Оддел: В10 Стопанство

Авторски објави поврзани со македонското стопанство.

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В10 Стопанство

Нова помош од власта за “најзаслужните”

Категорија: распустување на народниот имот Повод за нашиов напис е oдлуката на вршителите на должноста “ВЛАСТ” за дополнителен пакет на мерки од 8 милиони ЕУР, од кои повеќе од половината завршуваат кај три јавни претпријатија – загубари. Конкретно 110 милиони денари (1,8 милиони ЕУР) ќе добие ЈП МЖ Транспорт, 180 милиони денари (3 милиони ЕУР) ЈП за Државни патишта и…

Posted in В10 Стопанство

Колку нѐ чинат политичките партии во време на криза

Повод за нашиот напис е донесувањето на Закон по скратена постапка за дополнително финансирање на политичките партии за 2020 година. На седница на Собранието на нивната земја, на 05.12.2020 година по скратена постапка беше донесен Законот за изменување на Законот за финансирање на политички партии, со кој закон, народните пл(р)атеници едногласно изгласаа дополнителни средства од Нашите пари, во износ од…

Posted in В10 Стопанство

Најголеми даночни должници – втор дел

НАЈГОЛЕМИ ДАНОЧНИ ДОЛЖНИЦИ – ВТОР ДЕЛ По објавувањето на листата за најголемите даночни должници на страната на УЈП од 27.11.2020 година, чувствуваме за потреба да дадеме наша кратка анализа – истражување. Вкупниот долг во износ 9,95 милијарди денари (162 милиони ЕУР) и зголемување во однос на претходниот извештај – месец за 262 милиони денари (4,3 милиони денари), или 2,6 %…

Posted in В10 Стопанство

(Рас)продажба на државно земјоделско земјиште

Повод за денешнава објава, е најавата на Владата на Северна Македонија (не македонската влада) за продажба на дел од државното земјоделско земјиште, со цел обезбедување на дополнителни приходи во буџетот. Конкретно на расправата (дебатата) емитувана на МТВ, вршителот на должност Премиер нагласи, дека државата (Владата) очекува од 200 до 300 милиони евра од продажба на државното земјиште со продажба на…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В10 Стопанство

Народниот имот на распродажба

Како надоврзување на нашиот текст 08.11 оваа година, за случајот АД ПОШТА и по најавата на вршителот Министер за финансии – Фатмир Бесими за можна продажба на уште неколку друштва во кои државата е единствен или мнозински сопственик, чувствуваме потреба да споделиме наш став по однос на оваа прашање. Намерата за продажба на дел од друштвата во државна сопственост е…

Posted in В10 Стопанство

Случајот АД ПОШТА

Раздели па владеј, обезвредни па продај! Случајот АД ПОШТА – Скопје, грешка или измама? Уште една компанија Акционерско друштво во државна сопственост оди на распродажба, продажба од втора рака, како стока со грешка, фелер, рекламација по багателна цена. АД ПОШТА, години по ред остварува значителни загуби од работење како и дополнителни наоди констатирани од Државниот завод за ревизија и независниот…

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В10 Стопанство

Здравјето, високодоходовна дејност во Македонија

Во друштвото нa најуспешни и најдоходовни друштва во Македонија се наоѓаат и пет деловни субјекти од здравствениот оддел. Тоа се две клинички болници, една општа болница и два центри за дијализа. Само наведените претпријатија, во 2019 година оствариле вкупен приход од 5,3 милијарди денари (86,2 милиони ЕУР) и вкупна добивка од 710,7 милиони денари (11,56 милиони ЕУР). Успешно, нема што….

СОГЛЕДБИ - ВОВЕД
Posted in В10 Стопанство

Најголеми даночни должници во Македонија

Кои cе се најголеми даночни должници во Македонија? Знае ли некој? Во периодот кога државата поради корона пандемијата се наоѓа во длабока финансиска криза, се чини дека излезот го наоѓа само во прекумерното задолжување со кредити. Дали задолжувањето е единствен начин да се пополни буџетската дупка или можеби има и други начини кои случајно или намерно се забораваат? Повод за…