Оддел: А01 Македонска документација

Докази за македонската самобитност од македонската документација.

1902_Крсте П. Мисирков - 'Кон прашањето за народноста и причината за популарноста на македонскиот крал Марко'
Posted in А1.1 Слика и посока

1902_Крсте П. Мисирков – ‘Кон прашањето за народноста и причината за популарноста на македонскиот крал Марко’

Копија од дипломската работа на Крсте Петков Мисирков насловена „Кон прашањето за народноста и причината за популарноста на македонскиот крал Марко“. Изработена во 1902 година, на Петроградскиот Универзитет во Русија.

1948_Телеграма од А.Ј. Ќосето до Претседателот на Владата на Македонија
Posted in _Избор А1.1 Слика и посока

1948_Телеграма од А.Ј. Ќосето до Претседателот на Владата на Македонија

Безкомпромисниот Андон Лазов Јанев – Ќосето „како боев другар на Гоце Делчев“ со телеграма го поддржува создавањето на македонска држава Народна Република Македонија како федерална единка на ФНР Југославија. „Јас како воен другар на Гоце Делчев и Јане Сандански го поздравувам Вашиот историски говор на Вториот конгрес на Народниот фронт, во којшто ние гледаме надеж дека наскоро ќе се исполнат…

1800+_Македонците Хаџи Тасе и Мано Хаџи Петко од Башино Село
Posted in А1.1 Слика и посока

1800+_Македонците Хаџи Тасе и Мано Хаџи Петко од Башино Село

Македонците Хаџи Тасе и Мано Хаџи Петко од Башино Село пред двесте години формирале заедничка „фирма“ во која двајцата вложиле по 5.000 гроша „броени пари“.

1902_Повик кон Македонците за борба за ослободување, Анастас Јанков
Posted in А1.1 Слика и посока А17.1 ДМК Слика посока

1902.09.14_Анастас Јанков – Повик кон Македонците за борба за ослободување

Повикот до Македонците за кревање востание е испратен Гроздобер 1902 г. од полковник Анастас Јанков и 28 внатрешни револуционерни раководители. Анастас Јанков роден во село Загоричани, Беломорска Македонија, полковник во бугарската војска, бил на страната на врховистичкиот комитет на ВМРО. Важно да се издвои дека во повикот: – се истакнува македонското етничко потекло на Македонците; – раководителите на ВМОРО предводени…

1894_Писмо од Даме Груев, Солун
Posted in А1.1 Слика и посока

1894_Писмо од Даме Груев, Солун

“Нај значителна партија е горе-доле титулирана ‘Сепаратистичка’… СЕПАРАТИСТИЧКА АСПИРАЦИЈА … Нашата нова СЕПАРАТИСТИЧКА НАСОКА, едно друго ПОВЕДЕНИЕ од страна на МАКЕДОНЦИТЕ спрема соседите…” Солун, II, 1894 год

1899.04.22_Писмо од Гоце Делчев
Posted in А1.1 Слика и посока

1899.04.22_Писмо од Гоце Делчев

Воините ги е наплодил Господ. Среќна Македонија!

1902_Георги Попхристов, Спомени
Posted in А1.1 Слика и посока

1902_Георги Попхристов, Спомени

Браво, јуначе, дојди да ти ја стиснам раката и да те поздравам, такви ѝ се потребни на мајка Македонија.

1923_Македонец иселеник до Претседателот на националниот комитет од македонската емиграција
Posted in А1.1 Слика и посока

1923_Македонец иселеник до Претседателот на националниот комитет од македонската емиграција

“Се сметам за Македонец г-н претседателе, со незадоволство ви соопштувам дека во весниците Македонците се нарекуваат “Македонски Бугари”, тоа треба никаде и никако да се користи, НЕ сме никакви бугари, туку со гордост можеме да се нарекуваме “Македонски Словени”. Со почит — Македонец— “. Писмо испратено од некој Македонец иселеник во Бугарија до претседателот на национален комитет од Македонската емиграција…

1903- « 1922.04_Писмо од Гоце Делчев до Никола Малешевски, (Софија)
Posted in А1.1 Слика и посока

1903- « 1922.04_Писмо од Гоце Делчев до Никола Малешевски, (Софија)