Оддел: А23.5 Дела и Настани

Разни дела и настани од македонската национална борба во текот на Отоманското владеење.

Posted in А23.5 Дела и Настани А4.2 Само слика

1878_Печат од Кресненското Македонско востание

  Печатот на Македонското востание од 1878 година (познато и како Кресненско) дигнато во Кресна, пиринска Македонија. На печатотот се чита написот ‘МАКЕДОНСКО востание’, најдолу е годината ‘1878’, а во средина стои ‘Печат на началникот на штабот’.    

1953_Дино Г. Ќосев - 'Илинденско Востание'
Posted in А2.1 Слика и посока А23.5 Дела и Настани

1953_Дино Г. Ќосев – ‘Илинденско Востание’

Дино Георгиев Ќосев (Кукуш, 1901 – Софија, 1977) е македонски учен и општественик во Бугарија. Член на БКП и уредник на весникот “Работническо дело” (1950-1966). Соработува и со ВМРО (обединета). извор