Оддел: А9.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СТРАНСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

1895.08.14_New Zealand Herald, vXXXII, Issue9898, p5 - The Macedonians appeal to Mr. Gladstone-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1895.08.14_New Zealand Herald,p5 – The Macedonians. Appeal to Mr. Gladstone

„… МАКЕДОНЦИТЕ. АПЕЛ ДО Г-ДИН ГЛЕДСТОУН. Лодон, Житар 12. Македонците се жалат до Г-дин Гледстоун да им помогне во нивната броба против Турското угнетување. …“   Посочил: МНА Извор: Papers Past

1903.05.27_Evening Post, p5, vLXV, issue124, New Zealand-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.05.27_Evening Post, p5, vLXV, issue124, New Zealand

„… Делчев создателот на Македонската револуционерна организација, беше убиен во престрелка кај Баница. Се смета дека неговата смрт најверојатно ќе го укочи револуционерното движење. Минатата година настанаа поделби во Македонскиот Комитет. Членовите на стариот комитет под г-дин Сарафов беа обвинети дека работат повеќе за бугарското проширување отколку за независноста на Македонија. Нов комитет беше основан кој искрено промовира македонската независност…

09_0128-00815 Самобитност _ 1903.04.04_The Advertiser, Adelaide-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1903.04.04_The Advertiser, Adelaide

„… Ласкави зборови беа упатени до Албанците. Тие беа “бедем” на Исламот против Европа и против бунтовните Македонци, и други такви нешта. И бидејќи поделбата на царството беше спротивно на законот на Исламот, Султанот, како Калиф (врховен исламски поглавар н.з.), како командант на Верните, не можеше да додели ништо налик автономија на било која од своите покраини. Македонската автономија би…

1920_Василије Марковић - 'Православно монаштво и манастири у средњевековној Србији', стр9, Сремски Карловци-01
Posted in _Избор А17.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1920_Василије Марковић – ‘Православно монаштво и манастири у средњевековној Србији’, стр9, Сремски Карловци

„Самоилово македонско царство“, со седиште во Преспа, а нејзиниот владетел, Цар Самоил, се нарекувал наследник на Александар Македонски. „… Самуил сам себе се нарекувал „наследник на Александар Велики и Пир … Но спрема други показатели, Самоиловото владеење, коешто претставува вистинско херојско доба на Македонија, не било неповолно за развивање на монаштвото. Сѐ до денес, зачувани се остатоците на една силна…

1996.02.02_Evening Standard, p85'-01
Posted in UK А28 Македонија Независна А9.1 Слика и посока

1996.02.02_Evening Standard, p85

На барање од британската разузнавачка служба MI6 дека книгата ‘Field of Wheat, Hills of Blood’, напишана од Гркинката Анастасија Каракасидоу, наводно ќе доведе до терористички напади, Кембриџкиот Универзитетски Печат ја цензурирал и одбил да ја испечати. Тоа довело целото универзитетско антрополошко уредништво да поднесе оставка. Етнографската книга за селата во “северна Грција” била одбиена затоа што била “противречна на грчката…

1903.03.04_Neue Freie Presse-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1903.03.04_Neue Freie Presse

„.. Софија, Цутар 3. Местната полиција конфискува 200 пушки од Македонците …“ “… Sophia, March 3. Local police confiscated 200 rifles from Macedonians …”   Посочил: Марио Трајкоски

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago-01
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1930.04.07_The Daily Worker newspaper, Chicago

„Бугарија Колонија на Велика Британија Софиските дописи покажуваат колку „независност“ има Бугарија, со наведување на сторијата дека бугарската Влада протестира против британското барање  Македонското револуцинерно потиснувано национално движење да биде енергично истиснато. Министерот за надворешни Буров објави дo британскиот министар Сер Сидни Вотерлоу (Sidney Waterlow), дека ‘британското настојување за строги мерки’ испровоцира големо возбудување и ќе биде „невозможно да се…

1870.01.14_Neue Freie Presse-02
Posted in А9.1 Слика и посока

1870.01.14_Neue Freie Presse

„… Одма веќе Бугарите, Бошњаците, Македонците и Албанците се гледаат едни со други со завидливост …“ “… Already today Bulgarians, Bosniaks, Macedonians and Albanians are looking at each other with a feeling of envy. …“   „… Работливоста, трезвеноста, истрајноста на Бугарите, Албанците и Македонците е насекаде …“ „… The diligence, the sobriety, the and perseverance of the Bulgarians, Albanians…

