Оддел: А15 Странски изјави

Expressions of foreign celebrities in favor of Macedonian ethnogenesis.

Posted in _Избор А15 Странски изјави

Владимир Бурич

Подготвувам да напишам книга за Македонија и македонизмот. Јас во руските библиотеки веќе набележав и систематизирав 400 библиографски единици за мојата книга… …Сред нив ги претпочитам изданијата од 18-ти и 19-ти век. Посебно ги ценам записките на руските научници кои за потребите на руските воени центри ги проучувале Средно-Азиските предели и историја. И притоа се допреле до градбите, животот и…

Posted in _Избор А15 Странски изјави А30 Трудови Б1.2 Англиски јазик

2017_LOMA – ‘In Defense of the Macedonian Identity’ (pdf)

The following compilation of quotes is meant to be a weapon against Greek, Bulgarian, Serbian and Albanian propaganda. Such propaganda often claims that Macedonians do not constitute a separate ethnic group, or that the Macedonian people, their language and culture should not be called Macedonian, or that today’s Republic of Macedonia has no right to be called Macedonia, or that…

1979_Enver Hoxha - 'Me Stalinin'
Posted in А15 Странски изјави А7.3 Само посока

1979_Enver Hoxha – ‘Me Stalinin’

Во спомените на Енвер Хоџа, под наслов „Me Stalinin“ („Со Сталин“), зборувајќи за неговата средба и разговори со Јосиф Висарионович Сталин, во Москва, кон крајот на цутар и почетокот на тревен 1949 година, на прашањето на Сталин: “кои се личностите што биле означени како Југословенски мисионери“, мислејќи на Кочи Ѕоѕе, Сејфула Малишова (Sejfulla Malishova), Панди Кристо, Крист Темелко и други…

Eqrem-bej Vlora (1885-1964)
Posted in А15 Странски изјави А7.3 Само посока

Eqrem-bej Vlora (1885-1964)

Македонците се посебен народ, иако Србите и Бугарите поради своите политички интереси се обидуваат да ги прикажат како Срби или Бугари.   Посочил: Салим Кадри Ќерими Извор: Луан Старова – ‘Граница’, стр.287, Скопје, (ТРИ)

Salim Kadri Kerimi
Posted in А15 Странски изјави

Salim Kadri Kerimi

Салим Кадри Ќерими, историчар кариерeн дипломат во пензија, Скопје, за жал на својот блог во повеќе наврати Македонија ја нарекува РС Македонија, меѓутоа во изнесените податоци ги разобличува “веселите” историско-демографски бројчаности на албанските интелектуалци. Salim Kadri Kerimi, Iseluvanjeto na Turcite i drugoto muslimansko naselenie od Makedonija vo Turcija, po vtorata svetska vojna, Skopje: Akademski pečat, 2021. SQARIME RRETH DISA OPINIONE TË…

Posted in А15 Странски изјави

2020.12_Елена Мироненко – Единая вера, единый язык (документарен филм)

Во документарниот филм „Една вера, еден јазик“ се вели дека браќата Кирил и Методиј немаат никаква врска со Бугарија, која не е ни претставена како книжевен и православен центар на Балканот во IX и X век. Во филмот е прикажана карта на Југоисточна Европа од IX век, на која Бугарија не е ни означена. Покрај зборовите „Македонија е родното место…

2008+_Александра Јоаниду - македонскиот јазик постоел од 6 век
Posted in А15 Странски изјави

2008+_Александра Јоаниду – македонскиот јазик постоел од 6 век

Грчкиот јазичар Александра Јоаниду потврдува дека македонскиот јазик со сигурност веќе постоел во 6ти век и во беломорска Македонија сѐ уште се зборува.

