Оддел: А01 Македонска документација

Докази за македонската самобитност од македонската документација.

1892+ « 1953.09.12_Илинденски сведоштва – Трпе Кузманов Стевковски (Ашиковски), с. Драчево
Posted in А1.1 Слика и посока А16.1 Вардар

1892+ « 1953.09.12_Илинденски сведоштва – Трпе Кузманов Стевковски (Ашиковски), с. Драчево

Сведоштва на Илинденците за делувањето за Македонската Револуционерна Организација во борбата за самостојна и независна македонска држава. „… Ние доле подпишаните Спасе Крстевски-Шиндер и Венко Цветанов-Грчки, двајцата од село Драчево, околија Скопска, изјавуеме следното: Лично знаеме да Трпе Кузманов-Стевковски, од с. Драчево, околија Скопска, е роден 1877 год. во село Драчево, Скопско, да е син на бедни родители земјоделци, кои…

1892+ « 1948.01.12_Илинденски сведоштва – Панзо Соколов, Куманово
Posted in А1.1 Слика и посока А16.1 Вардар

1892+ « 1948.01.12_Илинденски сведоштва – Панзо Соколов, Куманово

Сведоштва на Илинденците за делувањето за Македонската Револуционерна Организација во борбата за самостојна и независна македонска држава. „… До Претседателството на Президиумот на Народното Собрание на Народна Република Македонија ЖАЛБА од Панзо Соколов од гр. Крушево улица Генерал Темпо бр. 148, на Решението на Одборот за Илинденски пензии при Пр. на Н. Собрание на НРМ бр. 1161 од 1 декември…

1904.05.29_Пандо Кљашев, писмо до Павел Христов
Posted in А1.3 Само посока

1904.05.29_Пандо Кљашев, писмо до Павел Христов

„… Бај Павле, одамна не сум ти пишал. Тоа не го направив едно поради тоа што нема што да ти пишам, а друго, тухашните неубавини не сакам да ти ги пренесувам за да не те тревожам. Добри сме сите со здравјето, но положбата е многу калпава од секоја страна. Овдешните раздвоенија немаат крај и нема да имаат, а добро знаеш…

Вероучение - Поука 03
Posted in А1.3 Само посока

1932.12_Архива на ВМРО (на Ванчо Михајлов) – Комитски

„Некогаш имало славна земја со храбар народ што дал светс­ки вла­детели како Филип и Александар Македонски. Многу древни народи, иако слегуваа од светската сцена, по извесно време, пак се издигнуваа. Зош­то да не се случи исто­то и со Македонците?…Заш­то ако еден народ, што си има свои обичаи, вера, јазик, традиција и друго опстанал тврдо после тол­ку ропства, тоа значи дека…

1924_Македонска Собраниска група при Бугарското редовно Собрание
Posted in А1.1 Слика и посока

1924_Македонска Собраниска група при Бугарското редовно Собрание

Низ целиот документ изразена е различноста на македонскиот од бугарскиот народ како и стремежот за обединета и независна Македонија. При крајот може да се прочита: „ДА ЖИВЕЕ СЛОБОДНА, ОБЕДИНЕТА И НЕЗАВИСНА МАКЕДОНИЈА!“ Декларацијата е предложена од македонската собраниска група чии членови можат да се прочитаат на почетокот од документот. На крајот се вели дека декларацијата е изработена од ЦК на…

Вероучение - Поука 03
Posted in А1.3 Само посока

1912–1994 « 2000+_Петар Медичков – ‘Грчки дејства против Македонците’

Greek Acts against the Macedonians (1912 – 1994) By Peter Medichkov The following chronicles the methods employed by Greece in its effort to eradicate the centuries old Macedonian ethnic presence in Aegean Macedonia (Greek Macedonia) in the name of Greek territorial expansion. Specific laws and decrees are presented against the backdrop of relevant historical events affecting Macedonians in Aegean Macedonia….

