Оддел: А8.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со оригинални слики од СВЕТСКАТА ДОКУМЕНТАЦИЈА.

1928.11.20_Eduard Bernstein - 'Angelegenheit Mazedonier'
Posted in А8.1 Слика и посока

1928.11.20_Eduard Bernstein – ‘Angelegenheit Mazedonier’

По повод повикот за поддршка на македонското ослободително движење Едуард Бернштајн оставил белешка во својата архива и ја именувал како: „предмет Македонци (Angelegenheit Mazedonier)“ Содржина на белешката: „… Зигфрид Јакоби Берлин, Н.О. 43, Ноје Кенигштрасе ул. 80а, 20.11.28 Почитуван господине! Во врска со манифестацијатa испратенa до вас пред неколку дена, би сакал искрено да ве замолам да му дадете значење…

1928.11_Aufruf von deutschen und österreichischen Intellektuellen - 'Für den Frieden auf dem Balkan', Berlin
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1928.11_Aufruf von deutschen und österreichischen Intellektuellen – ‘Für den Frieden auf dem Balkan’, Berlin

„За мир на Балканот“ – Повик на германски и австриски учени за поддршка на македонското ослободително движење. Повикот меѓу другите е потпишан и од Едуард Бернштајн.   Содржината на повикот: „… За мир на Балканот Потпишаните сметаат дека е нивна должност да го привлечат јавното мислење кон ужасните услови што во моментов се случуваат меѓу македонските фракции на бугарска територија….

1906.07.14_Универзитет од Лозана - Диплома на Рајна Алексова (Македонка)
Posted in А8.1 Слика и посока

1906.07.14_Универзитет од Лозана – Диплома на Рајна Алексова (Македонка)

Во дипломата од Универзитетот од Лозана на првата жена фармацевт, битолчанката Рајна Алексова по националност запишана според нејзиното изјаснување како Македонка.   Посочил: Пољакот од Македонија

1907.01-06_The Bankers' Magazine, vLXXXIV, New York
Posted in А8.1 Слика и посока

1907.01-06_The Bankers’ Magazine, vLXXXIV, New York

Во американски банкарски магазин се наведува дека многу било корисно за банките да имаат службеници кои ги знаат јазиците на големиот број странски доселеници кои тогаш надоаѓале во САД. Така се наведува список од јазици за кои Првата Национална Банка од Питсбург обезбедила службеници кои ги познаваат. „… Странски јазици кои се говорат во Првата Национална Банка од Питсбург ги…

1953_ЦИА Извештај (протерување Македонци)
Posted in А8.1 Слика и посока

1953_ЦИА Извештај (протерување Македонци)

Грција побарала помош од САД за пренесување на 50 000 Македонци од северна Грција во Југославија. Грција за ова избегнува непосреден разговор со Тито затоа што тој тоа ќе го искористи како доказ за барање малцински права поради постоење на Македонци во Грција. Овој чин на пренесување Македонци од Грција во Југославија, на Грција значително ќе ѝ помогнел да го…

1910.03.24 – 1910.10.15_Report of the Employers' Liability Comission, Illioniis
Posted in А8.1 Слика и посока

1910.03.24 – 1910.10.15_Report of the Employers’ Liability Comission, Illioniis

Во државните бројчаности за состојбата со работниците во државата Илионис во преградата националност покрај другите внесувани се и Македонците како посебна националност (nationality). Посочил: Пољакот од Македонија

1718_Nicolas Gueudeville, Chatelain Henri - 'Tom I. No. 7. Carte Historique, Cronologique, Geographique De L'Empire Grec', Amsterdam
Posted in А17.1 Слика и посока А8.1 Слика и посока

1718_Nicolas Gueudeville, Chatelain Henri – ‘Tom I. No. 7. Carte Historique, Cronologique, Geographique De L’Empire Grec’, Amsterdam

На сите земјописни карти Македонија и Грција (Хелас) се дадени одвоено. Така и на оваа. Но целото Царство на Александар после освојувањата е обележено како грчко! Каде е забуната!? Со оглед на тоа што Александар зел делови од космополитската хеленска култура распространета по целиот брег на Средозмено и Црно Море и ги употребил за потребите на владеењето со Империјата, поради…

1944 « 2003_Norman M. Naimark & Holly Case - ’Yugoslavia and its historians‘, Stanford University Press
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1944 « 2003_Norman M. Naimark & Holly Case – ’Yugoslavia and its historians‘, Stanford University Press

