Оддел: А19.1 Слика и посока

Податоци поткрепени СО СЛИКА И ПОСОКА, кои не се поврзани со самобитноста на македонскиот народ, но кои ги рушат националните табуа на БУГАРСКИТЕ негатори.

1934.07.13_The New York Times - Reports big seizure of macedonian arms-01
Posted in А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1934.07.13_The New York Times – Reports big seizure of macedonian arms

„ИЗВЕШТАИ ЗА ГОЛЕМО ОДЗЕМАЊЕ НА МАКЕДОНСКО ВООРУЖУВАЊЕ“ За прв пат после воен преврат Премиерот Кимон Георгиев се појавил пред јавно собрание кое се одржало во филмско кино. (веројатно од безбедносни причини сѐ уште не смеел отворено да се појави во бугарското Собрание). Главниот дел од неговиот говор пред слушателите се состоел во остри напади кон Македонските револуционерни организации, кои според…

1930.10.23_The New York Times - Refuses to free Macedonians-01
Posted in А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1930.10.23_The New York Times – Refuses to free Macedonians

„Одбива да ги ослободи Македонците. Софија, Бугарија, златец 22 Премиерот Љапчев денес ѝ рече на делегација од Македонски Пратеници кои протестираат против неодамнешните апсења на македонски агитатори дека тој не само што нема да ги ослободи вознемирувачите, туку има намера да прави уште апсења.“   „Refuses to Free Macedonians. SOFIA, Bulgaria, July 22 <2P> — Premier Liaptcheff today told a…

1919.07.26_The New York Times - Arrain Bulgars for atrocities-01
Posted in А19.1 Слика и посока

1919.07.26_The New York Times – Arraign Bulgars for atrocities

Статијата зборува за извештајот на меѓусојузничка комисија која после Прва Светска војна ги проучувала однесувањата на бугарската војска во окупираните територии (најверојатно станува збор за Карнегиева комисија н.з.). Извештајот бил преполн со податоци за невидени ѕверства извршени од страна на бугарската војска. Посебно се укажува на насилствата врз населението во источна Македонија како и на запоседнатите територии од Србија. Во…

1920.02.10_The Guradian, p5-01
Posted in А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1920.02.10_The Guradian, p5

Во прегледот на книгата „Тракиското прашање“ во низа од наброени тези се заклучува дека нема поврзаност помеѓу средновековното бугарско кралство со современата бугарска држава. Во средновековното бугарско кралство не се зборувало на „Славјански“ јазик. Тие подоцна го презеле македонското славјанско нарече од Македонските Славјани кои во 9тиот век ги освоиле и кои станале преовладувачка националност. Така во 865 кога преминале…

Posted in А19.1 Слика и посока

1904.02 « 1909_Годишникъ на Софийския Университетъ – Договор между Турската Империя и Княжество България

Договор помеѓу Бугарија и Турција од 1904 година со кој Бугарија презела обврска да ги прогонува и казнува македонските револуционери. Податоците се превземени од книгата “Годишник (Annuaire)” издадена во Софија во 1909 година.   Посочиле: Баба Лаже Трап Не Лаже и Dunek Makedonski

1900_The New York Times - Travel through the Balkans-01
Posted in А19.1 Слика и посока

1900_The New York Times – Travel through the Balkans

Весникот пишува за комедијата од грешки која настанала со експлозијата од измешаните пропаганди кои во Македонија ги воделе „Романските, Српските и Бугарските агенти“. Додека истовремно учените професори во „Петроград и Букурешт, Белград и Софија“ биле зафатени во производство на родословни дрва и национални повици.   Посочил: Ѕале Извор: The New York Times

1925.10.25-26_Весник 'Политика' - Грчка и Бугарска у договору (Петрички инцидент), Белград-01
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А25 Југославија Кралство А9.1 Слика и посока

1925.10.25-28_Весник ‘Политика’ – Грчка и Бугарска у договору (Петрички инцидент), Белград

Српскиот весник „Политика“ известува за тајно договорен бугарско-грчки намерно создаден т.н. „Петрички инцидент“, со цел за потиснување на организираната македонска ослободителна борба. Имено Грција и Бугарија имале краткотрајна лажирана војна во есента 1925 година, во текот на која грчката војска добила можност да навлезе на просторот од пиринска Македонија и да се бори против единиците на ВМРО. Според наше убедување,…

2023.03.12_Ефраим Зуроф - Бугарите извршиле злосторства и мора да одговараат
Posted in А19.1 Слика и посока

2023.03.12_Ефраим Зуроф – Бугарите извршиле злосторства и мора да одговараат

Ефраим Зуроф е израелски историчар и нацистички ловец роден во Америка, кој одигра клучна улога во изведувањето на судење на обвинетите нацистички и фашистички воени злосторници.

