Оддел: А14.2 Беломорие

Лични судбински изјави од Македонците од Беломорието за настани поврзани со македонската определба.

1949 « 2009_Сведоштва за погромот на беломорските Македонци
Posted in А14.2 Беломорие

1949 « 2009_Сведоштва за погромот на беломорските Македонци

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2022 (видео листотека)
Posted in А14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2022 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени 2022 година) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Posted in А14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2020-2021 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени од 2020 до 2021 година ) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2010-2014 (видео листотека)
Posted in А14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2010-2014 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени од 2010 до 2014 година ) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2015-2019 (видео листотека)
Posted in А14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 2015-2019 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени од 2015 до 2019 година ) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Збирка народни сведоштва – Беломорско 1990-1999 (видео листотека)
Posted in А14.2 Беломорие

Збирка народни сведоштва – Беломорско 1990-1999 (видео листотека)

  Збирка на видеа (снимени од 1990 до 1999 година ) со разни дружбени сведоштва за македонскиот народ во јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.

Збирка лични сведоштва – Беломорско (видео листотека)
Posted in А14.2 Беломорие

Збирка лични сведоштва – Беломорско (видео листотека)

  Збирка на видеа со разни лични сведоштва на Македонците од јужниот дел од Македонија. За секое следно видео од листотеката кликнете на копчето од видеото.  

2022.08.01_Petro Aleksowski - 'Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ'/Македонец (документарно видео)
Posted in А14.2 Беломорие

2022.08.01_Petro Aleksowski – ‘Ο ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ’/Македонец (документарно видео)

„… Ние сме Македонци, нека ни велат што сакаат, ние сме Македонци …“ Документарна емисија на потомок од раселените беломорски Македонци во Полска за родниот крај на своите предци со повеќе бегалски стории. Извор: Petro Aleksowski

2022.01_PNG (Илија) - ΗΧΟΧΡΩΜΑ (музичко видео)
Posted in А14.2 Беломорие

2022.01_PNG (Илија) – ΗΧΟΧΡΩΜΑ (музичко видео)

Современи начини на кој помладите поколенија Македонци ги изразуваат своите чувства за одземените права и слободи во рамките на Република Грција. „Времето си лета и се ближи часот да видиш како угоре станува удолница десет години се качував среде ветришта…

2022.01_Македонец од Беломорска Македонија (видео)
Posted in А14.2 Беломорие

2022.01_Македонец од Беломорска Македонија (видео)

Сведоштво на Македонец кој во грчка војска бил учен да ги мрази Македонците. „На мајка ми и татко ми им беше страв да ми кажат кои сме. Кога се вратив дома и почнав да пејам песни за грчки херои, им…

1975_Лика Чопова Јурукова (внука на Гоце Делчев) - Гоце Делчев ѝ припаѓа единствено на Македонија
Posted in А14.2 Беломорие

1975_Лика Чопова Јурукова (внука на Гоце Делчев) – Гоце Делчев ѝ припаѓа единствено на Македонија

„’Македонија на Македонците’ беше рекол вујко ми Гоце. Макар што е малечка таа цути… Имам само една желба: вистината за Гоце и за моето семејство да му ја кажам на светот. Таму (во Бугарија м.з.) тоа го кажував, но сè…

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска - 'Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните', Скопје
Posted in А14.2 Беломорие А25.2 Партизански борци А28 Трудови

1949 « 2009_Ташко Јованов, Жаклина Митевска – ‘Аргументи од црниот тефтер на жртвуваните’, Скопје

1941 — 1949_Злосторства над Македонците во Беломорска Македонија, слики (18+)
Posted in А14.2 Беломорие

1941 — 1949_Злосторства над Македонците во Беломорска Македонија, слики (18+)

1947-1950_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)
Posted in А14.2 Беломорие

1947-1950_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)

2020_Deutsche Welle, репортажа - Ние сме Македонци
Posted in А14.2 Беломорие

2020_Deutsche Welle, репортажа – Ние сме Македонци

Репортажа од германската Дојче Веле за Македонците и нивната борба за да зборуваат на мајчин македонски јазик како и за другите лични права и слободи кои им се одземени од грчката држава. Сведоштва на: Јоанис Пуниос, Александрос Поповски и неговата…