Оддел: 02Б ЗБИРКИ

Posted in БII Е-КНИГОТЕКА

Б05 Е-КНИГОТЕКА

    Сите поставени е-книги биле или добиени од наши соработници или претходно симнати од други места на интернет. Доколку постои нарушување на творечките права, Ве замолуваме известете нѐ, за да ги отстраниме, доколку тоа се докаже како точно.

1831 « 2000+_Helene Glykatzi - Ahrweiler
Posted in _Избор А20.1 Слика и посока БIV ВИДЕОЗБИРКА

1831 « 2000+_Helene Glykatzi – Ahrweiler

„… Во 1831 година Атина била составена од 8 000 куќи, каде што повеќето од жителите биле Албанци. …“ Helene Glykatzi – Ahrweiler е Гркинка, проучувач на Византија, сметана дека спаѓа меѓу 100 најистакнати Грци на сите времиња. Често пати потврдено со многу видеа отворено зборува за лажните грчки митови поврзани со грчката нација. Меѓу другото образложува – Грците треба…

2018_Костис Карпозилос, Димитрис Христопулос - '10+1 прашања и одговори за македонското прашање'
Posted in Б04 Странска

2018_Костис Карпозилос, Димитрис Христопулос – ’10+1 прашања и одговори за македонското прашање’ (pdf)

„… * Прво, уште од почетокот беше погрешно да сакаш на друга земја да ѝ наметнеш име, колку и да не се согласуваш со нејзиното. ….“ „… Па, така, слоганот „Македонија е една и грчка“ во ушите на кого било создава слика дека на современата карта на Балканот има само една конотација: дека Грција присвојува туѓа територија. Колку и да…

1932_МПО, 11та Конвенција, Кливленд - Охајо, САД.mp4
Posted in _Избор А16.7 Иселеништво А4.2 Само слика БIV ВИДЕОЗБИРКА

1932_МПО, 11та Конвенција, Кливленд – Охајо, САД.mp4

1532-1922_Винко Прибојевиќ, Венеција (открил Новак Грга 1922)
Posted in _Избор А17.1 ДМК Слика посока А7.1 Слика и посока Б04 Странска

1532_Винко Прибојевиќ – ‘За потеклото и славата на Словените’, Венеција (открил Новак Грга 1922) (pdf)

Винко Прибојевиќ е историчар кој во неговото дело „De origine successibusque Slavorum“ (За потеклото и славата на Словените) дава непрекината линија на македонската историја од Александар Македонски па сѐ до времето кога тој живее. Покрај за народот, му дава непрекинатост и на македонскиот јазик, кој според него е дел од словенската група на јазици. Делото е напишано на латински јазик,…

Граѓанската војна во беломорска Македонија низ видеа
Posted in А26.1 Партизански единици БIV ВИДЕОЗБИРКА

1941-1949_Граѓанската војна во беломорска Македонија низ видеа