„…  Скоро две десетлетија подоцна, во Снежник 1944, капетан P. H. Evans, агент на Наменската Оперативна Изведба (SOE) (SOE е претходница на британските SAS командоси н.з.) кој поминал осум месеци во Западна Грција (Егејска) Македонија како британски офицер за врски (BLO) и станичен командир, известил за британското МНР: Превладувачки е СЛОВЕНСКО подрачје не Грчко. Домашниот јазик и често пати исто…

2008_Anatoly Klyosov - 'Where the Slovens and Indo-Europeans Came From DNA Genealogy provides the Answer'
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

2008_Anatoly Klyosov – ‘Where the Slovens and Indo-Europeans Came From DNA Genealogy provides the Answer’

Погоре: (Варв)Аријската древна татковина во Македонскиот Полуостров, приближно пред 12.000 години и главните патеки на простирање од (Варв)аријската R1a1 генска мутација низ просторот и времето како што е утврдена во ДНА истражувањата на А. А. Кљосов. Аријските преселби произвеле посебни услови кои довеле до културна револуција и јазичен развој од пред околу 10,000-1,000 години. Посочила: Меглена

2008.12.25_iGENEA, Switzerland
Posted in А8.1 Слика и посока

2008.12.25_iGENEA, Switzerland

„… Древномакедонскиот генетски профил постои и е откриен со споредби на археолошките фондови и личности со македонски корени. Овие проучувања нам ни овозможуваат да ги определиме македонските корени во личноста. Ние имаме 30% од Македонците во Македонија, 20% во северна Грција и малцинствата во Бугарија и Албанија. …“ Извор: iGENEA

1972_CIA извештај за Бугарија
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1972_CIA извештај за Бугарија

„… Структура и карактеристики на општеството 1. Народносен состав и јазици Бугарското население се претежно етнички Бугари, со Турци, Ѓупци и Македонци, последноименуваните се собрани во југозападните агли на земјата, единствени позначајни малцинства (Слика 16). Во целина, малцинските групи надворешно се тивки и подредувачки на режимот. Долготрајните предрасуди сѐ уште постојат, посебно против турското малцинство и создава поделбувачки примеси во…

1478 « 2012_Agata Anna Chmiel, Ottoman tax register
Posted in А8.1 Слика и посока

1478 « 2012_Agata Anna Chmiel, Ottoman tax register

Словенски имиња во беломорскиот дел од Македонија. Religious and demographic development in the south-western Rhodope mountains in the second half of the fifteenth century: A case study of the tahrir register of 1478″ by Agata Anna Chmiel (Master’s Thesis), İhsan Doğramacı Bilkent University, Ankara, 2012 (pp. 173-175). Извор: Mihalis Ntinopoulos

1863_Hansard's Parlimentary Debates, III Series, Vol. CLXIX, First volume, pg.1501, London
Posted in А8.1 Слика и посока

1863_Hansard’s Parlimentary Debates, III Series, Vol. CLXIX, First volume, pg.1501, London

„… Ја имате Бугарија населена со раса која што претставува етнолошка аномалија. Иако зборуваат на искривен словенски јазик, тие се всушност татарско племе. Работната популација се христијани од грчка вера, но не го прифаќаат грчкиот Патријарх во Цариград. Што се однесува до Македонија, британските парламентарци велат дека народот е словенски: ‘во Македонија, народниот супстрат е словенски со исклучок на неколку…

1904_Great Britain 27th Parliament - ’Parliamentary Debates‘, London
Posted in А8.1 Слика и посока

1904_Great Britain 27th Parliament – ’Parliamentary Debates‘, London

„… Забрани против Македонците и Бугарите да се движат во другите Делови од Европска Турција. Г-дин Мун (св. Панкрас, Н.): Да се праша Државниот Потсекратар дали забраната против Македонските или Бугарските жители на трите вилаети за движење во другите делови од Европска Турција се сега отстранети или разлабавени, така што да им се дозволи на таквите лица да влегуваат во…

1913.12.1-1914.03.01 « 1921_Legislative Documents, 144 session, vol. XX - No. 50 - Part 4, New York - Albany
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1913.12.1-1914.03.01 « 1921_Legislative Documents, 144 session, vol. XX – No. 50 – Part 4, New York – Albany

Американска научна студија од 1921 која разработува доселенички бројчаности, во списокот на НАЦИОНАЛНОСТИ ги наведува и Македонците. Никој од наведените не е земјописен поим. Сите биле и сега се нации. Националности Албанци Италијанци Ерменци Грци Полјаци Руси Македонци Бугари Сиријци Евреи Посочил: Пољакот од Македонија