Оддел: А23.2 Војводи

Лица кои раководеле со борбени единици во борбата против турското владеење.

Димитрија Поп Георгиев - Беровски (1840-1907)
Posted in А23.2 Војводи

Димитрија Поп Георгиев – Беровски (1840-1907)

Организатор на Кресненското Македонско Востание.

2022.07.31_Чествување за Илинденскиот војвода и деец Смиле Војданов
Posted in А23.2 Војводи

Смиле Војданов (1872-1958)

Смиле Војданов во Македонија по Втората светска војна – „Нова Македонија“   Повеќе: мкд.мк

Петар Христов - Германчето (1867 - 1907)
Posted in А23.2 Војводи

Петар Христов – Германчето (1867 – 1907)

Бил страв и трепет за грчките андарти. За да не падне жив во рацете на турската војска, се самоубил 28 сечко 1907 година во Преспа – Дробитишта, во беломорска Македонија.

Пандо Кљашев (1882 - 1907)
Posted in А13 Родољубни сведоштва А23.2 Војводи

Пандо Кљашев (1882 – 1907)

Тукашните управници и скоро повеќето од Бугарите се безучесни кон нашето дело затоа што немаат формиран идеал што да ги тера напред. Таа е таа бугарска јавност и зборува преку устата на своите водители за македонското дело само кога е…

Александар Турунџев (1872 - 1905)
Posted in А23.2 Војводи

Александар Турунџев (1872 – 1905)

Андон Лазов Јанев - Ќосето (1855 - 1953)
Posted in А23.2 Војводи

Андон Лазов Јанев – Ќосето (1855 – 1953)

Андон Лазов Јанев – Ќосето во средина, Андреј Докурчев лево и Марко Христов десно сликани во 1903 година. Види Телеграма од Ќосето со поддршка за создавањето на Народна Република Македонија.

Јордан Пиперката (1870 – 1903)
Posted in А13 Родољубни сведоштва А23.2 Војводи

Јордан Пиперката (1870 – 1903)

Нека не се надева ни Србија, ни Бугарија, ни Грција дека една педа земја македонска ќе добие, зашто за нејзиното ослободување ние крвта ќе ја пролеваме, па не ја даваме на друг, туку наша ќе биде.

Атанас Шабанов - Тешовалијата (1860 – 1905)
Posted in А23.2 Војводи

Атанас Шабанов – Тешовалијата (1860 – 1905)

Првично ајдутин кој ќе ги прифати идеите на Гоце Делчев и како еден од најверните соработници на Јане Сандански покрај со турските сили ќе води борби и со бугарските врховисти.   Посочил: Портал Македонска Нација

Крсто Гермов Шакир (1868 - 1962)
Posted in А13 Родољубни сведоштва А23.2 Војводи

Крсто Гермов Шакир (1868 – 1962)

Слики од погребувањето на војводата Крсто Гермов – Шакир војвода. Посочил: Poljakot od Makedonija

Мирче Ацев Симоноски - Оровчанецот (1859 — 1901)
Posted in А23.2 Војводи

Мирче Ацев Симоноски – Оровчанецот (1859 — 1901)

Мирче Ацев – Симоноски со тројца другари.