Вероучение - Поука 03
Posted in А5.3 Само посока

1878.10.30_Софиски до Џумајски Комитет, писмо

После писмото од Калмиков со кој се бара употреба на зборот ‘македонски’, наместо исполнување на барањето, од софискиот комитет со изговор за безредие се наметнува укинување на промакедонскиот Џумајски добротворен Комитет и апсење на Димитар Поп Георгиев. „Софиски добротворен Комитет ‘Единство’ Бр: 103 објавен на 30ти октомври 1878 Софија, До Џумајскиот добротворен комитет сместен во Џумаја. Од вашето писмо од…

Posted in А19.1 Слика и посока

1970_Й. Иванов – ‘Български старини из Македония’, БАН

  Уште еден средновековен извадок од бугарски извор кој укажува дека православните Славјани општо биле нарекувани Бугари. Бугарските кнезови војувале против Солун. Меѓу нив како бугарски кнез е наведен и Десимир Великиот Кнез Моравски.   Слободен македонски превод: „… Бугарите слушнале за мене. И Великиот кнез Десимир Моравски и Радивој кнез Преславски и сите кнезови бугарски се собрале околу Солун…

Posted in А4.1 Слика и посока

1897_Гаврил Атан, фрескописен потпис

  Фрескописец Гаврил Атан: МАКЕДОНЕЦ од село Берово, Малеш 1879 год   Посочила: DragonGirl

0863 — 0867_Cyril a Metod na Veľkej Morave
Posted in А13.3 Само посока

0863 — 0867_Cyril a Metod na Veľkej Morave

Според словачкото гледиште изнесено и на Википедија, мислителот Константин (Св. Кирил) го избрал јазикот сега познат како стар црковнославјански јазик, кој претставува култивиран МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК од околината на Солун, за потребите на нивната мисија во Велика Моравија. На тој јазик заедно со неговиот брат Методиј ги направиле првите преводи од литургиските и библиските списи.   Посочила: DragonGirl Извор: sk.wikipedia.org

1894_William P. Dickson - The History of Rome, Book III
Posted in А17.3 Само посока

1894_William P. Dickson – The History of Rome, Book III

Многупати повтореното раздвојување на Македонците и Грците како одделни народи, со истакнување на почетокот од римскиот стадиум од нивното постојано и вечно непријателство. Историја на Рим From the Union of Italy to the Subjugation of Carthage and the Greek States (Од унијата на Италија, до потчинувањето на Картагена и на грчките држави) Поглавје 10 Трета Македонска војна За Филип Втори…

Вероучение - Поука 03
Posted in А12.3 Само посока

1500+_Нострадамус за Македонија и Македонците

Нострадамус во своите пишувани дела повеќе пати ја спомнал Македонија. При тоа без поврзување со Хелас. Дури и повеќе од тоа, споменува Македонец – Македонци, што ја негира современата грчка теорија дека споменувањето на Македонија призлегува само како земјописен, а не и како народносен поим.   Quatrains – Century II 96 Burning torch will be seen in the sky at…

1915.04_Јане Сандански - некролог
Posted in А4.2 Само слика

1915.04_Јане Сандански – некролог

Легендарниот војвода Јане Ив. Сандански „Старикот“ „Пирински Цар“. Роден 1874 во с. Влахи Мелничка околија, после 20 годишна неуморна борба за ослободителното дело на македонскиот роб падна убиен на 10 април 1915 во Пирин, месноста „Баба“, убиен, од злосторничка рака на Бугари.   English: Legendary Duke Jane Iv. Sandanski “Starikt” “Pirin Tsar” Born 1874 in vilage Vlahi Melnik district, due…

1584_Симеон Лехаци - 'Патувачки белешки'
Posted in А19.1 Слика и посока

1584_Симеон Лехаци – ‘Патувачки белешки’

Ерменски монах Симеон Лехаци кој живеел во Украина преземајќи поклоничко патување поминал и низ Балканот. За посетата на Босна, во неговата книга тамошното православно христијанско население ги нарекува Бугари. А нивниот јазик бугарски. Како и од повеќе други писатели се потврдува сознанието дека името Бугари, бил еден од изразите кој се користел за селското славјанско православно христијанско население. Дури во…

