Оддел: А8.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со оригинални слики од СВЕТСКАТА ДОКУМЕНТАЦИЈА.

1947-1949 « 1994.05_Frank J. Abbot - 'The Greek Civil War...', Fort Leavenworth - Kansas, USA
Posted in А8.1 Слика и посока

1947-1949 « 1994.05_Frank J. Abbot – ‘The Greek Civil War…’, Fort Leavenworth – Kansas, USA

Во текот на граѓанската војна меѓу грчките левичари вклучувајќи го и раководството постоела раздвоеност околу решителноста за признавањето на македонската нација. Оставени само на себе, неизбежен бил поразот на македонско-грчките демократски сили соочени со силна британско-американска дипломатска и воена помош…

1915-1918 « 1922_Edmond Bouchié de Belle - 'La Macédoine Et Les Macédoniens', Paris
Posted in А* Избор А8.1 Слика и посока

1915-1918 « 1922_Edmond Bouchié de Belle – ‘La Macédoine Et Les Macédoniens’, Paris

„… Тоа е „оспорувана раса“ која себеси не се поистоветува ниту со Бугарите, ниту со Србите. Македонскиот проблем не постои ниту од денес, ниту од вчера. Македонија и Македонците зад себе имаат долго минато, но тие нема да престанат да…

1854.06-08_Министерства народнаго просвѣщения - 'Журнал', Part 83, Санкт Петербург
Posted in А* Избор А8.1 Слика и посока

1854.06-08_Министерства народнаго просвѣщения – ‘Журнал’, Part 83, Санкт Петербург

Извор  

1914_Albrecht Wirth - 'The Balkans. Its Countries and Peoples in History, Culture, Politics, Economics and World Transport'
Posted in А8.1 Слика и посока

1914_Albrecht Wirth – ‘The Balkans. Its Countries and Peoples in History, Culture, Politics, Economics and World Transport’

Изворно има две главни гранки на јужнословенски народи, Србите и Словенците, потоа пред сѐ Македонците можат да бидат сметани како сопствена гранка. Како мешавина на Словенски и Аварски племиња создадени се Бугарите. Originally there are two big branches of the…

1912.07_Estado Mayor Central Del Ejercito - Informacion Miltar del Extranjero
Posted in А8.1 Слика и посока

1912.07_Estado Mayor Central Del Ejercito – Informacion Miltar del Extranjero

1946_Министерства Просвещтения РСФСР - 'Географијя в школе', Москва
Posted in А8.1 Слика и посока

1946_Министерства Просвещтения РСФСР – ‘Географијя в школе’, Москва

„… Македонија била ослободена од турското ропство во 1912-13 г. но нејзината територија била разделена меѓу Србија, Грција и Бугарија… …изворните жители на Македонија не се Срби, не се Бугари и најпосле не се Грци, туку самостоен словенски народ – Македонци…

1951.05.06_ЦИА Извештај
Posted in А8.1 Слика и посока

1951.05.06_ЦИА Извештај

Во 1951 година бугарската држава ги раселувала Македонците од Пиринските градови низ цела Бугарија што предизвикало бунтови кај македонското население. Извор

1950.02.17_ЦИА извештај
Posted in А8.1 Слика и посока

1950.02.17_ЦИА извештај

ЦИА извештај: Македонските граѓани не биле заинтересирани за комунизмот туку за обединување на трите дела и потоа поврзување во Балканска федерација. Извор

1953.04.20_ЦИА извештај
Posted in А8.1 Слика и посока

1953.04.20_ЦИА извештај

Извор Посочил: еМагазин

1953_ЦИА извештај
Posted in А8.1 Слика и посока

1953_ЦИА извештај

Во американските разузнавачки документи постојат и Македонци и македонски народ. Еднаш стекнато национално право и тоа освен Грција и Бугарија признато во цел свет е неповратно стекнато право. Сите поинакви убедувања се противправни, профашистички и краткотрајни. Извор Посочил: еМагазин

1950_ЦИА извештај за Пирин
Posted in А8.1 Слика и посока

1950_ЦИА извештај за Пирин

Документ од 1950 година во кој се тврди дека Бугарија сакајќи да ги привлечи им ветувала на Македонците македонска држава која би била под заштита на Кремљин. Но мнозинството од Македонците во Пирин се наклонети кон Тито и ќе ја…

1878_UK Foreign Office - 'Correspondence, etc., respecting the affairs of Turkey, Issues 53-54', p228-229, London
Posted in А8.1 Слика и посока

1878_UK Foreign Office – ‘Correspondence, etc., respecting the affairs of Turkey, Issues 53-54’, p228-229, London

„… Владиката од Мелник е овде, дојден е како и сите други владици да му изрази почит на новиот Патријарх Јоаким, пред да го напушти Солун на пат за Константинопол. Тој изјавува дека востаниците, коишто себеси се нарекуваат ‘Македонци’ побарале…

1951_R.G.A. de Bray - 'Guide to the Slavonic languages'
Posted in А8.1 Слика и посока

1951_R.G.A. de Bray – ‘Guide to the Slavonic languages’

1996_Norman Davies - 'Europe, a History'
Posted in А8.1 Слика и посока

1996_Norman Davies – ‘Europe, a History’

„… мисија водена од двајцата Македонски браќа, Михаил и Константин, соодветно познати како свети Кирил и Методиј …“   Посочил: Македонија на Македонците

1916.01_Feldpost für die Angestellten der Firma F. Hessenland GmbH
Posted in А8.1 Слика и посока

1916.01_Feldpost für die Angestellten der Firma F. Hessenland GmbH

Извор Посочил: Makedonien.mk   Jandcr gab uns oftmals Nachricht, auch erhielten wir wieder verschiedene photographische Auf- nahmen. — Am 28. 5. schreibt Z.: Gestern erhielt ich die schon langersehnte „Feldpost”, wofür ich meinen herzlichsten Dank sage. Ich habe mich sehr…