Posted in 13.2 Само слика

1906.04.17_Bulgarian outrages – Macedonian incinerated

Пробугарските врховисти ги напаѓаат Македонците. Запалиле жива жена и нејзините две мали деца затоа што му дале гостопримството на Јане Сандански.

Posted in 13.1 Слика и посока

1904.07.14_The Princeton Union, Minnesota

Извештај за печатот од британскиот конзул во Отоманска Турција дека бил делотоворен заштитник  „неверниците“ (гиаури) – Ерменци, Бугари, Македонци и Евреи – при поплаките кога ќе се најделе во тешкотии.

Posted in 11.1 Слика и посока

0993-1018«1886_Johann Gustav Ferdinand Droysen ‘Allgemeiner historischer Handatlas’

За Самоиловото царство, Дројсен напишал: „Федерацијата на словенскиот наследен принц под суверенитетот на македонскиот Самоил, 993-1018“ Општиот историски атлас на Дројсен го опишува Цар Самоил како Македонец – (1886 година) Општ историски рачен атлас е името на историски атлас, создаден…

Posted in 23 Османлиско Царство

Христо Оклев – Попето и Мирче Ацев – Симоноски

Posted in 23 Османлиско Царство

Војводата Мирче Ацев – Симоноски со тројца другари

Posted in *Избор 10.1 Слика и посока

1895.05-11_The Literary Digest – ‘Periodical Literature of the World’, vXI

„… Од друга страна Македонците не мислат дека владеењето на бугарскиот полицаец ќе биде многу подобро од Турскиот заптија, и нема да се борат заедно освен ако нивната независност не е загарантирана. …“ Посочил: Dragan Markoski

Posted in 13.1 Слика и посока

1914.12.30_Daily Telegram, Clarcksburg, West Virginia, p3

Американски новинарски извештај за космополитизмот на Белград – во градот има Срби, Бугари, Грци, Турци, Македонци, Чеси, Евреи, Унгарци и Германци!

Posted in 1.2 Само слика

1970_Милан Антонов – ‘Спомени’

Сведоштво на внукот на Гоце Делчев: „… Тој бил Македонец, а не Бугарин или Србин! …“ „… Гоце Делчев со сета своја револуционерна дејност и сфаќањата, има извонреден придонес во обликувањето и развојот на македонската национална свест. Не бугарска, не…

Posted in 12.2 Само слика

1829+_Giuseppe Giusti

Македонците спомнати во песна на италијанскиот поет Giuseppe Giusti кој живеел од 1809 до 1850 година. „… Кој е тоа, украсен со стотини (вид накит), Градоначалникот на Лукка, протестантскиот Дон Жуан Меѓу тираните не е тиран туку џуџе Кога виде…

Posted in 05 Македонски сведоштва

Методија Андонов Ченто

Македонија е создадена од крвта на сопствениот народ и никако поинаку и затоа Македонија е само на Македонците.

Posted in 10.2 Само слика 16.2 Само слика

0086-0160_Аријан (македонско-хеленско соперништво)

Древниот летописец Аријан (86 – 160 н.е.) говори за народносното соперништво помеѓу Македонците и Илините.

Posted in 10.2 Само слика 16.2 Само слика

-0323 « 0000~_Diodorus Sicilius (за колежот на Хелените)

„… Хелените кои беа населени во Бактрија и Согдијана… слушнале дека кралот (Александар) починал од повредите, па се побунија против Македонците… По смртта на Александар тие беа масакрирани од Македонците …“ Диодор, летописец од Сицилија, по потекло Хелен.