Дознака: страдања

Posted in А12.1 Слика и посока

1903.06-12_The Charity Organization Society – ‘Charities’, vol. XI, New York

„… Страдањата и немаштијата што произлегуваат од востанието во Македонија се екстремни. Дваесет и пет илјади Македонци успеаја да ја поминат границата во Бугарија, неколкукратно тој број остануваат во Македонија, без покрив над главата, стадата и родот им се уништени, загинуваат од студ и глад. На сите им се познати условите кои владеат во таа несреќна земја последните две или…

1905.02.22_Grey River Argus - Torrid-Australia-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1905.02.22_Grey River Argus – Torrid-Australia

Дописникот на весникот во разговор со претставник на друг весник, ја изнесува замислата голема маса од Македонци (споменува 100 000) да бидат преселени во северните области од Јужна Австралија. Како најпогодни за колонизација на таа област. Така Македонците угнетувани од Турците во таа област би можеле да стекнат пристоен живот. Дописникот изнесува голем број на пофалби за Македонците како народ:…

1844_Bayreuther Zeitung, p419-01
Posted in А18.1 Слика и посока

1844.03_Bayreuther Zeitung, p419 (+18)

„… The Albanians tie the men to stakes and desecrate their wives and daughters in front of their eyes. They hang the men by their feet and force their own wives to suffocate them with the smoke of a straw fire lit below them. Eighty-year-old women and ten-year-old girls are equally dishonored by them. They spear the boys and roast…

1903.07.04_The World's News, p.21, Sidney-00
Posted in А18.1 Слика и посока

1903.07.04_The World’s News, p.21, Sidney

Во новинарската статија која известува за тешки злосторства и колежи (масакри) кои биле извршени врз Евреите во Кишињев, Молдавија, на едно место споредува дека такви има само во Македонија извршувани од албанскиот башибозук врз словенското население. Ова се случува еден месец пред Илинденското Востание.     Посочил: Саша Узунов Извор: TROVE