Оддел: А18.1 Слика и посока

Податоци поткрепени СО СЛИКА И ПОСОКА, кои не се поврзани со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат националните табуа на БУГАРСКИТЕ негатори.

Posted in А18.1 Слика и посока

2023.03.12_Ефраим Зуроф – Бугарите извршиле злосторства и мора да одговараат

Ефраим Зуроф е израелски историчар и нацистички ловец роден во Америка, кој одигра клучна улога во изведувањето на судење на обвинетите нацистички и фашистички воени злосторници.

1941 — 1945 « 1961_Edmond Paris - 'Genocide in Satellite Croatia 1941-1945', p21
Posted in А18.1 Слика и посока

1941 — 1945 « 1961_Edmond Paris – ‘Genocide in Satellite Croatia 1941-1945’, p21

Наспроти вообичаеното мислење дека Анте Павелиќ бил поблизок со италијанското фашистичко движење, од овој извадок од книга во издание на Американскиот Институт за Балкански Прашања, се тврди дека состојбата всушност била спротивна. Ванчо Михајлов е тој кој усташкиот поглавар го…

1941.08.30_The Voice of Victory - The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia
Posted in А* Избор А11.1 Слика и посока А18.1 Слика и посока

1941.08.30_The Voice of Victory – The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia

Човекот кој убива за фон Рибентроп (Joachim von Ribbentrop) Во написот пишува дека дури и службениците на Германската Деловница за Надворешни Работи кои биле научени на постојани посети од закрвени “водачи” биле запрепастени кога еден ден во пролетта 1940 година…

1945.08.15_US Military Intelligence Service Center - Hermann Neubacher, PIR no.51
Posted in А* Избор А18.1 Слика и посока А8.1 Слика и посока

1945.08.15_US Military Intelligence Service Center – Hermann Neubacher, PIR no.51

Записникот од Нирнбершкиот процес против високо-рангираниот нацистички дипломат Херман Нојбахер ја открива силната врска на крвникот Ванчо Михајлов со германскиот нацистички врв. Така според Нојбахер, Ванчо Михајлов го нарекува љубимец на неговиот подреден Калтенбрунер (Ernst Kaltenbrunner, австриски СС старешина, главен…

0800+_Vatican Library - ’Miniature from the Menologium of Byzantine Emperor Basil II‘
Posted in А18.1 Слика и посока

0800+_Vatican Library – ’Miniature from the Menologium of Byzantine Emperor Basil II‘

  „… Слика. 23 Бугарските пагани колат Христијани. Вакви сцени се случувале низ целиот 9ти век. Паганскиот отпор на Православната Црква, подоцна придонел за ширењето на Богомилизмот. Минијатура од Менологиумот за Византискиот Император Василиј II, во Ватиканската Библиотека. (После Наследникова)…

Posted in А18.1 Слика и посока

1970_Й. Иванов – ‘Български старини из Македония’, БАН

  Уште еден средновековен извадок од бугарски извор кој укажува дека православните Славјани општо биле нарекувани Бугари. Бугарските кнезови војувале против Солун. Меѓу нив како бугарски кнез е наведен и Десимир Великиот Кнез Моравски.   Слободен македонски превод: „… Бугарите…

1584_Симеон Лехаци - 'Патувачки белешки'
Posted in А18.1 Слика и посока

1584_Симеон Лехаци – ‘Патувачки белешки’

Ерменски монах Симеон Лехаци кој живеел во Украина преземајќи поклоничко патување поминал и низ Балканот. За посетата на Босна, во неговата книга тамошното православно христијанско население ги нарекува Бугари. А нивниот јазик бугарски. Како и од повеќе други писатели се…

1944.10.06_Държавен Весник - Списък на фашистката литература, подлежаща на изземване; бр225; София
Posted in А* Избор А18.1 Слика и посока

1944.10.06_Държавен Весник – Списък на фашистката литература, подлежаща на изземване; бр225; София

Огромен е опусот на профашистичката книжевност која била создадена во Бугарија за време на издигањето и превласта на фашистичката идеологија. Ова е список на книжевни дела определен за отстранување од новата бугарска “власт” после превратот и симнувањето на бугарските фашисти….

1981.05.29_Братство - орган на бугарската народност, СФРЈ
Posted in А18.1 Слика и посока

1981.05.29_Братство – орган на бугарската народност, СФРЈ

Братство весник на бугарската народност издаван на бугарски јазик во СФРЈ. Бугарската пропаганда и тогаш и денес тврди дека нема Бугари затоа што наводно ако во социјалистичка Југославија некој се изјаснел за Бугарин, веднаш му доаѓала УДБА и го носела…

1830~_Отоманско Царство - попис на населението
Posted in А18.1 Слика и посока

1830~_Отоманско Царство – попис на населението

Според пописот од 1830-те, во Отоманското Царство немало Бугари, но во европскиот дел имало 230.000 Татари. Денес на Балканот има само 6.000 Татари, од кои околу 3.000 се населени во Бугарија. Каде се остатокот Татари според турскиот попис? Дали подоцна…

1941.03.14_The McDowell times, i8, Keystone, West Virginia
Posted in А18.1 Слика и посока

1941.03.14_The McDowell times, i8, Keystone, West Virginia

Уште една американска новинарска вест која јасно зборува за бугарскиот придонес кон напредокот на нацистичката политичка и воена машинерија на Балканот.   Посочил: Саша Узунов Извор: Конгресна Библиотека

1934.05.21_Evening Star - Bulgaria goes fascist, p.a-8 i8, Washington
Posted in А11.1 Слика и посока А18.1 Слика и посока

1934.05.21_Evening Star – Bulgaria goes fascist, p.a-8 i8, Washington

„Фашистите кои сега ја имаат контролата во Софија се огорчени противници на Македонските претензии. Има знаци дека Македонците се спремни за да се борат за својата слобода.“ “Бугарија преминува во фашизам.“ Покрај описот за начинот на кој во Бугарија превладеала…

2008_Николай Поппетров - 'Фашизмът в България'
Posted in А18.1 Слика и посока

2008_Николай Поппетров – ‘Фашизмът в България’

Современа книга за фашистичката заразеност на бугарското општество.

2022.02.12_Луковмарш, Софија
Posted in А18.1 Слика и посока

2022.02.12_Луковмарш, Софија

Една од одразните појави на бугарската фашистичка традиција: Оспоруваниот Луковмарш во Софија под силно полициско обезбедување. Христо Николов Луков е оспорлива појава во бугарската историја. Од една страна е одликуван старешина кој учествувал во Балканските војни и Првата светска војна,…

Posted in А18.1 Слика и посока

1917.04_Рудолф Арчибалд Рајс – ‘Страдањата на градот Битола’, Солун

„… Според ова, целокупниот број на жртви е 764, од кои 399 мртви и 365 ранети; ова се званично утврдени броеви на мртви и ранети жртви, граѓани од бомбардирањето на Битола од страна на Бугаро-Германците. Меѓу мртвите има 81 маж,…