Оддел: А9.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СТРАНСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

1903.08.23_The New York Times - Assasinated agent
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.08.23_The New York Times – Assasinated agent

„… Македонскиот Комитет го убил Гарабет Мардоросиан поради одбивање да се покори на наредбите. …“ Македонскиот Комитет се смета за одговорен за убиството на Ерменецот Гарабет Мардоросиан кој од откриените документи бил утврден како човек на Комитетот во градот Калафат – Романија и кој служел за пренос на оружје во Бугарија. За изведување на атентатот како казна за неизвршените наредби…

1903.08.11_The New York Times - Macedonia and civilization
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.08.11_The New York Times – Macedonia and civilization

Во писмо до редакцијата некој Харолд Берман зборува за бунтовите во Кина и во Македонија како нови крстоносни војни при тоа зборува за Македонците како дел од тие игри на големите сили.   „…MACEDONIA AND CIVILIZATION. To the Editor of The New York Times: । Those who flatter themselves that the I days of the Crusader and Holy Wars have…

1903.08.10_The New York Times - In Macedonia
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.08.10_The New York Times – In Macedonia

Објаснувајќи ја дипломатската состојба за време на Илинденското Востание весникот на едно место пишува: „Во целост е јасно дека оние кои себе си се нарекуваат Македонци – потомци на дегенерирани словенски племиња и скитници придружници на христијанските крстоносци – се вредни за наклонетост. “   „… IN MACEDONIA. New life appears suddenly to have been imparted to the insurrection in…

1912.11.03_La Lectura Dominical, Madrid
Posted in А9.1 Слика и посока

1912.11.03_La Lectura Dominical, Madrid

Прва Балканска војна „… здружени сили на Грци, Албанци, Романци, Срби, Бугари и Македонци се трупаат на границите со Турција. …“   Посочил: Види Види

1927.08.09_El Libera - Sangrienta colision entre macedonios y servios, Madrid
Posted in А9.1 Слика и посока

1927.08.09_El Libera – Sangrienta colision entre macedonios y servios, Madrid

Шпански весник во краток член насловен „Крвава пресметка меѓу Македонци и Срби“ известува дека во Валандово дошло до судир меѓу Македонци со српската жандармерија.   Посочил: Види Види

1903.03.19_The New York Times - Armenia and Macedonia
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.03.19_The New York Times – Armenia and Macedonia

OБВИНУВАЊЕ ЗА АПАТИЈАТА ВО ОДНОС НА ЕРМЕНИЈА И МАКЕДОНИЈА Краток опис: Францускиот поет, новинар и романсиер Анатол Франс ги обвинува големите сили за недејствување и соучество во однос на големите турски злосторства извршени во Ерменија и Македонија. Според стилот ги третира како народносно самостојни земји без да споменува некакво нивно ослободување со припојување кон соседна истородна држава.   „… DENOUNCES…

1903.03.15_The New York Times - England betrays Macedonia
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.03.15_The New York Times – England betrays Macedonia

МАКЕДОНСКА КРАТКОТРАЈНА СЛОБОДА. Краток опис: Статијата е објавено писмо до уредникот на Њу Јорк Тајмс. Според авторот на писмото Македонците не можеле да ја заборават слободата која за кратко во распон од 4 месециј ја добиле со Сан-Стефанскиот договор. После Руско-Турската војна во која Турција била тешко поразена со тој договор била обезбедена слобода за Македонија од турското зловладеење и…

1903.03.31_The New York Times - Russia will not help the Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.03.31_The New York Times – Russia will not help the Macedonians

РУСИЈА НЕМА ДА ИМ ПОМОГНЕ НА МАКЕДОНЦИТЕ. Краток опис: Дописникот од Тајмс пренесува пишувања во рускиот весник Новаја Времја кој претходно изразил недоверба во успешноста на Австро-Руските реформи поради сомнеж во нивната примена од турска страна. Но вчера излегле со друг тон реформите биле соодветни и требало да бидат заштитени од надворешни мешања, но и од водачите на агитацијата. Агитаторите…

