Оддел: 03В МНА

Правоговор - Поука 25
Posted in В2.2 јазик

Правоговор – Поука 25

ТУЃИЗАМ = МАКЕДОНСКИ фиксен = прицврстен, статичен, непроменлив, постојан фамилија = семејство, род, роднини цивилен = граѓански хронос = време хроника = летопис хроничар = летописец хронолошки = времеследен, временски шпионажа = кодошење, поткажување хостеса = домаќинка, гостопримателка церебрален = промислен, разумен ======= МНА ======= Оддел: Национален Предмет: Македонски јазик (бр25) Тема: Правоговор Датум: Гроздобер 2021 објава: V-IT_МТ-СМ_67-245 ======= МНА…

Вероучение - Поука 03
Posted in В11 Православие

“МАКЕДОНСКИТЕ ЕПИСКОПИ” УПОРНО САКААТ СО ЃАВОЛОТ ТИКВИ ДА САДАТ

Синодот на МПЦ-ОА не требаше воопшто да бара томос од Вартоломеј, докажан масон, еретик и растурач на сѐ православно. Велат канонски и историски така било. НЕ Е ТОЧНО, никогаш не било така. Секоја Црква самостојно признава друга Црква на сопствена територија. Штом една и отвори врата на една црковна заедница да влезе како рамноправна Црква, таа е влезена и не…

Необнародени Македонци - Анастас Коцарев, д-р
Posted in В16.2 Macédoniens Oubliés - Заборавени Македонци

2022.03.27_д-р Анастас Коцарев

Градоначалникот на општина Бонди и член на Парискиот регионален совет г. Стефен ЕРВЕ во придружба од советникот за култура и одбележување настани г. Отман АСАДИ и претседателот на здружението „Заборавени Македонци“ од Париз, г. Златко НИКОЛОВСКИ полагаат венец на гробот на д-р Анастас Коцарев.   БЕЗВРЕМЕНСКИОТ НАУЧЕН И ЧОВЕКОЉУБИВ ПРИДОНЕС НА ОХРИЃАНЕЦОТ Д-Р АНАСТАС КОЦАРЕВ   Во француската престолнина Париз…

НАПРАВИ РОДОЉУБНО ДЕЛО - ПРОИЗВЕДИ ХРАНА - ВЕДНАШ!
Posted in В14 Произведи Храна!

НАПРАВИ РОДОЉУБНО ДЕЛО – ПРОИЗВЕДИ ХРАНА – ВЕДНАШ!

НАПРАВИ РОДОЉУБНО ДЕЛО – ПРОИЗВЕДИ ХРАНА – ВЕДНАШ! Империјално-Колонијалниот непријател надворешен и внатрешен не сака вие како поединци, како семејства и во целина како народ да бидете независни. Потребата за моќ за искористување на туѓите ресурси со наметнување зависност НЕМА ГРАНИЦА. Што и да дадете наметнувањето потчинетост (со тоа и исцрпувањето на домашните ресурси) нема да заврши – уште повеќе…

НЕ ЗАКОПУВАЈ ЈА ГЛАВАТА В ПЕСОК!
Posted in В14 Произведи Храна!

НЕ ЗАКОПУВАЈ ЈА ГЛАВАТА В ПЕСОК!

– ПРОИЗВЕДИ ХРАНА – НЕ ЗАКОПУВАЈ ЈА ГЛАВАТА В ПЕСОК Не треба да ја закопуваме главата во забава и различни други самозалажувачки разбигрижности. Треба да се припремиме што е можно подобро за прехранбената како и другите видови на кризи кои напоредно доаѓаат. А најдобрата заштита од прехранбената криза што може да помогне и за другите премрежија Е САМИТЕ СО СОПСТВЕНО…

ПРОИЗВЕДИ ХРАНА!
Posted in В14 Произведи Храна!

ПРОИЗВЕДИ ХРАНА!

ОБЕЗБЕДИ ЈА ИДНИНАТА НА ТВОЕТО СЕМЕЈСТВО – ПРОИЗВЕДИ ХРАНА! – Ги повикуваме сите семејства во Македонија ДА ЗАПОЧНАТ СО СОПСТВЕНО ПРОИЗВОДСТВО НА ХРАНА. Кризата од недостаток на прехранбени производи и да има повремени подобрувања, во целина постојано ќе се влошува. Затоа што и да заврши украинската криза, руско-западното соперништвото кое се издигна на ниво на непомирлива непријателска спротивставеност НЕМА ДА…

Вероучение - Поука 03
Posted in В12 Геостратегија

СТОП ЗА ЗАПАДНИОТ ИМПЕРИЈАЛИЗАМ

Како припадници на македонскиот народ сакаме да се ДИСТАНЦИРАМЕ ОД ЗВАНИЧНАТА ДРЖАВНА ПОЛИТИКА НА ЗАПАДНАТА КОЛОНИЈА РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЈА ВО ОДНОС НА РУСКО-ЗАПАДНИОТ СУДИР ВО УКРАИНА. Званичниот став на Република Северна Македонија со остра осуда на руската интервенција во Украина не е легитимен став на македонскиот народ. Исто како што не е легитимно и сѐ друго што е одлука од…

Креации со МНА ознаки
Posted in В07 Национална борба

Историска комисија за политички прашања или политичка комисија за историски прашања!?

