Оддел: А14.2 Беломорие

Лични судбински изјави од Македонците од Беломорието за настани поврзани со македонската определба.

1947-1950_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)
Posted in А14.2 Беломорие

1947-1950_Прогон на Македонците од Беломорска Македонија (слики)

2020_Deutsche Welle, репортажа - Ние сме Македонци
Posted in А14.2 Беломорие

2020_Deutsche Welle, репортажа – Ние сме Македонци

Репортажа од германската Дојче Веле за Македонците и нивната борба за да зборуваат на мајчин македонски јазик како и за другите лични права и слободи кои им се одземени од грчката држава. Сведоштва на: Јоанис Пуниос, Александрос Поповски и неговата…

2010+_Јанко Ашлаков, (видео)
Posted in А14.2 Беломорие

2010+_Јанко Ашлаков, (видео)

Во чест на непоколебливиот Македонец Јанко Ашлаков († 27.09.2021).

1998_Собир на протераните македонски деца, Воден, (видео)
Posted in А14.2 Беломорие

1998_Собир на протераните македонски деца, Воден, (видео)

1800+_Mihаlis Ntinopoulos
Posted in А14.2 Беломорие

1800+_Mihаlis Ntinopoulos

Мојата пра-пра-прабаба (на грчки позната како Мариго Милона) и сестрата на мојата пра-прабаба (на грчки Поликсени Зографу) се спомнувани во грчки книги. Се рaзбирa, во нив не се спомнува ништо за нивното македонско етничко потекло. Мариго е од Куфалово, село…

1986_Хриса Калиманова
Posted in А14.2 Беломорие А25.2 Партизански борци

1986_Хриса Калиманова

Хриса Калиманова била само една од многу партизанки нa НОБ во Егејска Македонија, кои целата своја младост ја поминале измачувани во занданите од грчката војска и полиција. Во интервју раскажува за геноцидот над Македонците од Егејскиот дел на Македонија (снимено…

1941-1949+_Крсте Димитров Нушков и други - бомбардирање и прогон
Posted in А14.2 Беломорие

1941-1949+_Крсте Димитров Нушков и други – бомбардирање и прогон

Повеќе лични сведоштва за бомбардирањето со напалм, измачувањата и прогонот на Македонците од Беломорска Македонија.

2000+_Мајнови, с. Илиџиево, Солунско
Posted in А14.2 Беломорие

2000+_Мајнови, с. Илиџиево, Солунско

Брачен пар Македонци од с. Илиџиево (Неа Халкидоња) од близината на Солун каде живеат и многу други Македонци зборуваат за себе како домородни Македонци кои зборуваат на македонски јазик. На видеото се гледа слика од Гоце Делчев ставена до иконите….

2000+_Грчка NET TV - Македонски јазик, Солун
Posted in А14.2 Беломорие А19.2 Само слика

2000+_Грчка NET TV – Македонски јазик, Солун

Македонскиот јазик според ЕК го говорат 75000 жители на Грција, но според Ethnologue има 180 000 само во административната област Западна Македонија. Посочил: Spiritual Pulsar

Вероучение - Поука 03
Posted in А14.2 Беломорие

1900~ « 1988 « 2000_Божидар Видеоски – ‘Текстови од дијалектите на македонскиот јазик’, Скопје

За Гоце Делчуф „… Помнум еште ка ма-нусиа на-Солун. Тугај ного са-гуворше за-Гоце Делчуф. Иjше у-нас, ниа гу-чувахме. Е, тугај, ка-с-запали Калинуво, татко ного jаде кутек ут-Турците. Гу-калваа, ниа ричеме татко к-о-утепат. Арно ама н’оо-дее, сј-о земе дома. Там бих…

1947-1949 « 2010_Христо и Александра Колувеови
Posted in А14.2 Беломорие

1947-1949 « 2010_Христо и Александра Колувеови

Сопружниците Христо и Александра Колувеови потекнуваат од с. Бабчор, Егејска Македонија. Биле борци за демократска Грција: тој извршувал курирска задача, седум пати бил ранет во војната; а таа била одговорна за пушкомитралезот. Родени се во с. Бабчор, Христо во 1928…

1984.09.14_Организационен комитет за македонски човечки права - Проглас
Posted in А14.2 Беломорие

1984.09.14_Организационен комитет за македонски човечки права – Проглас

2014.05.19_2014.05.19_Димитриј Јоану - грчките власти ги крадат нашите гласови
Posted in А14.2 Беломорие А32 Правни дејства

2014.05.19_2014.05.19_Димитриј Јоану – грчките власти ги крадат нашите гласови

Имаме докази дека грчките власти на секои евроизбори ги крадат нашите гласови. Според Јоану, станува збор за човек кој на сите изминати избори бил сведок на крадењето гласови. Истиот тој сега е подготвен да ја каже вистината пред надлежните институции –…

2012.09.13_Зошто Стилиан го закачи знамето на полицијата во Солун
Posted in А14.2 Беломорие А33 Герила

2012.09.13_Зошто Стилиан го закачи знамето на полицијата во Солун

„Тоа беше лично моја акција која ја извршив по моја одлука. Причината е поради тоа што некои овдешни Македонци [од Беломорска Македонија] почнаа да ме обвинуваат дека сум се откажал од македонската идеологија и дека сум преминал на грчка страна….

2013.01.14_Жена борец за правата на Македонците добива смртни закани
Posted in А14.2 Беломорие А32 Правни дејства

2013.01.14_Жена борец за правата на Македонците добива смртни закани

Евгенија Нацилиду, жена борец за правата на Македонците и претставник на Обединетата македонска дијаспора (ОМД) за Грција се соочува со закани и јавен новинарски притисок по нејзината посета на САД и на Канада, каде што зборуваше за обесправеноста на Македонците…