Оддел: А08 Светска документација

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од разна светска документација.

1946.12.20_Department of External Affairs - 'Political intelligence report', no.5, Commonwealth of Australia
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1946.12.20_Department of External Affairs – ‘Political intelligence report’, no.5, Commonwealth of Australia

Во овој австралиски разузнавачки документ се вели дека борбата во егејска Македонија 1946-1949 година била борба на македонскиот народ за своја држава. Во „Доверливиот документ“ под број 3 се вели дека постоеле 6 000 наоружани герилци кои биле помагани од над 35 000 жители од селата. Потоа на страна бр. 2, точка 5, пишува дека герилците кои се запишани во…

1910.07_Американски завод за доселеници - ’Списание за политичка економија‘, т11, бр7
Posted in А8.1 Слика и посока

1910.07_Американски завод за доселеници – ’Списание за политичка економија‘, т11, бр7

Од упатствата за попишувачите на американските пописи во 1911, 1920 и 1930 година може да се заклучи дека веќе во 1899 година во САД, македонскиот јазик бил ставен во графата главни странски јазици кои попишувачите можеле да ги впишат во пописните обрасци. Во „Списанието за политичка економија“ том 11, број 7, од златец 1910 година, каде се претставени истрагите кои…

1899.12.09_Филип Трпче, патна исправа, САД
Posted in А8.1 Слика и посока

1899.12.09_Филип Трпче, патна исправа, САД

Меѓу патниците од бродот “Палатиа” кои од Хамбург тргнале кон пристаништето Елис Ајланд во Њу Јорк, на 9 снежник 1899 година, бил и 33 годишниот Филип Трпче. Тој се претставил дека е од Македонија, со националност македонска. Посочиле: Драги Стојкоски, Весник „Илинден“

1967-1969_Webster Dictionary language classification
Posted in А17.1 ДМК Слика посока А8.1 Слика и посока

1967-1969_Webster Dictionary language classification

Во едно од своите изданија и само во тоа издание познатата британска Вебстер (Webster) енциклопедија и речник излезе со разврстување на јазиците кое се совпаѓа со македонското национално гледиште негувано уште од национално-просветителскиот период – македонскиот јазик како најстар и изворен јазик на сите славјански јазици. Според табелата даден е следниот распоред: Како една од главните групи на ИНДО-ЕВРОПСКИ јазици…

1944.09.22_Нацистички извештај - македонски антифашизам
Posted in А8.3 Само посока

1944.09.22_Нацистички извештај – македонски антифашизам

Македонците се непријателски настроени кон германската армија Во германскиот документ, кој е именуван како таен команден предмет од 22 гроздобер 1944 година, се вели дека целокупната борбена област Македонија е боиште и треба да се очекуваат непријателски напади. Во понатамошниот дел се предупредува дека „на секој германски војник или цивил мора да му биде јасно дека постојано е опколен од…

1941+_Бугарското свештенство под нацистичкииот кукаст крст
Posted in А8.3 Само посока

1943.11.23_Нацистички воен извештај – бугарските заблуди, Софија

Во германскиот извештај се утврдува дека Бугарија не ја разбира волјата на македонскиот народ. Во доверливиот извештај од 23 студен 1943 година, испратен до германскиот воен аташе во Софија и наредбодавецот на воениот округ Бугарија, се проценува политичката состојба во Албанија и бугарско-македонската граница. Во извештајот за Македонците, кои биле под албанска, односно италијанска окупација, се вели дека сосема мал…

Вероучение - Поука 03
Posted in А8.3 Само посока

1927.10.16_Чехословачка амбасада Софија до МВР во Прага, телеграма

„Македонскиот комитет се заканува дека ќе ги ликвидира членовите на владата ако наспроти предупредувањето, владата посегне на неговите членови. Прашање е како владата ќе го изврши апсењето, кога целата полиција е од Македонци. Енергијата на владата се поткопува од нерешителноста на некои министри. Сега владата превзема мерки за сопствена безбедност. Кризата ќе избувне веднаш штом белградската влада побара да бидат…

1978 « 2019.02.15_Македонија во шведски историски атлас (видео)
Posted in А8.1 Слика и посока

