Оддел: А9.1 Слика и посока

Докази за македонската самобитност потврдено со изворни слики од СТРАНСКИОТ НОВИНАРСКИ ПЕЧАТ.

Posted in А9.1 Слика и посока

1914.11.25_The New York Times – Urge bulgarian action

Водечките пратеници од Софија бараат Македонија да биде окупирана. И во изразноста од Прва Светска војна бугарското запоседнување на Македонија во бугарските установи, во случајов бугарскиот законодавен дом, е нарекувано окупација.   URGE BULGARIAN ACTION. Leading Deputies of Sofia Ask That Macedonia Be Occupied. LONDON, Nov. 24.—In the course of the sitting of the Bulgarian Parliament today, says a dispatch…

1925.10.25-26_Весник 'Политика' - Грчка и Бугарска у договору (Петрички инцидент), Белград-01
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А25 Југославија Кралство А9.1 Слика и посока

1925.10.25-28_Весник ‘Политика’ – Грчка и Бугарска у договору (Петрички инцидент), Белград

Српскиот весник „Политика“ известува за тајно договорен бугарско-грчки намерно создаден т.н. „Петрички инцидент“, со цел за потиснување на организираната македонска ослободителна борба. Имено Грција и Бугарија имале краткотрајна лажирана војна во есента 1925 година, во текот на која грчката војска добила можност да навлезе на просторот од пиринска Македонија и да се бори против единиците на ВМРО. Според наше убедување,…

1902.10.17_The New York Times - The Macedonian Insurrection
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.10.17_The New York Times – The Macedonian Insurrection

„МАКЕДОНСКО ВОСТАНИЕ.“ Кратка вест во која се вели: „… Во политичките и дипломатските кругови во Константинопол, вели дописникот на The Times од турската престолнина, се верува дека спокојството ќе биде брзо воспоставено во Македонија. …“   „… THE MACEDONIAN INSURRECTION. London Times—New York Times Special Cablegram. LONDON, Oct. 17.—In political and diplomatic circles in Constantinople, says The Times’s correspondent in…

1902.08.23_The New York Times - Plot to kill the Sultan
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.08.23_The New York Times – Plot to kill the Sultan

„… ЗАГОВОР ЗА УБИВАЊЕ НА СУЛТАНОТ. Сарафоф, македонскиот водач, рече дека организирал комитет за да го изврши неговиот атентат. ВИЕНА, 22 житар – Еден весник објавен во Букурешт вели дека дознава дека М. Сарафоф, поранешен водач на Македонскиот револуционерен комитет, организирал комитет чија цел е да го изврши атентатот врз Султанот на Турција. …“   „… PLOT TO KILL THE…

1902.04.07_The New York Times - Macedonian terrorism
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1902.04.07_The New York Times – Macedonian terrorism

„… МАКЕДОНСКИ ТЕРОРИЗАМ Комитетот ги присилува селаните во Манастир за да купуваат пушки. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Тревен 7 – Константинополскиот дописник на The Times кажува дека еден облик на тероризам применуван од Македонскиот Комитет во вилаетот Манастир е присилување на селаните да купуваат Грас пушки (вид на француска пушка – н.з.) од кои комитетот имал голема…

1902.04.11_The New York Times - The discredited appelant from Macedonia
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.04.11_The New York Times – The discredited appelant from Macedonia

„… Македонецот е човек сосем способен да си помогне за сѐ што е на повидок, а главната негова употреба на мисионерите е да ги направи да донесат придонес кон неговиот револуционерен фонд. …“ Статијата зборува за добриот однос на македонските комити кон заложничките, мисионерките г-ѓа Стоун и нејзината придружничка г-ца Цилка, грабнати во заложништво за откуп. При тоа се прави…

1902.04.13_The New York Times - Macedonian revolt urged
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1902.04.13_The New York Times – Macedonian revolt urged

„… ПОТТИКНАТ МАКЕДОНСКИ БУНТ Издаден е Повик за Општо Востание во Бугарија. Виена, Тревен 12 – The Neue Freie Presse денес објави допис од Софија, Бугарија, објавувајќи дека е издаден проглас од М. Сарафов, Македонскиот водач, повикувајќи ги Македонците во Бугарија да се придружат во општо востание за Тревен 27. Четите се собираат на Турската граница за соработка и инвазија…

1902.08.06_The New York Times - Dare not check Macedonians
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.08.06_The New York Times – Dare not check Macedonians

