1908_George Duruy - 'Ecole et Patrie'
Posted in А12.1 Слика и посока

1908_George Duruy – ‘Ecole et Patrie’

  …Македонци, Грци, Бугари, Германци…

1931_Британска етнографска карта
Posted in _Избор А10.1 Слика и посока

1931_Британска етнографска карта

Британска Етнографска карта на Европа, 1931, Македонци забележани како посебен народ. Британская этнографическая карта Европы 1931 г., македонцы отмечены как отдельный народ.

1951_Victor Serge -  'Memoirs of a Revolutionary'
Posted in А12.1 Слика и посока

1951_Victor Serge – ‘Memoirs of a Revolutionary’

“Македонците, горди, сиромашни, и тивко, беа само Македонци.” Victor Serge, “Memoirs of a revolutionary”, 1903-1941.

1900_Петербуршки ведомости, бр.315
Posted in А15 Странски изјави

1900_Петербуршки ведомости, бр.315

Склучувањето на Санстефанскиот договор беше голема грешка од руска страна. Зашто тој Договор правеше од Македонија чисто бугарска земја. Таа е словенска, но не и бугарска.

Четата на Славејков
Posted in А24.1 Чети

Славејко Арсов

Четата на војводата Славејко Арсов. (прв ред втор од десно кон лево)  

2020.01.20_Зузана Тополињска
Posted in А15 Странски изјави

2020.01.20_Зузана Тополињска

Мене лично многупати директно некако ми го искомпликува животот односот на Бугарите со фактот дека јас се занимавам со македонистика и го истражувам македонскиот јазик. И од тука ми дојдоа некои асоцијации како изгледале тие бугарски интервенции од самиот почеток, откога почнав да се занимавам со македонистиката. Мислам дека овие случки кажуваат многу, а мојот заклучок е дека пред сè…

1433_Bertrandon de la Brocquiere- “Le Voyage d’Outremer – Recueil de voyages et de dokumentes pour sevir á l`Historie de la géographie”, p.200
Posted in А12.1 Слика и посока

1433_Bertrandon de la Brocquiere- “Le Voyage d’Outremer – Recueil de voyages et de dokumentes pour sevir á l`Historie de la géographie”, p.200

Македонците одделени од Грците, Србите, Бугарите, Албанците итн…

1874.11.18 Постол – 1926.07.26 Софија_Крсте Петков Мисирков
Posted in Г04 Историја - Родољуби

1874.11.18 Постол – 1926.07.26 Софија_Крсте Петков Мисирков

  Дајте ни да си имаме свои, македонски национални чувства и да создаваме македонска култура, како што сме го правеле тоа со векови и кога нашата татковина не влегувала во една држава со вашата. Самоопределувањето на македонците „Мир“ 7427, 25.3.1925, 1

1903.06.02_ Lancashire Evening Post - По Солунските атентати Гемиџиите се заканувале со биолошко оружје
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.06.02_ Lancashire Evening Post – По Солунските атентати Гемиџиите се заканувале со биолошко оружје

Во пролетта 1903 година, неколку месеци пред Илинденското востание, започнале терористичките акции на Солунските атентатори, а овие настани придонеле светот и Европа да слушнат за проблемот со македонското прашање. „Чумата како оружје: Последниот воен ресурс на Македонците“ е насловот на новинарски напис во англискиот весник Lancashire Evening Post објавен на 2 јуни 1903 година. По завршувањето на терористичките акции на…

1890.07.19_The Times from London, (Greater London), pg. 07
Posted in А9.1 Слика и посока

1890.07.19_The Times from London, (Greater London), pg. 07

Во статијата се споменуваат Митрополитот Теодосиј (скоро сигурно се мисли на Т. Гологанов) и уште двајца митрополити кои се Македонци поставени за епископи во Македонија од бугарската егзархија, а кои никогаш не живееле во Бугарија. Нивното поставување во Македонија наишло на протести кај грчките провладини весници каде отворено се признава дека идното приклучување на Македонија го сметаат за клучно за…

1903.04.26_The Washington Times, p3, i3
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.04.26_The Washington Times, p3, i3

Што пишува за тоа Х.Р. Чемберлејн, дописник на Вашингтон Тајмс од Софија, во дописот од недела, 26. април, 1903 година на страница 3: „… Вистина е дека оваа земја (се мисли на Бугарија з.н.) силно сочувствува со Македонското движење. Близу половина од населението (се мисли во Бугарија з.н.) се Македонци, по род или по потекло …“, пишува дописникот на Вашингтон…

1903.05.26_The New York Times - Грчки шпион го предаде Гоце Делчев
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.05.26_The New York Times – Грчки шпион го предаде Гоце Делчев

Наслов во Њу Јорк Тајмс за убиството на Гоце Делчев и предавството од грчки шпион, со наслов „смртта на македонскиот водач“.   „… MACEDONIAN CHIEFS DEATH. A Gr^ek Spy Betrayed Deltcheffa ‘ Whereabout* to the Turks. . — • ■ ■ I London Tripes—New Yohk Times Special Cablegram. LONDON, May 26.—Detailed reports of : the death of Deltcheff, the famous…

1933.08.03_Весник „Македония“
Posted in А3.1 Слика и посока

1933.08.03_Весник „Македония“

…По повод 30-годишнината од Илинденското македонско востание, и 40-годишнината од МРО, во градот Горна Џумаја со македонска прослава се одбележува настанот, со споменикот и симбол на таа македонска борба за слобода, Македонскиот Четник. Со 5000 присутни, започна панихида за паднатите борци како и молитва на неврокопскиот митрополит Макариј заедно со уште 30 свештеници за живите борци. Меѓу другото, Неврокопскиот митрополит…

1964_Keith Brown - 'Loyal unto Death, Trust and Terror in Revolutionary Macedonia'
Posted in А11.1 Слика и посока

1964_Keith Brown – ‘Loyal unto Death, Trust and Terror in Revolutionary Macedonia’

Гоце Делчев : “…Ние ќе работиме за Македонија, ние Македонците имаме многу душмани, и треба да се бориме против сите тие. Најпрвин врховистите се наши душмани. Тие се лојални слуги на Крал Фердинанд, и иако се Македонци, не работат за Македонија, туку за него..”.

1942.09.14_The Newcastle Sun, p1
Posted in А9.1 Слика и посока

1942.09.14_The Newcastle Sun, p1

МАКЕДОНЦИТЕ ВО РЕВОЛТ ПРОТИВ БУГАРИТЕ „Се објавува дека бугарска Македонија е во тотален револт. Состојба на опсада е прогласенa во Скопје – поранешен град на тврдината во Југославија – и околината, каде се вели дека револуционерните групи го тероризираат населението. Бугарски властодршци биле убиени во неколку градови. Германските кругови тврдат дека Русија ги снабдува бунтовниците со храна и муниција преку…