Оддел: А05 Бугарски извори разни

Докази за македонската самобитност потврдено со докази од разни бугарски извори.

2008+_БМОРК, лажен Устав
Posted in А5.2 Само слика

2008+_Б.М.О.Р.К., лажен Устав

Бугарските пропагандисти едно време започнаа упорно да убедуваат дека во првиот Устав на В.М.Р.О. не стоело В.М.Р.О. (Внатрешна) туку Б.М.Р.О. (Бугарско). При тоа за поткрепа ја вадеа горната лажирана (фалсификувана) слика. Бројните подоцнежно откриени документи посебно од странските новинарски архиви во целост исклучија било какво присуство на некаква организација со име Б.М.Р.О. или Б.М.О.Р.К..   Посочила: DragonGirl

Вероучение - Поука 03
Posted in А5.3 Само посока

1878.10.30_Софиски до Џумајски Комитет, писмо

После писмото од Калмиков со кој се бара употреба на зборот ‘македонски’, наместо исполнување на барањето, од софискиот комитет со изговор за безредие се наметнува укинување на промакедонскиот Џумајски добротворен Комитет и апсење на Димитар Поп Георгиев. „Софиски добротворен Комитет ‘Единство’ Бр: 103 објавен на 30ти октомври 1878 Софија, До Џумајскиот добротворен комитет сместен во Џумаја. Од вашето писмо од…

Posted in А5.3 Само посока

1944_Венко Марковски – ‘Робии’, Слободна Македонија

Кариеристот Венко Марковски пред да ги предаде своите услуги на бугарската држава и противмакедонска пропаганда, за Македонците ќе пишува: „Села и градови гореа, пиштеше Македонија под тројна страшна робија: Првата беше германска, втората беше италијанска, третата камен гореше. Бугарска беше крвава … Војници изрод Бугари, по крв и ѕверства бирани пратени во Македонија, децата во утробите мајкини да ги пропиштат,…

1895_Г. Димитровъ - ’Княжество България въ историческо, географическо и етнографическо отношение‘, Пловдивъ
Posted in А5.1 Слика и посока

1895_Г. Димитровъ – ’Княжество България въ историческо, географическо и етнографическо отношение‘, Пловдивъ

Тоа што Македонците не сакале да се кажуваат за Бугари дури и при наложувања од свештенството на бугарската егзархија ги приморало Бугарите да ги претставуваат како лукави, итри, непатриоти (бугарски) кои само за пари мислат кога им се бара да се искажат дека се Бугари. „… Македонците општо се развиени, итри, лукави и подли луѓе. Македонецот ја сака слободата повеќе…

1873_Бугарско Книжевно Дружество - ’Периодическо Списание‘, кн7-8
Posted in А5.1 Слика и посока

1873_Бугарско Книжевно Дружество – ’Периодическо Списание‘, кн7-8

Бугарското Книжевно Дружество (претходник на Бугарската Академија на Науките) во 1873 година ќе биде свесно за длабочината на јазичните разлики и ќе се произнесе дека Македонците никогаш нема да се согласат во своите говори да ги користат темните вокали кои се својствена одлика на бугарскиот јазик. Така што запишале: „… А Македонецот никогаш нема да се согласи да ги пишува тие…

1943_Димитар Панаков - Карта за самоличност (народност Македонец), Битола
Posted in А5.1 Слика и посока

1943_Димитар Панаков – Карта за самоличност (народност Македонец), Битола

1954_Отечествен фронт, Софија
Posted in А5.3 Само посока

1954_Отечествен фронт, Софија

„… Од тој ден изминаа 54 години, а името на преданиот и бестрашен борец на македонското национално – револуционерно движење Гоце Делчев се носи и денес како легенда низ целата македонска земја. Гоце Делчев е и ќе остане бесмртен во свеста на македонскиот народ …“   Посочил: Портал Денешен

Posted in А5.3 Само посока

1957_Работническо дело, Христо Калајџиев, Софија

  „… Се навршуваат 54 години од херојската смрт на пламениот борец револуционер, на великиот син на македонскиот народ, Гоце Делчев. Неговото велико дело свети се појарко, а неговиот подвиг и денес ги вдахновува борците за слобода, за мир и за разбирање меѓу народите. Гоце Делчев не пишувал книги, нема ни запишани негови говори. Во неколку писма и со неколку…

