Оддел: А06 Грчки извори разни

Докази за македонската самобитност потврдено со докази од разни грчки извори.

2002.10.30_John S. Koliopoulos & Thanos M. Veremis - 'Greece, The Modern Sequel'
Posted in А6.1 Слика и посока

2002.10.30_John S. Koliopoulos & Thanos M. Veremis – ‘Greece, The Modern Sequel’

„… преработена за да излези во пресрет на државните идеолошки потреби. Фолклорните проучувања процветале со широк распон на претпоставени древни обичаи и традиции.   Проследено со основањето на Катедра за Историја, катедра за Археологија и Фолклор биле последично додадени во студиите на Националниот и Каподистриски Атински Универзитет за да помогнат во хеленизацијата на земјата и да ја бранат нацијата против…

1913_Грчки воени злосторства
Posted in А20.3 Само посока А6.3 Само посока

1913_Грчки воени злосторства

Грчки воени злосторства опишани во писмата на грчките војници.

1913-1928_Грчки Комитет за Смена на Имињата
Posted in А20.3 Само посока А6.3 Само посока

1913-1928_Грчки Комитет за Смена на Имињата

Помеѓу 1913-1928 словенските имиња на стотици села и градови биле хеленизирани од Комитетот за Смена на Имињата, кој бил овластен од грчката Влада со цел за „отстранување на сите имиња кои ја загадуваат и нагрдуваат прекрасната појава на нашата татковина“. Committee for the Changing of Names Between 1913-28 the Slavic names of hundreds of villages and towns were Hellenized by…

1941-1949_Грчки воени злосторства
Posted in А20.3 Само посока А6.3 Само посока

1941-1950_Грчки воени злосторства

Едно лично сведоштво од грчки војник за злосторствата правени над македонското население за време на Граѓанската војна.

1907.11.18_Грчкиот весник „Емброс“
Posted in А6.1 Слика и посока

1907.11.18_Грчкиот весник „Емброс“

„Ние сме Македонци, а не Бугари, и нашиот јазик е македонски!“ Грчкиот весник „Емброс“ пренесува разговор меѓу рускиот конзул во Битола, Виктор Фјодорович Каљ и извесен полјак од селото Скочивир, битолско. Од разговорот на недвосмислен начин се потврдува високото ниво на националната свест и засебниот јазик на обичното македонско население. Во еден момент конзулот Каљ го запрашал селанецот „дали е…

1300+_Никифор Григора - Солун, најзначајниот град на Македонците
Posted in А6.2 Само слика

1300+_Никифор Григора – Солун, најзначајниот град на Македонците

Солун првиот (т.е. најзначајниот) град на Македонците!

1998_George Nakratzas - 'The close racial kinship between the Greeks Bulgarians and Turks'
Posted in А20.1 Слика и посока А6.1 Слика и посока

1998_George Nakratzas – ‘The close racial kinship between the Greeks Bulgarians and Turks’

George Nakratzas е еден од ретките вистинољубиви грчки историчари кој наспроти пристрасната грчка националистичката политика вградена во државната историја и образование во своите пишувани дела дава една стварна слика за текот на историските настани во Македонија и Тракија. 1998_George Nakratzas – ‘The close racial kinship between the Greeks Bulgarians and Turks

2018_Професор Димитрис Христопулос за грчкиот геноцид врз Македонците
Posted in А20.3 Само посока А6.3 Само посока А15 Странски изјави

2018_Професор Димитрис Христопулос за грчкиот геноцид врз Македонците

“Македонскиот иредентизам” не е правиот проблем, правиот проблем е грчкиот геноцид врз Македонците во Беломорска Македонија и насилното претопување (асимилација). „The “Macedonian irredentism” is not the real problem. The real problem is the Greek genocide over Macedonians in the Aegean Macedonia and the violent assimilation.“

1992_Тасос Костопулос - 'Грчкиот национализам и македонското прашање', Атина
Posted in А6.1 Слика и посока