1928.11.18_The New York Times - Eleven Macedonians slain-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.11.18_The New York Times – Eleven Macedonians slain

„ЕДИНАЕСЕТ УБИЕНИ МАКЕДОНЦИ  Мртви Противниците на Михаилов, Новиот Револуционерен Шеф. … Допис до Време вели дека единаесет членови на Македонската револуционерна организација непријатели на Иван Михајлов, новиот поглавар, биле застрелани денес близу Петрич од Михајловите поддржувачи. Дописот тврди дека луѓето биле убиени бидејќи тие одбиле да ветат верност на Михајлов, кој не многу одамна се тврди дека објавил „смртна казна“…

1928.03.17_The New York Times - Four Macedonians to die-01
Posted in А21.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1928.03.17_The New York Times – Four Macedonians to die

„ВКУПНО ЧЕТВОРИЦА МАКЕДОНЦИ ЌЕ УМРАТ Девет други осудени на затвор поради убиството на југословенскиот генерал. … Единствениот преживеан член на македонската Тројка [група од тројца] кои минатата есен го убија Генерал Ковачевиќ во југословенскиот пограничен град Штип ќе платат со своите животu за делото. Заедно со убиецот, Кразал, исто така ќе умрат тројцата со-членови на Македонскиот комитет кој го планирал…

1928.08.16_The New York Times - Macedonians raided by bulgarian police-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.08.16_The New York Times – Macedonians raided by bulgarian police

„РАЦИЈА НА МАКЕДОНЦИТЕ ОД БУГАРСКАТА ПОЛИЦИЈА Француско-Британската Поплака до Форин Офисот Се Верува Дека е Причината за Апсењата. Се дозна дека Британски и Француски Министри направиле неформален потег до Форин Офисот предлагајќи дека сегашното време е најпогодно за прекршување на “ВМРО” внатрешната Македонска револуционерна организација, бидејќи сега е поделена на фракции после убиството на Генерал Протуѓеров и затоа може да…

1928.03.04_The New York Times - Yugoslavia urges poppy growing-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1928.03.04_The New York Times – Yugoslavia urges poppy growing

Централниот Комитет на Сојузот од Македонските Политички Организации од САД и Канада испратил меморандум до Опиумската Комисија на Лигата на Народите во која негодува дека Белградската Влада се обидува бунтовните македонски земјоделци во Јужна Србија да ги преокупира во деловен потфат за обработка на афионов опиум за производство на забранети дроги. И тоа најмногу токму во областите каде што населението…

1927.12.15_The New York Times - Miss Stone dies-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1927.12.15_The New York Times – Miss Stone dies

Во веста за смртта на мисионерката Госпоѓа Стоун се потсетува за нејзиното киднапирање заедно со Катерина Цилка од страна на ‘македонските четници’.  Се потсетува на нејзината изјава дека била љубезно третирана после киднапирањето извршено ‘по налог на македонските бунтовници’. Целиот народ во Македонија имал наклонетост кон киднапирањето, верувајќи дека тоа бил чекор кон ‘ослободување на Македонија од турското владеење’. Несомнено…

1925.02.25_The New York Times - Millefs assasins were Macedonians-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1925.02.25_The New York Times – Millefs assasins were Macedonians

Убиството на Степан Милев, истакнат бугарски политичар и издавач на весникот „Слово“ било извршено од страна на ‘Македонци’ како одмазда за учеството во убивањето на Александров и Чанлев, во поднасловот наведени како ‘Македонски Црвени Лидери’, а во содржината како ‘истакнати Македонски Лидери’.   Целата статија: MILEFF’S ASSASSINS WERE MACEDONIANS —– Slayers, Who Escaped, Took Revenge for the Killing of Macedonian…

1924.12.25_The New York Times - Macedonian leader is slain in revenge-01
Posted in А9.1 Слика и посока

1924.12.25_The New York Times – Macedonian leader is slain in revenge

„МАКЕДОНСКИ ВОДАЧ УБИЕН ВО ОСВЕТА“ Опис на убиството на ‘македонскиот новинар’ Шанкеф или уште познат како Чалев, Шандеф и Шанлев истакнат член на ‘Македонското Националистичко движење’  од страна на Димитар Стефанов во Милано. Димитар Стефанов за себе рекол дека е ‘македонски националист’  кој силно ја сакал својата татковина на која ѝ служел и бил среќен што бил избран да се…