1905.02.05_Андреј Славов Тошев, депеша до кнезот Фердинанд
Posted in _Избор А5.1 Слика и посока

1905.02.05_Андреј Славов Тошев, депеша до кнезот Фердинанд

Дипломатска депеша од бугарскиот амбасадор Андреј Славов Тошев, од 5 сечко 1905 година, кој како трговски претставник на Бугарија во Битола, ја испраќа до бугарскиот Кнез Фердинанд. Во целата дипломатска депеша Андреј Славов Тошев зборува за македонското прашање, за Македонија и за Македонците, прави јасна разлика меѓу Македонците и Србите, Бугарите и Грците! „…Амбасадорот Андреј Славов Тошев го известува Неговото…

1862.11_Цариградски весник, писмо од Пловдив
Posted in А5.1 Слика и посока

1862.11_Цариградски весник, писмо од Пловдив

„… Ве молам браќа МАКЕДОНЦИ! Вие, ми се чини дека со горделив презир гледате на вашите браќа: Бугари и Тракијци, кога не им ги одобрувате учебните книги, и итате со голема брзина кон србизмот …“   Посочил: Види Види

1941_Бугарски историчари - за цар Самоил
Posted in А5.2 Само слика

1941_Бугарски историчари – за цар Самоил

„… професор Јордан Иванов тврди, дека цар Самоил е од ерменско потекло; проф. Златарски, Пастухов, Цветко Стојанов и др. мислат дека цар Самоиловиот род бил од славјанско потекло – од македонско славјанско племе брсјаци; проф. Никола П. Благоев смета цар Самоиловиот род за прабугарски; српскиот проф. Владимир Петковиќ мисли дека цар Самоил имал персиско потекло. … меѓу тие лутања на…

1858.09_Български книжици
Posted in А5.1 Слика и посока

1858.09_Български книжици

За бугарските шовинисти јазикот на Зографски бил „српски“. „… Кратка Свештена Историја, преведена, се гледа од грчки и напишана на бугарско македонско наречје, една смеса од бугарски и српски. … Отец Партенија (Зоографски н.з.), на когошто со голема почит му ја целуваме десницата, нека дадат волја да забележиме, дека си нема место да пишува некои книги за целиот народ на…

1857.07_Цариградски весник
Posted in А5.1 Слика и посока

1857.07_Цариградски весник

„… Ние спознаваме дека тој (Партениј Зографски) што не’ советува во ’Ц. Весник’ да го воведеме членот о, нему ако му се гледа противен стариот член тъ, тогаш такво ќе му се види и личното местоименување азъ и помошниот глагол щѫ щешъ ще. Нему поправилно ќе му се види ЈА наместо азъ, ќе (како што пишува) наместо щемъ и др….

1932_Централен държавен архив - Пощенски марки посветени на Македония, София
Posted in А5.1 Слика и посока

1932_Централен държавен архив – Пощенски марки посветени на Македония, София

Поштенска марка со доследна земјописна карта на Македонија. Била објавена во Бугарија во време кога бугарската државна политика е со помала надеж за непосредно приграбување на вардарска Македонија. Така што гради попомирлив однос кон самостојноста на македонската нација и територија, со цел за најпрво нејзино одвојување од кралство Југославија.   Посочил: bg.wikipedia.org Извор: Държавна агенция „Архиви“

1947.11.22_Министерство на Народното Просвещение - Поправки в учебниците по история
Posted in А5.1 Слика и посока

1947.11.22_Министерство на Народното Просвещение – Поправки в учебниците по история

После падот на фашизмот посрамената Бугарија започнува со политика која прави чекори за национални слободи на националностите кои во неа живеат. Политика која постепено ќе ја напушта во наредните 15тина години сѐ додека во целост не се врати на политиката на шовинистичките негирања. Посебно на постоењето на одделна македонска нација. Во прилог на македонски национални права во 1944 година основана…