Вероучение - Поука 03
Posted in А1.3 Само посока

“Хеленизација” на македонските населби (список 804 места)

Occupied by Greece in 1912, that have forcibly been changed from 1926 and forward. Following the 1913 Treaty of Bucharest, the Macedonian place names that existed were gradually changed to Greek named, this included people’s family and given names, and was called Hellenization. 1927 Greek Government Legislative Edict. The Greek Government Gazette declared that “there are not any non-Greek people…

Вероучение - Поука 03
Posted in А1.3 Само посока

1924.09.24_ЦК на МПО, Индијанополис

„… Судбината ни определи уште една од најтешките жртви, која ги раскина срцата на сите прогонети Македонци и ја потопи во јад нашата намачена страна (Македонија). Злокобната вест за тоа грозоморно дело што го прекина животот на најдостојниот и најголемиот син на револуционерна Македонија, ја порази со својата одвратност целокупната македонска емиграција во Америка, која што е растреперена, восхитена од великото…

1943.10.21_Верско поверенство на ГШ на НОВ и ПОМ, Издеглавје
Posted in А1.1 Слика и посока

1943.10.21_Верско поверенство на ГШ на НОВ и ПОМ, Издеглавје

Одлуки за обновување на Охридската Архиепископија и создавање независна помесна Македонска Православна Црква. Листопад 1943 година во Издеглавје, се одржал Првиот собор на македонското православно свештенство на слободната територија, на кој присуствувале тринаесеттина свештеници и претставници на повеќе народноослободителни одбори. Поттикнувач за свикување на соборот било Верското поверенство при Главниот штаб на НОВ и ПОМ, создадено десетина дена пред тоа….

1897.05.18_Гоце Делчев за бугарските демони, писмо, Ќустендил
Posted in А1.3 Само посока

1897.05.18_Гоце Делчев за бугарските демони, писмо, Ќустендил

„… Пресен пример ни дава позорното за народа убијство на Алеко (Константинов прим.). Това е то блгарско “партизанство”!. А што мислиш ти – ште ли останат с заканванието си или ште докажат, че те са верни синове на демона? …“

1860_Писмо од Штипјани
Posted in А1.2 Само слика

1860_Писмо од Штипјани

„… заради самоволие на патријаршискиот Владика Дионисиј 1845-1860 година Штипјани бараат возобновување на Охридската Архиепископија …“ Посочил: Пољакот од Македонија

1902.10.19_Гоце Делчев до Кољо, писмо
Posted in А1.3 Само посока

1902.10.19_Гоце Делчев до Кољо, писмо

Не е својствено за еден “Бугарин” да разликува македонски од бугарски патриоти. „… Тука е печатницата на весниците, но ти служат само да се загадуваат чувствата на бугарските и македонските патриоти …“

1919.09.14_Костурско благотворително братство во Софија - Резолуција
Posted in А1.2 Само слика

1919.09.14_Костурско благотворително братство во Софија – Резолуција

Костурските иселеници како дел од македонското иселеништво во Бугарија, организирани во Костурско Благотворително Братство на општо Собрание донесуваат Резолуција со која меѓу другото бараат од разните македонски организации да се прифати автономната формула зад која стои целото македонско иселеништво – Автономна Македонија во нејзините земјописни и стопански граници и Македонија на Македонците! Посочил: Poljakot od Makedonija

1902_Никола Карев до Гоце Делчев, писмо
Posted in А1.3 Само посока

1902_Никола Карев до Гоце Делчев, писмо

„… Драги Г(оце) Моите извештаи стануваат се’ повеќе и повеќе само како голи констатации на оние свирепости и ѕверства што овој свет ги поднесува. Одамна требаше веќе да им се даде називот извештаи за несреќите и бедите на христијаните во Вилаетот. Во Крушевско и Битолско стануваат секојдневно ноќни блокади на села, а многубројните афери фрлаат многу луѓе в затвор. Не треба…

1896 – 1900_Македонски Таен Револуционерен Комитет (печат, Устав)
Posted in А1.1 Слика и посока

1896 – 1900_Македонски Таен Револуционерен Комитет (печат, Устав)

Македонски Таен Револуционерен Комитет – МТРК, подоцна Комитет на Македонските Револуционери – Терористи. Била анархистичка револуционерна организација основана во Женева со цел за ослободување на Македонија.