1903.03.29_The New York Times - Reported Turco-Macedonian Collision
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.03.29_The New York Times – Reported Turco-Macedonian Collision

„… Известувања за Турско – Македонски Судири Солун, Турција. Цутар 28. – Се известува за ангажмани на турските единици со востаниците кои се случиле во Штип, Македонија. Се вели дека биле убиени осумнаесетмина од востаниците. …“   „… Reported Turco-Macedonian Collision. SALONICA, Turkey. March 2S.—An en- engagement between Turkish troops and in- surgents is reported to have occurred at lstib,…

1903.08.18_The New York Times - Servian sympathy for Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.08.18_The New York Times – Servian sympathy for Macedonians

„… Српска наклонетост кон Македонците. Белград, Жит. 17. – Масовен митинг ќе се одржи овде на 23 Житар за да изразат наклонетост кон Македонските востаници. Истакнати политичари ветиле дека ќе одржат говори. …“   „… Servian Sympathy for Macedonians. BELGRADE, Aug. IT.—A mass meeting will be held here on Aug. 23 to express sympathy with the Macedonian insurgents. Prominent politicians…

1903.05.25_The New York Times - Macedonians terrorized
Posted in А18.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1903.05.25_The New York Times – Macedonians terrorized

„… МАКЕДОНЦИТЕ ТЕРОРИЗИРАНИ Скоро сите Мажи Бугари (бугарски државјани н.з.) во Џумаја се Уапсени. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм ЛОНДОН, Косар 25. – Претставникот на The Times во Софија вели дека дописникот од границата испратил допис дека Албанските трупи продолжуваат да пристигнуваат во Џумаја и дека нивното присуство поттикнува голем терор. Машкото население од бугарскиот кварт практично е…

1903.05.02_The New York Times - Fight on the Struma Ended
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.05.02_The New York Times – Fight on the Struma Ended

„… ЗАВРШЕНА Е БОРБАТА НА СТРУМА Траела 4 дена – Македонците изгубиле 16мина убиени и ранети. Турците тешко пострадале Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Наменски Кабелграм ЛОНДОН, Косар 2 – Телеграма од Дупница вели дека софискиот дописник од Тајмс тврдел дека борбите кои траеле 4 денови на десниот брег од реката Струма се завршени. Востаниците изгубиле 16 убиени и ранети,…

1903.04.05_The New York Times - Bulgarian repression towards Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.04.05_The New York Times – Bulgarian repression towards Macedonians

Дејства на бугарската Влада против македонските востаници непосредно пред Илинденското Востание. „… ЗАПЛЕНА НА МАКЕДОНСКОТО ВООРУЖУВАЊЕ Бугарската Влада Превзема Дејствени Чекори кон Репресија. ВИЕНА, Тревен 4 – Извештаи овде добиени од Софија зборуваат дека Бугарската Влада презема дејствени мерки против Македонските банди и има запленето голема количина од нивното вооружување кои биле сокриени во Софија. Бугарските жандарми на границата близу…

1903.03.09_The New York Times - Macedonian leaders' attitude
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.03.09_The New York Times – Macedonian leaders’ attitude

ОДНОСОТ НА МАКЕДОНСКИТЕ ПРЕВОДНИЦИ Кратка содржина: Наменски комесар од весникот Дејли Њуз бил испратен на Балканот за да испита со оглед на извештаите дека македонските водачи биле наклонети да се даде шанса на Австро-Руските реформи ако бидат применети веднаш и чесно. Сепак постои сомнеж дека водачите можат да го спречат избивањето на револуционерниот бунт. Дописникот проценува дека Македонците имале 60,000…

1903.08.12_Daily News, поп Тома Николов - Целите на Македонците
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.08.12_Daily News, поп Тома Николов – Целите на Македонците

За англиски новинар свештеникот Тома Николов зборува за погрешните ставови кои ги имале Турците и добар дел од европската јавност дека Македонците се бореле за припојување кон Бугарија. Целите на борбата биле Македонија на Македонците, а не за Велика Бугарија. Секој Бугарин или банда која доаѓала од Бугарија ако сакале да земат учество во борбите со Турците морале да се…