Некако сѐ е јасно, а сепак заматено. Наводно, се создаде мешовита Историска комисија за решавање историски прашања во политичките односи меѓу двете држави, Бугарија и Македонија. Всушност, јасно е како ден, дека двете држави, односно, тековните власти во двете држави, создадоа Политичка комисија од историчари за решавање на историски прашања. Зашто, колку и да се стручни членовите на комисијата, сепак,…

Posted in В07 Национална борба

ДА СЕ ДОТОЛЧИ ЗАЕВИЗМОТ!

Браќа и сестри Македонци, треба да се намалат радувањата, сѐ додека целосно не биде завршено со Заев и криминалната клика околу него. Да не се опуштаат правдољубивите сили, да не заборавиме дека Шарлатанот неколку пати се извлече од тешка положба. Се надеваме дека раководствата на опозициските партии пред сѐ ПП ВМРО-ДПМНЕ извлекле поука и овој пат со енергично делување нема…

Извештај - Втор протестен марш за ослободување на затворените уставобранители
Posted in В07 Национална борба

Извештај – Втор протестен марш за ослободување на затворените уставобранители

29 Косар 2021, Скопје. Втората протестна чекорница за ослободување на затворените уставобранители помина многу добро. Просведот беше нешто помалоброен од првиот во Тревен, но сепак бројноста и енергијата беше голема. Со оглед на значително помалата разгласувачка кампања, посетеноста беше над нашите очекувања. Чувството на присутните таму и отпосле е позитивно. Од сите страни проценките се дека ПРОТЕСТОТ БЕШЕ УСПЕШЕН! Чекор напред…

Учебници и настава мора да има
Posted in В07 Национална борба

Учебници и настава мора да има

Токму така, мора. Не е нешто да треба, да може , да се почека или импровизира. Мора да има учебници и никако поинаку. Учебници во хартиена форма како до сега, ништо повеќе ништо помалку. Македонска Национална Академија, како здружение, создадено пред сѐ за лична и национална наобразба, активно ги следи сите случувања во образованието во Македонија. Точно е дека во…

До сите присутни на протестот на Цветници
Posted in В07 Национална борба

До сите присутни на протестот на Цветници

25.04.2021 година во Скопје МАКЕДОНИЈА Од името на МАКЕДОНСКА НАЦИОНАЛНА АКАДЕМИЈА, како здружение кое активно се вклучи во сите активности околу протестот, најискрено Ви заблагодаруваме на сите присутни на протестот од 25.04.2021 година, за целосната и безрезрвна подршка кон барањата за СЛОБОДА НА УСТАВОБРАНИТЕЛИТЕ. Ви благодариме од наше и од името на УСТАВОБРАНИТЕЛИТЕ, за одвоеното време, патриотскиот дух, достоинството од…

Пофалба на глупоста
Posted in В07 Национална борба

Пофалба на глупоста

И тоа се случи во мојата чудесна земја. Избори без можност за избор, притоа прикажано како врв на (не)демократија. Самиот збор „избор“, значи да имате повеќе можности – опции и од повеќето понудени да ја изберете најсоодветната според вашите мерила. Ако имате само една понудена можност неможе да стане збор за „ ИЗБОР“, не знам кој назив е најсоодеветен за…

27-ми тревен 2021 – Ново светло поглавје во македонската историја
Posted in В07 Национална борба

27-ми тревен 2021 – Ново светло поглавје во македонската историја

27-МИ ТРЕВЕН 2021 – НОВО, СВЕТЛО ПОГЛАВЈЕ ВО МАКЕДОНСКАТА ИСТОРИЈА 27 Април, 2017, најтемниот ден во поновата македонска историја. Ден кога започна слободниот пад на сите македонски вредности. Ден кога престанавме да бидеме држава, народ, кога останавме без идентитет, без јазик, историја, без најголемите наши револуционери и родољуби. Оние кои се обидоа да се спротивстават на неправдата и да ги…

Автономна Пиринска Македонија
Posted in В07 Национална борба

Автономна Пиринска Македонија

Ги охрабруваме Македонците задгранично, неуморно, постојано и се погласно во државите во кои живеат да ги бараат националните и човековите права кои им припаѓаат. Затоа што високото ниво на негаторски примитивизам во политичките кругови кај соседните држави е предизвикан од македонската тивкост како природа на однесување на Македонците. Не треба повеќе да дозволуваме доблеста на македонската простодушност да ги потхранува…