1906.08.14_The New York Times

1906.08.14_The New York Times

„… ДА СЕ УБИЕ ПРИНЦОТ фЕРДИНАНД
Четникот се крие во шумата чекајќи шанса да го убие, како што се вели.

Лондон, Житар 13. – Извештајот на новинската агенција од Виена денес вели дека се известува дека Јане Сандански (Македонскиот водач кој беше член на четничка банда која во 1901 година ја киднапира Госпоѓа Хелен М. Стоун, американска мисионерка и ја држеше се до исплата на откуп) се сокрил во Бистичката Шума опколувајќи ја вилата на Принцот Фердинанд со цел да го убие Принцот.
Вилата е силно чувана и Принцот ретко ја напушта. …“

Посочил: ИтИзАј Марина