1986_Хриса Калиманова
Posted in А16.2 Беломорие А26.2 Партизански борци

Хриса Калиманова (1986)

Хриса Калиманова била само една од многу партизанки нa НОБ во Егејска Македонија, кои целата своја младост ја поминале измачувани во занданите од грчката војска и полиција. Во интервју раскажува за геноцидот над Македонците од Егејскиот дел на Македонија (снимено 1986 година): На, полицискиот дом не’ пречекаа со зборовите „Добредошла б’лгарко“ – јас му реков не сум б’лгарка! Вели ,Шо…

1873_Петко Славејков, писмо
Posted in А5.2 Само слика

1873_Петко Славејков, писмо

„… глупавите настојувања на тукашниот православен човек (Солун), …дека тие не се Бугари, туку Македонци т.е. различни од Бугарите …“ Петко Славејков зборува за движењето за издвојување на некои црковни општини во посебна македонска Црква преку возобновување на Охридската Архиепископија. Посочил: Пољакот од Македонија

1944.05.16_Прилепско архиерејско намесништво - бугаризација на личните имина
Posted in А19.1 Слика и посока А5.1 Слика и посока

1944.05.16_Прилепско архиерејско намесништво – бугаризација на личните имина

Еден документ како доказ за претопувањето (асимилацијата) на македонското население за време на окупацијата во текот на Втора Светска војна. Одземање на основните човекови права со измена на личните имина кои не звучат бугарски. Посочил: Poljakot od Makedonija

1100-1250_Robert Fossier - ’The Cambridge illustrated history of the Middle Ages‘, Cambridge
Posted in А11.1 Слика и посока

1100-1250_Robert Fossier – ’The Cambridge illustrated history of the Middle Ages‘, Cambridge

„… Во времето на првиот Нормански напад на Албанија, ние веќе најдуваме од Македонски Словени, Турци, Сарацени, Руски Варангинци и Нормански контингенти во царската војска. …“ Посочил: Пољакот од Македонија

1084_Orderic Vitalis - ’The Ecclesiastical History of England and Normandy‘, vol.II, London
Posted in А11.1 Слика и посока

1084_Orderic Vitalis – ’The Ecclesiastical History of England and Normandy‘, vol.II, London

„… Во меѓувреме, граѓаните на Дурацо, земајќи во сметка дека Норманите продреа длабоко во Бугарија и имаа одземено со силата на оружјето неколку покраини од Византиското царство, и како што беа целосно отсечени од добивање припомош од Тракијците, МАКЕДОНЦИТЕ и сите нивни соседи, започнаа да ја губат самодовербата и се советуваа меѓу себе како би можеле најдобро да избегаат од…

1912 « 1921_T. Alford Smith, B.A. Lond, F.R.G.S. - ’A geography of Europe‘, London
Posted in А12.1 Слика и посока

1912 « 1921_T. Alford Smith, B.A. Lond, F.R.G.S. – ’A geography of Europe‘, London

„… Меѓу расите кои сѐ уште се под турско владеење може да се споменат Албанците и Македонците …“ Посочил: Пољакот од Македонија

1913.12.1-1914.03.01 « 1921_Legislative Documents, 144 session, vol. XX - No. 50 - Part 4, New York - Albany
Posted in _Избор А8.1 Слика и посока

1913.12.1-1914.03.01 « 1921_Legislative Documents, 144 session, vol. XX – No. 50 – Part 4, New York – Albany

Американска научна студија од 1921 која разработува доселенички бројчаности, во списокот на НАЦИОНАЛНОСТИ ги наведува и Македонците. Никој од наведените не е земјописен поим. Сите биле и сега се нации. Националности Албанци Италијанци Ерменци Грци Полјаци Руси Македонци Бугари Сиријци Евреи Посочил: Пољакот од Македонија

1876.10-11_’Revista Contemporánea‘, tVI
Posted in _Избор А12.1 Слика и посока

1876.10-11_’Revista Contemporánea‘, tVI

„… Современи Разгледи. Том VI. За да може читателот да го разбере словенскиот спор во неговата целина на која се повикува Турција, за момент се навраќаме на етнографското потекло на неколкуте христијански населенија во европска Турција, кои се нарекуваат, според земјописното име на покраините каде што живеат, Србија, Срби стари Црногорци, Босанци, Херцеговци, Бугари, Македонци, иако во исто време сите…

1903.09.03_The Jackson Herald newspaper, pg3, Missouri
Posted in А18.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1903.09.03_The Jackson Herald newspaper, pg3, Missouri

„… The dreaded bashi-bazouks of Turkish army have begun operations In Macedonian uprising. They were reported to be massacring hundreds under the leadership of Albanian chiefs. Its said river at Monastir [Bitola] was full of bodies of women & children mutilated by bashi-bazouks. …“ Посочил: Саша Узунов Извор: Library of Congress

1932_Анђелко М. Крстић - роман ’Трајан‘, Скопље
Posted in А7.1 Слика и посока

1932_Анђелко М. Крстић – роман ’Трајан‘, Скопље

„… – Срби вас ве викаат – одвраќа детето. – И учителот така нам ни кажува. – Не знае твојот учител ништо… Ништо тој не знае! – Што не знае?! Кој не знае?! – гракнаа повеќемина од нив од околните маси, а некои му тргнаа на Кузман на физичко пресметување. Тој се подигна, ја извлече својата тесла под блузата и…

1916.01.06 « 1982_Бугарскиот колеж кај Дервишка нива
Posted in А1.3 Само посока А19.3 Само посока

1916.01.06 « 1982_Бугарскиот колеж кај Дервишка нива

Во текот на Прва Светска војна, во еден ден, на Бадник спроти Божик, бугарската војска убила 103 Поречани кои ги фрлиле во еден ископ во месноста Дервишка Нива. Бугарската војска, која го окупирала овој крај по повлекувањето на Србите, организирала казнена единица под водство на полковникот Панов, користејќи посебни мерки за заплашување на населението кое го сметале за просрпско. Тогаш…

1879.05.23_The Camperdown Chronicle
Posted in А9.1 Слика и посока

1879.05.23_The Camperdown Chronicle

„… МАКЕДОНСКИ ВОСТАНИЦИ Македонските востаници одбиле да ги прифатат условите за мир понудени од Турската Влада со цел за смирување на провинцијата. Народот бара автономија. …“ 1879 Година македонските востаници барале АВТОНОМИЈА. Описот најверојатно се однесува за Кресненското Востание. Посочил: Пољакот од Македонија

1895.12.10_Launceston Examiner
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1895.12.10_Launceston Examiner

„… МАКЕДОНСКИ БУНТ Било испратено барање до Русија од Македонските бунтовнички водачи. Тие бараат 20,000 пушки и 2,000,000 патрони. …“   Посочил: Пољакот од Македонија

1895.08.19_The Mercury Monday Morning
Posted in _Избор А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1895.06.28_The Zeehan and Dundas Herald

„MACEDONIA. Fighting between the Turks and Macedonians is being fiercely continued. Thousands are laying dead, and no preparation made for their burial.“

1895.08.19_The Mercury Monday Morning
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1895.08.19_The Mercury Monday Morning

„…  МАКЕДОНИЈА. Водачите на побунетата страна во Македонија испратиле комуникација до Г-дин Гледстоун (британскиот премиер н.з.), повикувајќи го да го употреби своето влијание во Англија кон тоа да им обезбеди припомош во нивната борба против турското угнетување. …“   „… MACEDONIA. The leaders of the revolting party in Macedonia have sent a communication to Mr. Gladstone, urging him to use…