1992_Тасос Костопулос – ‘Грчкиот национализам и македонското прашање’, Атина

Не така одамна подинечни грчки историчари знаеа повремено да ги признаат неоспорните факти. Во случајов за Делчев и Сандански како македонски борци кои се бореле за македонска националност против Бугарите, Србите и Грците. “… како што се Гоце Делчев, Јане Сандански и другите, кои во догледно време воспоставуваат теорија за посебноста на Македонците како нација против Бугарите, Грците, Србите и…

1924 « 1953_'Τα Παρακσηνια του Κ.Κ.Ε' ('Зад завесата на КПГ' интервју со Тодор Паница)
Posted in А17.1 ДМК Слика посока А6.1 Слика и посока

1924 « 1953_’Τα Παρακσηνια του Κ.Κ.Ε’ (‘Зад завесата на КПГ’ интервју со Тодор Паница)

„Кој ви кажа дека јас сум Бугарин Ние од ВМРО не сме Бугари! Ние сме Македонци! Треба да знаете дека нè навредувате кога ни велите Бугари!“ — Тодор Паница (1879-1925), следбеник на Сандански. „Кој ви кажа дека јас сум Бугарин? Така мислите и Вие, како што мислат и илјадници? Ние од ВМРО не сме Бугари! Ние сме Македонци! Мора утре…

1915.03.06_Грчки нотарски акт
Posted in А6.1 Слика и посока

1915.03.06_Грчки нотарски акт

Во овој грчки нотарски акт заверен на 6 цутар 1915 година, пишува: „… Пред мене, нотарот Василиу П. Кувела, во присуство на сведоци, грчки државјани кои ми се познати, здрави и неосудувани жители на Лерин, трговците Теодор Керамици и Христо Данаил, ми се јавија и се легитимираа Ставро Стојчев, земјоделец, жител на Опсирина, Околија Флорина и Алим Јузеир, жител на…

1926_Проглас на 'Грчка македонска тупаница'
Posted in А6.1 Слика и посока

1926_Проглас на ‘Грчка македонска тупаница’

Проглас на грчката националистичка организација „Грчка македонска тупаница“, сo кoj стрoгo сe зaбранува употребата на Македонскиот јазик (наведен како бугарски) меѓу Македонците од Егејскиот дел на Македонија.

1911_Грчки службен јазичен извештај
Posted in А6.1 Слика и посока

1911_Грчки службен јазичен извештај

Пред Балканските војни, во 1911 година, грчката држава го признавала Македонскиот јазик, како посебен јазик, различен од грчкиот и влашкиот. Документот го составил училишниот надзорник на грчката пропаганда во Македонија. Тоа бил извештај за училишниот дом во Битола за учениците кој ученик од кое село доаѓа и кој бил неговиот мајчоин јазик. Посочил: м-р Димитар Љоровски Вамваковски

2015.10.01_Грчки учебник по историја
Posted in А20.1 Слика и посока А6.1 Слика и посока

2015.10.01_Грчки учебник по историја

ПРЕД ФАКТИТЕ И БОГОВИТЕ МОЛЧАТ На Грците им се протна Македонија во учебник по историја! Ова е силен удар од внатре за јужниот сосед кој пред две години мавташе со книгата насловена "Европска картографија и политика – случајот со Македонија со која Грците сакаа на светот да му докажуваат дека Македонија секогаш имала грчки карактер. Поранешниот грчки шеф на дипломатијата…

Вероучение - Поука 03
Posted in А6.3 Само посока

1937.11.05_Акрополис

Атинскиот весник „Акрополис“ во 1937 година отпечатил напис на еден грчки новинар кој го посетил Воден и бил восхитен од преземените мерки за да се искорени македонскиот јазик и да се наметне грчки: Ова треба да го направиме со една добро планирана акција, без скокови и падови, по еден строго и во подробности изработен план, без да креваме шум околу…