011 година воочуваме неколку за нас многу битни разлики. По нас најсуштинска разлика во однос на стариот закон се одредбите од Член 9 од Законот…