2023.03.16_Димитар Атанасов, член на БАН
Posted in А15 Странски изјави

2023.03.16_Димитар Атанасов, член на БАН

„… Левата тоталитарна идеологија стана државна идеологија во Бугарија. Според тој национален комунизам Македонците не постојат, тие се Бугари и државата треба само да им удри два шамара на Македонците, како на мали деца, за да не прават беља. Таа работа не бива. Секој е слободен да се определи онака како што сака и слободно да може да каже дали…

2018.05.09_Виктор Фридман - Грците се многу несигурни
Posted in А15 Странски изјави

2018.05.09_Виктор Фридман – Грците се многу несигурни

„Македонија општо, посебно Скопје, го претставува последното место на Балканот на кое условите кои го создадоа балканскиот јазичен сојуз сè уште постојат на одредено ниво. Сакав да го проучам тоа и да го документирам неговото постојано присуство денес“ ќе рече американскиот професор Виктор Фридмен, еден од најистакнатите експерти за балкански јазици, во интервју со некогашниот директор на Balkanalysis Кристофер Делисо. Што е…

1992+_Wolf Oschlies
Posted in А15 Странски изјави А17.3 Само посока

1992+_Wolf Oschlies

The mid-century German authors did not make any distinction between ancient Macedonia and any other Macedonian country. As far as they were concerned, Macedonia has always existed as an entity. They acknowledged that Macedonia offered Europe the best examples of wisdom. Therefore, according to them, if Europe were to lose Macedonia it would soon be lost itself.   Средновековните германски…

Вероучение - Поука 03
Posted in А15 Странски изјави А17.3 Само посока

1920_H. G. Wells – ‘The Outline of History’, p489, Garden City, New York

„… За оваа Источна или Византиска империја главно се зборува дека била продолжение на Римската Империја. Но многу повеќе таа била преродба на Александровота империја …“. Наведено од 2000_Симе Пандовски – ‘Македонија, праисторија империја и денес’, Битола, с178

Posted in А10.1 Слика и посока А15 Странски изјави А9.1 Слика и посока

1928.01.08_Guy Hickok – The Brooklyn Daily Eagle newspaper, New York

Јужно и западно од Бугарите, се простираат Македонците… не сосема Бугари како народ и исто така не Срби. To the south and west of the Bulgarians, lay the Macedonians…not quite Bulgarian by race and also not Serbian. Guy Hickok бил американски новинар, пријател со Ernest Hemingway.     Посочил: Саша Узунов

Вероучение - Поука 03
Posted in А15 Странски изјави

1905.05.26_Etore Lodi

На другиот ден после бојот ја видов во Цер страшната слика што никогаш нема да ја заборавам. Труповите на 11 млади јунаци сите со отворени рани по градите и по челото. Се самоубија, за да не паднат живи во рацете на непријателот. Ми го покажаа војводата. Узунов лежеше прострен на подот со раширени раце, а погледот на неговите мртви и…

2008.09.05_Hans-Lothar Steppan - Greece never possessed Macedonia in the past
Posted in А15 Странски изјави

2008.09.05_Hans-Lothar Steppan – Greece never possessed Macedonia in the past

„… Грција ја краде македонската историја. Македонија пред Балканските војни (1912-1913) никогаш не била грчка земја …“. Видео изјава во која поранешниот герамански амбасадор во Македонија Ханс-Лотар Штепан зборува дека низ целата историја Грција за прв пат запоседнува делови од Македонија после Балканските војни.   Други познати цитати за Македонија искажани од д-р Ханс-Лотар Штепан:    „Македонците имаат најголемо право…

Петко Рачов Славејков
Posted in А15 Странски изјави

Петко Рачов Славејков

• 1871.01.18 – ‘Македонија’ – Македонски в’прос •   Многу пати имаме слушано од Македонистите, дека тие не се Бугари, туку Македонци, потомци на древните Македонци и секогаш чекавме доказ од нив, но никогаш не го добивме. Македонците никогаш не ни покажале основа за таквото мислење. Ни се спротивставуваат нам гледајќи се како Македонци, што тие воопшто не можат да…