1978 « 2019.02.15_Македонија во шведски историски атлас (видео)

1953.04.16_CIA - 'Background, whereabouts and activities of Ivan Mihailov'
Posted in А8.1 Слика и посока

1953.04.16_CIA – ‘Background, whereabouts and activities of Ivan Mihailov’

Документ на ЦИА кој потврдува за соработката на Ванчо Михајлов со Гестапо и разни други нацистички и фашистички сили. „… 4. Од 1928 година ВМРО никогаш нема одржано званичен конгрес каде Михајлов би требало да даде отчет за неговите дејства. Од 1928 до 1934 Михајлов останал во Софија и ја отстранил сета опозиција на неговото водство; има гласини дека повеќе…

1863.03.16_Британско Собрание - расправа
Posted in А8.1 Слика и посока

1863.03.16_Британско Собрание – расправа

Во расправа во Британскиот Парламент се изнесува дека во Македонија претежно живее Славјанско население додека во Бугарија постои народносна аномалија – зборуваат Славјански, но се татарски народ. Посочил: Пољакот од Македонија

1928.11.20_Eduard Bernstein - 'Angelegenheit Mazedonier'
Posted in А8.1 Слика и посока

1928.11.20_Eduard Bernstein – ‘Angelegenheit Mazedonier’

По повод повикот за поддршка на македонското ослободително движење Едуард Бернштајн оставил белешка во својата архива и ја именувал како: „предмет Македонци (Angelegenheit Mazedonier)“ Содржина на белешката: „… Зигфрид Јакоби Берлин, Н.О. 43, Ноје Кенигштрасе ул. 80а, 20.11.28 Почитуван господине! Во врска со манифестацијатa испратенa до вас пред неколку дена, би сакал искрено да ве замолам да му дадете значење…

1928.11_Aufruf von deutschen und österreichischen Intellektuellen - 'Für den Frieden auf dem Balkan', Berlin
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1928.11_Aufruf von deutschen und österreichischen Intellektuellen – ‘Für den Frieden auf dem Balkan’, Berlin

„За мир на Балканот“ – Повик на германски и австриски учени за поддршка на македонското ослободително движење. Повикот меѓу другите е потпишан и од Едуард Бернштајн.   Содржината на повикот: „… За мир на Балканот Потпишаните сметаат дека е нивна должност да го привлечат јавното мислење кон ужасните услови што во моментов се случуваат меѓу македонските фракции на бугарска територија….

1906.07.14_Универзитет од Лозана - Диплома на Рајна Алексова (Македонка)
Posted in А8.1 Слика и посока

1906.07.14_Универзитет од Лозана – Диплома на Рајна Алексова (Македонка)

Во дипломата од Универзитетот од Лозана на првата жена фармацевт, битолчанката Рајна Алексова по националност запишана според нејзиното изјаснување како Македонка.   Посочил: Пољакот од Македонија

2021.10.19_ЕФА - ’Декларација за македонското малцинство‘, Брисел
Posted in А8.3 Само посока А15 Странски изјави

2021.10.19_ЕФА – ’Декларација за македонското малцинство‘, Брисел

Европската слободна алијанса ЕФА усвои деновиве Декларација во Брисел со која ја повикува Европската унија да ги охрабри Бугарија и Грција да го поддржат самоопределувањето и културниот идентитет на своите граѓани од македонско потекло. Според ЕФА Македонците ги исполнуваат критериумите за малцинство, лојални се на државите во кои живеат и се силно мотивирани нивниот заеднички идентитет, вклучувајќи ја нивната култура,…

1907.01-06_The Bankers' Magazine, vLXXXIV, New York
Posted in А8.1 Слика и посока

1907.01-06_The Bankers’ Magazine, vLXXXIV, New York

Во американски банкарски магазин се наведува дека многу било корисно за банките да имаат службеници кои ги знаат јазиците на големиот број странски доселеници кои тогаш надоаѓале во САД. Така се наведува список од јазици за кои Првата Национална Банка од Питсбург обезбедила службеници кои ги познаваат. „… Странски јазици кои се говорат во Првата Национална Банка од Питсбург ги…