„… ПОДОБРО НЕ ПРЕДИЗВИКУВАЈ ГИ МАКЕДОНЦИТЕ Зошто Принцот Фердинанд од Бугарија е точно, како што е обвинуван, дека тајно го заштитува Комитетот. Лондон Тајмс – Њу Јорк Тајмс Лондон, Жит. 6. – Виенскиот дописник на The Times вели дека примил доверливо известување кое се однесува на заматените односи помеѓу Македонскиот Комитет и бугарските власти. Се покажува, вели дописникот, дека Принцот…

1902.08.18_The New York Times - Macedonians divided
Posted in А9.1 Слика и посока

1902.08.18_The New York Times – Macedonians divided

„… МАКЕДОНЦИТЕ ПОДЕЛЕНИ Избрани Два Комитети, Сарафовите Поддржувачи Држат Одделен Конгрес. Софија, Жит. 17. – Македонскиот комитет кој беше во конгрес овде од Жит. 10 го реизбра поранешниот комитет. Поддржувачите на М. Сарафов, познатиот бивш Претседател на комитетот, одржа одделен конгрес и избра друг комитет. Водачот на регуларниот комитет е Ген. Цончев. Расколот во комитетот, како што се смета, наголемо…

1895.07.31_Zeehan and Dundas Herald, p3
Posted in А24.5 Дела и Настани А9.1 Слика и посока

1895.07.31_Zeehan and Dundas Herald, p3

„МАКЕДОНИЈА. Големо тело од востаници во Македонија извршиле жилав напад на градот Менлек (Мелник н.з.), и покрај силната одбрана тие накрај истерале сѐ пред себе. Портата признава дека вториот и третиот армиски корпус кои сега се мобилизирани се покренати со намера за скршување на Македонците. Голема сензација беше предизвикана во Константинопол од разузнавањето дека извесен број на востаници кои неодамна…

1895.12.11_Zeehan and Dundas Herald - Macedonia
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1895.12.11_Zeehan and Dundas Herald – Macedonia

„МАКЕДОНИЈА. Народот на Македонија, кој се воздигна против Турското Владеење, испрати барање до Русија нив да ги снабди со 20,000 пушки и два милиони магацини“ (муниција н.з.).   Посочил: Форум Македонска Вистина Извор: TROVE

1908.01.11_The New York Times - The Enigmatical Balkan Country
Posted in А9.1 Слика и посока

1908.01.11_The New York Times – The Enigmatical Balkan Country

Писателката на книгата “Блискиот Исток” навела: „Турците ги мразат Бугарите, Србите ги мразат Австријците, Романците ги мразат Грците, Албанците ги мразат Црногорците, Босанците ги мразат Турците, додека Македонците ги мразат сите наоколу“. Зависно како се чита можно е да се преведе и спротивно поставено: „Турците се омразени од Бугарите, Србите се омразени од Австријците, Романците се омразени од Грците, Албанците…

1941.05.09 « 1991.05.09_The Jewish Herald « Rhode Island Jewish Herald, US
Posted in А9.1 Слика и посока

1941.05.09 « 1991.05.09_The Jewish Herald « Rhode Island Jewish Herald, US

„Владеењето на теророт против Евреите во Македонската покраина во Грција бил организиран од терористичкиот водач, Иван Михајлов“. Весникот „Rhode Island Jewish Herald“ дава преписи на стари вести од истиот датум пред 50 години кои излегувале во весникот „The Jewish Herald“. Меѓу другото и кратка статија во која крвникот Ванчо Михајлов од еврејскиот весник бил наведен како – организатор на теророт…

1941.08.30_The Voice of Victory - The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia
Posted in _Избор А19.1 Слика и посока А9.1 Слика и посока

1941.08.30_The Voice of Victory – The man who murders for Von Ribbentrop, Hobart, Australia

Човекот кој убива за фон Рибентроп (Joachim von Ribbentrop) Во написот пишува дека дури и службениците на Германската Деловница за Надворешни Работи кои биле научени на постојани посети од закрвени “водачи” биле запрепастени кога еден ден во пролетта 1940 година во посета на нивниот шеф дошол Иван Михајлов, сојузник на Павелиќ и глава на ВМРО. Оваа организација, изворно подземно движење…

1913.02.01_Russische Rundschau (Pavel Miljukow), p1-2, Wien
Posted in _Избор А9.1 Слика и посока

1913.02.01_Russische Rundschau (Pavel Miljukow), p1-2, Wien

Во австрискиот весник „Русише Рундшау“ рускиот општественик и политичар Павел Миљуков меѓу другото изјавил: „Македонците се борат за една, неделива Македонија, не прифаќаат децентрализација“. Имено, Миљуков го забележал огромното незадоволство на Македонците од поделбата на нивната татковина Македонија меѓу трите соседи – Грција, Србија и Бугарија. Миљуков говори и за тоа како македонските доброволци, кои ѝ се приклучиле на бугарската…