1885.06.25_South Wales Echo

1885.06.25_South Wales Echo

ОЧАЈНИЧКИ СУДИР МЕЃУ ТУРЦИ И МАКЕДОНЦИ.

„Ст. Петерсбург, Петок. – „Свет“ денес жали за смртта на Козачкиот стотник, наречен Калмиков, кој, со 53 Македонски востаници, бил опколен од 4,000 Турци додека го поминувале Вардар, покрај Струмица, и бил убиен додека се обидувал да се пробие со осум преживеани следбеници. 2,000 Турци биле убиени.“