1942.09.14_The Evening Star, Washington
Posted in А11.1 Слика и посока

1942.09.14_The Evening Star, Washington

Весникот известува за македонскиот отпор. Обид за атентат на бугарскиот Министер за Внатрешни Работи, растурање на летоци за македонските востаници, во с. Смилево сите бугарски службени лица биле убиени од страна на македонски групи, македонските кругови во Софија биле противбугарски…

1944_ВШ на НОВ и ПОЈ до ГШ на НОВ и ПОМ
Posted in А1.3 Само посока

1944_ВШ на НОВ и ПОЈ до ГШ на НОВ и ПОМ

Бугарите како повоено заштитена „творба” на Тито и Москва! Тито и Москва, не само што ги спасија од уништување, губење територии и исплата на воени репарации (за грабежи, палежи, и масакри по: Македонија, Србија, Романија, Грција, Босна и др. земји…

1934.01.24—1936_Македонски Вести (Ангел Динев, Михаил Сматракалев, Коста Веселинов), Софија
Posted in А3.1 Слика и посока

1934.01.24—1936_Македонски Вести (Ангел Динев, Михаил Сматракалев, Коста Веселинов), Софија

На ден 24.01.1934 година во Софија излегол од печат првиот број на неделното списание за историја, наука, култура и книжевност „Македонски вести“, чиј сопственик бил Ангел Динев, а главни уредници биле Михаил Сматракалев и Коста Веселинов. Списанието си поставило задача…

2022.01_Македонец од Беломорска Македонија (видео)
Posted in А14.2 Беломорие

2022.01_Македонец од Беломорска Македонија (видео)

Сведоштво на Македонец кој во грчка војска бил учен да ги мрази Македонците. „На мајка ми и татко ми им беше страв да ми кажат кои сме. Кога се вратив дома и почнав да пејам песни за грчки херои, им…

1902—1944_Печатот на Македонците во САД
Posted in А3.3 Само посока

1902—1944_Печатот на Македонците во САД

“БОРБА” (1902). Прво информативно гласило во САД што го третирало ма­ке­дон­ското прашање бил весникот “Борба”, кој започнал да излегува од коложег 1902 година. Тоа е прв весник на македонската и бугарската емиграција во Аме­рика. До осмиот број бил орган на…

1904.03.01_Весник Политика - македонска емиграција
Posted in А7.1 Слика и посока

1904.03.01_Весник Политика – македонска емиграција

„… Од битолскиот вилает голем број Македонци континуирано се иселуваат во Америка. Изгледа дека со ова иселување раководат американските мисионери. Секој иселеник добива од нив темно – плаво одело и качкет на кој блеска американскиот грб. Сите се обезбедени со…

0180—0230 « 1961_Herodian of Antioch's - 'History of the Roman Empire', translated by Edward C. Echols
Posted in А16.1 Слика и посока

0180—0230 « 1961_Herodian of Antioch’s – ‘History of the Roman Empire’, translated by Edward C. Echols

„… Ова е древниот пад на Грците; постојаното организирање на фракции едни против друг и нивниот копнеж да ги доведат до пропаст оние кои кон нив им изгледале за супериорни ја упропастиле Грција. Нивните древни кавги и внатрешни непријателства ги…

2014.06.02_Ian Worthington - 'By the Spear, Philip II, Alexander the Great, and the Rise and Fall of the Macedonian Empire'
Posted in А10.1 Слика и посока А16.1 Слика и посока

2014.06.02_Ian Worthington – ‘By the Spear, Philip II, Alexander the Great, and the Rise and Fall of the Macedonian Empire’

„… Културата, од таму, немала ништо со да се биде ‘варварин’. Она кое Грците го мислеле со изразот било некој кој не зборува грчки. Два пати за време на своето владеење кажано е дека Александар зборувал на македонски, првиот пат…

1975_Лика Чопова Јурукова (внука на Гоце Делчев) - Гоце Делчев ѝ припаѓа единствено на Македонија
Posted in А14.2 Беломорие

1975_Лика Чопова Јурукова (внука на Гоце Делчев) – Гоце Делчев ѝ припаѓа единствено на Македонија

„’Македонија на Македонците’ беше рекол вујко ми Гоце. Макар што е малечка таа цути… Имам само една желба: вистината за Гоце и за моето семејство да му ја кажам на светот. Таму (во Бугарија м.з.) тоа го кажував, но сè…

1828 « 2002_Giannēs Koliopoulos, Thanos Veremēs - 'Greece, The Modern Sequel, from 1831 to the Present', London
Posted in А* Избор А6.1 Слика и посока

1828 « 2002_Giannēs Koliopoulos, Thanos Veremēs – ‘Greece, The Modern Sequel, from 1831 to the Present’, London

„… Јоанис Каподистриас, првата грчка глава на државата, имал малку двојби за северните ограничувања на Грците. Во неговиот одговор на прашањето од трите грчки Заштитнички Големи Сили во 1828 за ‘одбранбената граница’ на новата држава, тој ја предложил реката Аос-Мецовон-Пл….

1903.08.09_St. Louis Morning - Macedonian Dynamiters
Posted in А11.1 Слика и посока

1903.08.09_St. Louis Morning – Macedonian Dynamiters

„СТАРТУВАА МАКЕДОНСКИТЕ ДИНАМИТЕРИ ВО ВАЖНО ТУРСКО ПРИСТАНИШТЕ УЛИЧНИ СЦЕНИ ВО СОЛУН ВЕДНАШ ПОСЛЕ ДИНАМИТИРАЊЕТО НА ОТОМАНСКАТА БАНКА. Овој криминал, предвесник на многу слични избувнувања, бил изведен пред неколку седмици и беа сите доделени на македонските незадоволници, кои сакаат да создадат…

Методија Андонов - Ченто
Posted in А26 Југославија Социјализам

1946.08.10_Методија Андонов – Ченто

За време на социјализмот кај подоцнежните поколенија македонски родољуби, Методија Андонов – Ченто ќе биде водечка инспиративна личност во борбата за независна и обединета Македонија. Запрашани за што се борат, многумина од нив одговарале „за идеите на Ченто“. Така што…

Методија Андонов - Ченто
Posted in А13 Родољубни сведоштва А25.2 Партизански борци

Методија Андонов – Ченто

Не сум Бугарин, ами Македонец. Не се борев за голема Бугарија, туку за обединета Македонија и за националните права на Македонците.  

Иван Кантарџиев
Posted in А13 Родољубни сведоштва

Иван Кантарџиев

Не треба да имаме никакви дилеми дека сме наследници на древните Македонци на овие простори. Не е важно како историски сме еволуирале од доаѓањето на македонските Словени до денес. Ние сме потомци на древните Македонци.

Петре Пирузе - Мајски
Posted in А25.2 Партизански борци

Петре Пирузе – Мајски

Водач на Народно – Ослободителната Војска во западна Македонија. Легендарен командант од Дебрца. После војната отстранет заради неговите замисли за самостојна и обединета Македонија.