1993_Eric John Ernest Hobsbawm - lecture opening the academic year, Central European University, Budapest
Posted in А20.3 Само посока

1993_Eric John Ernest Hobsbawm – lecture opening the academic year, Central European University, Budapest

Британскиот историчар и писател Ерик Џон Ернест Хобсбаум во говорот при отворање на универзитетската школска година во Средишно Европскиот Универзитет во Будимпешта пред студентите меѓу другото ќе ја спомене грчката злоупотреба на историјата и нивното неоправдано ограничување на правото на името Македонија. Македонски: „… Најголемите идеолошки злоупотреби на историјата се повеќе засновани на анахронизам (*) отколку на лаги. Грчкиот национализам ѝ…

1601_Mavro Orbini - 'Il Regno de gli Slavi', Pezaro
Posted in А11.3 Само посока

1601_Mavro Orbini – ‘Il Regno de gli Slavi’, Pezaro

Дубровничкиот писател, католички монах Мавар (Мавро, Мауро) Орбини во своето најзначајно дело „Кралството на Словените“ во еден пасос Александар Велики, древните Македонци како и Илирите, Трачаните и Мизијците ги прикажува како Словени. Исто така наведува дека јазикот на Русите бил ист со јазикот на древните Македонци. Подолу е дадена содржината на пасосот:   Македонски: „… Во една цариградска библиотека сочувана…

1949.05.12_The Anniston Star, p4, Alabama
Posted in А9.1 Слика и посока

1949.05.12_The Anniston Star, p4, Alabama

Една одлична анализа за спорот околу македонското прашање помеѓу Тито и Коминтерната. Комунистичката интернационала – Коминтерна (Коминформ) извесно време застанала на позицијата за обединување на трите македонски делови како посебна држава. Оваа единица би им послужила како марионетска држава за преку неа прво: да се воспостави просторна поврзаност со Албанија (преку Бугарија) и второ: советско излегување на Егејско и Јадранско…

1903.10.21_The New York Times - Plans of Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.10.21_The New York Times – Plans of Macedonians

  ПЛАНОТ НА МАКЕДОНЦИТЕ. Странскиот дописник успеал да стапи во врска со македонски револуционерен водач. Преку него дознава за планот да се одржуваат борбени дејства и во текот на зимата, зависно од временските услови, додека напролет повторно би дигнале востание со цел да се покаже дека Турција не може да го среди македонското прашање. Турците вршеле разни злосторства, ги убивале…

1903.12.03_The New York Times - Macedonia's heroic struggle for freedom
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.12.03_The New York Times – Macedonia’s heroic struggle for freedom

ХЕРОЈСКАТА БОРБА ЗА СЛОБОДА НА МАКЕДОНИЈА Една подолга весникарска статија која многу прецизно ја претставила состојбата со македонското ослободително движење. На почетокот укажува за сличностите на македонското ослободително движење за слобода со претходната успешна бугарска борба за ослободување од турското владеење. Дава опис на исклучително тешкиот востанички живот. Споменува учество и на жени востаници, посебно споменувајќи Екатерина Арнаудова која била…

1903.08.15_The New York Times - will aid Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.08.15_The New York Times – will aid Macedonians

Бугарскиот Премиер Петров на обвинувањата за бугарската вмешаност во Илинденското Востание возвраќа: „… Востанието, тој вели, било целосно национално Македонско движење организирано од Македонскиот Внатрешен Комитет …“. Потоа наведува дека не само што на бугарската граница не можат да ја поминат нигу поголеми ниту помали востанички чети, туку и во длабочина внатрешно постојат пунктови за проверка. Во еден дел се…

1904.02.17_The New York Times - Fear of Balkan war
Posted in А9.1 Слика и посока

1904.02.17_The New York Times – Fear of Balkan war

  Разни дипломатски превирања околу правата на угнетуваните Македонци во рамките на Османлиското Царство.   Посочила: DragonGirl