Оддел: А6.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со оригинални слики од разни грчки извори.

Posted in А6.1 Слика и посока

1912—1913 « 1977_Stratis Myrivilis – ‘Life in the Tomb’

„… Овие се селани чиј јазик е сличен на тој од Бугарија и Србија. Тие сепак не ги сакаат првите бидејќи им ги земаат децата во војска. Другите ги мразат поради бедниот однос на нив како ‘Бугари’. Тие покажуваат наклонетост кон нас како Ромеи, бидејќи ние сме вистински претставници на ‘Православниот патријарх од Константинопол’ … Како и да е, тие…

Posted in А6.1 Слика и посока

2022_Δημήτρη Μόσχου – Μακεδόνικο παραμύθι

Македонска бајка од Димитрис Мосхос Поезија Уводен текст во книгата: „Поезијата од Македонија која е невидлива во Грција, главно потисната поради името. Напоредно со забранетиот јазик изгубено е сѐ што е на него напишано. Антологијата вклучува седумнаесет поети и поети кои пишувале и пишуваат на македонски јазик уште од 1945. Поетските струи се претставени во подробности, од првите повоени поети…

1821 « 1962_Notis Botzaris - 'Visions Balkaniques Dans la préparation de la révolution Grecque 1789-1821', pg.149, Geneve
Posted in А6.1 Слика и посока

1821 « 1962_Notis Botzaris – ‘Visions Balkaniques Dans la préparation de la révolution Grecque 1789-1821’, pg.149, Geneve

Грчкиот академик Нотис Боцарис во својата книга „Балканските визии во подготовката на грчката револуција 1789 – 1821“ цитира историски извор од 1821 година во кој Македонците се наведени како засебен народ, одделeн од Грците, Србите, Албанците и Романците. Боцарис во книгата ги опишува напорите на тајната грчка револуционерна организација Филики Етерија (Друштво на пријатели) – основана во 1814 г. во…

1828 « 2002_Giannēs Koliopoulos, Thanos Veremēs - 'Greece, The Modern Sequel, from 1831 to the Present', London
Posted in _Избор А6.1 Слика и посока

1828 « 2002_Giannēs Koliopoulos, Thanos Veremēs – ‘Greece, The Modern Sequel, from 1831 to the Present’, London

„… Јоанис Каподистриас, првата грчка глава на државата, имал малку двојби за северните ограничувања на Грците. Во неговиот одговор на прашањето од трите грчки Заштитнички Големи Сили во 1828 за ‘одбранбената граница’ на новата држава, тој ја предложил реката Аос-Мецовон-Пл. Олимп како ‘природно’ раздвојувачка линија и објаснил: ‘Во древните времиња ова заокружување исто така ја раздвојувала Грција од неговите северни…

1989.04.05_Η Ελλάδα απαγορεύει την αναφορά των Μακεδόνων στα σχολικά της βιβλία
Posted in А6.1 Слика и посока

1989.04.05_Η Ελλάδα απαγορεύει την αναφορά των Μακεδόνων στα σχολικά της βιβλία

Званичен грчки документ во кој се налага измена на сите учебници и бришење на народност Македонци.   „…  Република Грција ПРЕФЕКТУРА ПРЕВЕЗА ОДДЕЛЕНИЕ ЗА ВТОРО ОБРАЗОВАНИЕ Л. ИРИНИС 40 481 00 ПРЕВЕЗА Превеза 5 тревен 1989 година Уп. бр.838 ДО: Директорите на неговите училишта Нашиот регион Нивните места   Знаеме дека во минатото на некои училишта им беа доделени ламинирани…

1928_Грчки попис (Македонословени)
Posted in _Избор А6.1 Слика и посока

1928_Грчки попис (Македонословени)

Во грчки попис од 1928 години наведени се 81 984 кои себе си се завеле под графата Македонословени, напоредно со значително помалку 16 775 кои себе си се ставиле како Бугари.   Посочил: Visit Macedonia

1934.06.26_ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (грчки комунистички весник), p1
Posted in А6.1 Слика и посока

1934.06.26_ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (грчки комунистички весник), p1

„… Секој ден влечкаат сиромашни Македонци, земјоделци во затворите поради долгови од 60 до 100 драхми. (…) Сите овие сиромашни МАКЕДОНЦИ не знаат грчки, си го зборуваат МАКЕДОНСКИОТ јазик. Од многу тепање биле принудени да речат дека низ нивните села поминувале комитаџии. …“   Посочил: Кукузел

1916.09.18_Грчки нотарски документ (македонско наречје), бр1023, с. Владово - Воден
Posted in А6.1 Слика и посока

1916.09.18_Грчки нотарски документ (македонско наречје), бр1023, с. Владово – Воден

Во нотарски документ од подрачјето на Едеса (Воден) с. Владово (подоцна Аграс од 1926 година) службено заверено кај грчкиот нотар Лука Василеу дека продавачот и купувачот не знаат грчки, туку само македонско наречје. Посочил: Пољакот од Македонија