1941 — 1945 « 1961_Edmond Paris - 'Genocide in Satellite Croatia 1941-1945', p21
Posted in А19.1 Слика и посока

1941 — 1945 « 1961_Edmond Paris – ‘Genocide in Satellite Croatia 1941-1945’, p21

Наспроти вообичаеното мислење дека Анте Павелиќ бил поблизок со италијанското фашистичко движење, од овој извадок од книга во издание на Американскиот Институт за Балкански Прашања, се тврди дека состојбата всушност била спротивна. Ванчо Михајлов е тој кој усташкиот поглавар го запознал со фашистичкиот водач Бенито Мусолини. Наша забелешка: Со оглед на сомнителноста околу безбедносните пропусти при атентатот врз југословенскиот крал…

1941.08.30_The Voice of Victory - The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1941.08.30_The Voice of Victory – The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia

Човекот кој убива за фон Рибентроп (Joachim von Ribbentrop) Во написот пишува дека дури и службениците на Германската Деловница за Надворешни Работи кои биле научени на постојани посети од закрвени “водачи” биле запрепастени кога еден ден во пролетта 1940 година во посета на нивниот шеф дошол Иван Михајлов, сојузник на Павелиќ и глава на ВМРО. Оваа организација, изворно подземно движење…

1945.08.15_US Military Intelligence Service Center - Hermann Neubacher, PIR no.51
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А8.1 Слика и посока

1945.08.15_US Military Intelligence Service Center – Hermann Neubacher, PIR no.51

Ова е записникот од Нирнбершкиот процес против високо-рангираниот нацистички дипломат Херман Нојбахер ја открива силната врска на крвникот Ванчо Михајлов со германскиот нацистички врв. Така според исказот во записникот Нојбахер, Ванчо Михајлов го нарекува љубимец на неговиот подреден Калтенбрунер (Ernst Kaltenbrunner, австриски СС старешина, главен извршителен организатор на холокаустот) со кого имале чести средби. Во 1943 година Калтенбрунер на Ванчо…

0800+_Vatican Library - ’Miniature from the Menologium of Byzantine Emperor Basil II‘
Posted in А19.1 Слика и посока

0800+_Vatican Library – ’Miniature from the Menologium of Byzantine Emperor Basil II‘

  „… Слика. 23 Бугарските пагани колат Христијани. Вакви сцени се случувале низ целиот 9ти век. Паганскиот отпор на Православната Црква, подоцна придонел за ширењето на Богомилизмот. Минијатура од Менологиумот за Византискиот Император Василиј II, во Ватиканската Библиотека. (После Наследникова) …“   Посочила: DragonGirl

Posted in А19.1 Слика и посока

1970_Й. Иванов – ‘Български старини из Македония’, БАН

  Уште еден средновековен извадок од бугарски извор кој укажува дека православните Славјани општо биле нарекувани Бугари. Бугарските кнезови војувале против Солун. Меѓу нив како бугарски кнез е наведен и Десимир Великиот Кнез Моравски.   Слободен македонски превод: „… Бугарите слушнале за мене. И Великиот кнез Десимир Моравски и Радивој кнез Преславски и сите кнезови бугарски се собрале околу Солун…

1584_Симеон Лехаци - 'Патувачки белешки'
Posted in А19.1 Слика и посока

1584_Симеон Лехаци – ‘Патувачки белешки’

Ерменски монах Симеон Лехаци кој живеел во Украина преземајќи поклоничко патување поминал и низ Балканот. За посетата на Босна, во неговата книга тамошното православно христијанско население ги нарекува Бугари. А нивниот јазик бугарски. Како и од повеќе други писатели се потврдува сознанието дека името Бугари, бил еден од изразите кој се користел за селското славјанско православно христијанско население. Дури во…

1944.10.06_Държавен Весник - Списък на фашистката литература, подлежаща на изземване; бр225; София
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока

1944.10.06_Държавен Весник – Списък на фашистката литература, подлежаща на изземване; бр225; София

Огромен е опусот на профашистичката книжевност која била создадена во Бугарија за време на издигањето и превласта на фашистичката идеологија. Ова е список на книжевни дела определен за отстранување од новата бугарска “власт” после превратот и симнувањето на бугарските фашисти. Фашизмот во Бугарија ќе “ја освои власта” во 1934 година, само една година после “освојувањето на власта” од национал-социјалистичката Хитлерова…