Оддел: В11 Православие

Авторски објави поврзани со Православната Вероисповед и општо со вероисповедта.

ЧОВЕКОТ КОЈ САКАШЕ ДА СТАНЕ ПАПА!
Posted in В11 Православие

ФАНАРИОТОТ ВАРТОЛОМЕЈ ВО УЛОГА НА ПАПА!

“Унапредувањето” на свештеници од МПЦ – ОА од страна на фанариотот Вартоломеј докажан предизвикувач на раздори во Православната Црква, претставува НОВ ЧИН, овој пат, на одамна невидено грубо прекршување на црковните канонски правила. Ниту еден православен епископ нема право да се меша во туѓи епархии и да врши било какви свештенички чинови, без дозвола на надлежниот епископ. Во што се…

ДЕМОКРАТИЈАТА ВО БРАКОТ
Posted in В11 Православие

ДЕМОКРАТИЈАТА ВО БРАКОТ

ДЕМОКРАТИЈАТА ВО БРАКОТ На морално пропаднатите и пореметени луѓе, Црквата им е крива за тоа што немаат слобода за правење на зло. Црквата само дава правила на живот кои ги смета за универзални и во својата суштина со сила никому не му ги наметнува. Но државата ако ги избере тие правила во целост или дел од нив, може да ги…

Вероучение - Поука 03
Posted in В11 Православие

“МАКЕДОНСКИТЕ ЕПИСКОПИ” УПОРНО САКААТ СО ЃАВОЛОТ ТИКВИ ДА САДАТ

Синодот на МПЦ-ОА не требаше воопшто да бара томос од Вартоломеј, докажан масон, еретик и растурач на сѐ православно. Велат канонски и историски така било. НЕ Е ТОЧНО, никогаш не било така. Секоја Црква самостојно признава друга Црква на сопствена територија. Штом една и отвори врата на една црковна заедница да влезе како рамноправна Црква, таа е влезена и не…

Posted in В11 Православие

Критички осврт на интервјуто со Митрополит Григориј

ИНТЕРВЈУ СО КУМАНОВСКИОТ ВЛАДИКА ГРИГОРИЈ: Освен за автокефалноста на МПЦ‒ОА, за сè друго може да се разговара,  но со  Вселенскиот собор! Во интервјуто на кумановскиот итрополит Григориј дадено за новинарката Елизабета Арсоска (vecer.press) свесно или несвесно има неколку гледишта кои можат да имаат сериозни негативни последици за Македонската Православна Црква – Охридска Архиепископија. Посебно опасно е тоа што Митрополит Григориј…