1923.05.28_Грчки нотарски документ (Македонци и македонски називи), бр1411, с. Јаворјани - Воден
Posted in _Избор А6.1 Слика и посока

1923.05.28_Грчки нотарски документ (Македонци и македонски називи), бр1411, с. Јаворјани – Воден

Заверен документ со залепени таксени марки, со царски печат и печат од нотар контролор. Број – 1411 Најгоре десно, пишува – НОТАР-КОНТРОЛОР ДИСПЕНЗЕР ЗА ДРАХМИ = Па, со рака и молив напишано 78.000. Станува збор за ДИАНЕМИТИРИОН ДРАХМОН (“тирион” се однесува на простор, градба или установа). „Во село Јаворјани и во надворешниот простор на Светиот Храм Света Петка, со цел…

1924 « 1991_ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΙΗΛΗΣ - ’Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ‘, ΑΘΗΝΑ
Posted in _Избор А6.1 Слика и посока

1924 « 1991_ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΙΗΛΗΣ – ’Η ΖΩΗ ΕΝ ΤΑΦΩ‘, ΑΘΗΝΑ

Грчкиот писател и поет Стратис Миривилис (1890-1969) бил учесник во воените операции во Првата светска војна кога бил распореден на Македонскиот (наречен и Солунски) фронт. Бил ранет, па командата на грчката војска го смеcтила во куќата на едно македонско семејство додека тој закрепнувал. Тоа искуство Миривилис подоцна го запишал во книгата „Живот во Гроб“ (1924), во која сведочи дека Македонците…

2000_L.S. Stavrianos - 'History of the Balkans Since 1453', New York University Press, pg. 517-518
Posted in А6.1 Слика и посока

2000_L.S. Stavrianos – ‘History of the Balkans Since 1453’, New York University Press, pg. 517-518

“… Population statistics for Macedonia are virtually meaningless. Turkish authorities rarely bothered with a census, and when they did, the returns were based on the basis of a religious affiliation rather than language or nationality. A 1905 census of the three Macedonian vilayets produced the following figures concerning the non-Muslim peoples: Greeks (Rum Millet) – 648,962 Bulgars (Bulgar Millet) –…

1920 « 1976_Michael Chouliaraki - ’Geografische, administrative und exelixis Bevölkerung von Griechenland 1821-1971‘, Band C, S. 363, Athen
Posted in А6.1 Слика и посока

1920 « 1976_Michael Chouliaraki – ’Geografische, administrative und exelixis Bevölkerung von Griechenland 1821-1971‘, Band C, S. 363, Athen

После признавањето на македонскиот јазик во 1920 година, истата година Грција прави попис во кој како Македонци е попишувано и македонското население. Во 1925 година, грчката држава изработува буквар ‘Абецедар’ на македонски јазик. Во 1928 година Грција повторно го попишува македонското население, но веќе наведувајќи ги како Славомакедонци. Michael Chouliaraki, geografische, administrative und exelixis Bevölkerung von Griechenland 1821-1971, Band C,…

1897.10.26 « 1984_Ναουμ Σπανος - ’Ο Μακεδονικος αγωνας, απομνημονευματα‘, Θεσσαλονικη
Posted in А6.1 Слика и посока

1897.10.26 « 1984_Ναουμ Σπανος – ’Ο Μακεδονικος αγωνας, απομνημονευματα‘, Θεσσαλονικη

Грчкиот револуционер од влашко потекло, Наум Спанос, сведочи во 1897 година дека Македонците се определувале како посебен народ и се бореле за слободна и независна Македонија. “… Во Атина дојдов точно на 3 листопад 1897 година и размислував за работа. На 26 листопад ме сретна Апостол Перовски. Ме поздравува: ‘Добро те најдов, војвода, ми вели, ни го обели образот на…

1915_Манолис Тријантафилидис - ’ΑΡΘΡΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ‘
Posted in А6.1 Слика и посока

1915_Манолис Тријантафилидис – ’ΑΡΘΡΑ ΔΑΣΚΑΛΩΝ‘

„… λέγουν πως είναι Μακεδόνες και μιλούν την μακεδονική …“ Грчки јазичар Манолис Тријантафилидис (1883-1959) во 1915 година напишал дека домородните жители во егејскиот дел на Македонија одбиваат да се нарекуваат Грци, но велат дека се Македонци кои зборуваат на македонски јазик. Посочил: Пољакот од Македонија

1964_Evangelos Kofos - 'Nationalism and Communism in Macedonia'
Posted in А6.1 Слика и посока

1964_Evangelos Kofos – ‘Nationalism and Communism in Macedonia’

„… За ставање на ВМРО под своја контрола, новата организација – Македонско-Одринска Револуционерна Организација – беше поставена во Софија во 1894, работејќи под Врховниот комитет. …“ Се поставува прашањето ако ВМРО составена од идеолошки разновидни личности споени околу борбата за слобода на Македонија била “пробугарска организација” зошто тогаш бугарските власти имале потреба да ја стават под сопствена контрола преку создавање…